Blog

Gezondheidsapps die we warm aanbevelen

Helan wil je zo gezond, energiek en zelfstandig mogelijk in het leven laten staan! Concreet betekent het dat we je met plezier oplossingen aanbieden op vlak van gezondheid én persoonlijk comfort. Helan gelooft immers dat nieuwe technologie je kan helpen om je gezondheid op te volgen én verbeteren. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de vele handige gezondheidsapps. Hieronder lichten we er alvast een aantal toe: test ze uit en ontdek meteen hoe lonend ze zijn!

mHealthBelgium, alle veilige gezondheidsapps op één website!

Maar eerst dit: wist je dat mHealthBelgium (of voluit ‘mobile health Belgium’) alle relevante en noodzakelijke info over mobiele applicaties voor patiënten, zorgprofessionals en zorginstellingen centraliseert? Het gaat onder meer over CE-markering, gegevensbescherming, veiligheid van de communicatie … Neem snel een kijkje op de website, en bekijk beslist de overzichtspagina met alle gezondheidsapps!

Daar vind je trouwens ook onderstaande apps terug, waarmee je zelf makkelijk je gezondheid opvolgt en verbetert: 

1. SkinVision

Wat is het?

SkinVision is een wetenschappelijk verantwoorde smartphone app die huidvlekjes screent op huidkanker. Binnen de 30 seconden ontdek je of een plekje verdacht is.

Probeer sowieso je huid een keer per maand te bekijken en controleer of er veranderingen optreden. Denk hierbij vooral aan (moeder)vlekjes die er plots anders gaan uitzien. Zo’n controle duurt slechts enkele minuten en kan echt wel je leven redden. Op de website van Euromelanoma lees je waar je precies moet op letten, en kom je meer te weten over huidkanker. 

Hoe werkt het?

Neem via SkinVision een foto van een huidvlekje op een lichtrijke plek. Vervolgens krijg je quasi meteen een beoordeling van het risico. Daarna krijg je advies over welke vervolgstappen je moet ondernemen. Een groep dermatologen staat alvast mee in voor de kwaliteitscontrole.

Jouw Helan-voordeel?

We vinden het enorm belangrijk dat je zelf je gezondheid in de gaten kunt houden. Daarom zorgen we voor een volledige terugbetaling van de app SkinVision. Als klant gebruik je deze app dus gratis.

2. moveUP

Wat is het?

Na een heup- of knieoperatie kan je chirurg, ziekenhuis of kinesitherapeut je moveUP aanbevelen. Deze handige revalidatieapp zendt je dagelijks een revalidatieprogramma, helemaal op jouw lijf geschreven.

Hoe werkt het?

Een gespecialiseerd medisch team volgt continu je revalidatie op. Je medicatie en oefeningen worden constant bijgewerkt op basis van je toestand. Het enige wat je hoeft te doen? Een activiteitenarmband dragen om te registreren hoeveel je beweegt. Daarnaast kun je vlotjes berichten en foto’s delen, zodat het medisch team precies weet hoe je je voelt.

Jouw Helan-voordeel?

Goede zorg kost veel geld. Daarom voorziet Helan een terugbetaling per kalenderjaar. Dit aan leden die in het kader van een orthopedische ingreep aan heup en/of knie gebruik maken van onder meer moveUp.

3. Fibricheck

Wat is het?

Een app die zo snel mogelijk voorkamerfibrillatie opspoort. Dit is de meest voorkomende hartritmestoornis, waarbij de hartslag veel te hoog is. Vaak meer dan 100 slagen per minuut in rust. Daarnaast klopt het hart ook onregelmatig.

Hoe werkt het?

Je (huis)arts schrijft je de Fibricheck-app voor. Vervolgens installeer je hem op je smartphone en gebruik je de login die je kreeg van je dokter. De app is heel gebruiksvriendelijk: je legt je vinger op de cameralens, die vervolgens een minuut lang je hartslag meet. Die gegevens worden dan doorgestuurd naar een databank bij je arts.

Jouw Helan-voordeel?

Helan voorziet een terugbetaling per kalenderjaar voor de Fibricheck.-app

4. Plibo

Wat is het?

Plibo biedt telemonitoring en coaching voor chronische patiënten. Naast het opvolgen van de dagelijkse metingen (gewicht, bloeddruk, hartslag, aantal stappen), helpt de app patiënten om te leren omgaan met hun chronische aandoening.

Hoe werkt het?

Gebruikers krijgen toegang tot  wetenschappelijke info omtrent hun aandoening en medicatie. Elke dag krijgen ze ook tips, aangeraden door cardiologen, om met de aandoening om te gaan (bv. recepten voor hartpatiënten). De app helpt je ook onthouden wanneer je welke medicijnen moet innemen, en volgt nauwgezet specifieke parameters (gewicht, bloeddruk, hartslag, aantal stappen) op. De metingen worden dagelijks opgevolgd. Is er een afwijking in je waarden? Dan word je gecontacteerd.

Jouw Helan-voordeel?

Helan voorziet een terugbetaling per kalenderjaar voor de Plibo-app.

Terugbetaling preventieve onderzoeken

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zorgt Helan voor een terugbetaling van raadplegingen en/of onderzoeken die verband houden met de preventie of opsporing van kanker (bv. uitstrijkje, zelftest darmkanker), cardiovasculaire ziekten, allergieën, osteoporose, luchtwegaandoeningen en diabetes. Beslist de moeite om je verder te informeren én contact op te nemen. Tot gauw?

Deel dit artikel

Verder lezen

voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.

vrouw weegt zweet af
Blog

Weet wat je zweet

In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!

meisje eet een sandwich op
Blog

Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!

Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.