halfhalf koken met minder vlees
Blog

Halfhalf: de gulden middenweg naar meer plantaardig eten

Hou je van vlees, vis of kaas, maar wil je tegelijk vaker plantaardig eten? Ga dan voor ‘halfhalf’, de nieuwe richtlijn van Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven vzw. Kies de helft van de week voor een plantaardige maaltijd, en geniet de andere dagen gerust van een stukje vlees of vis. Dat is goed voor je gezondheid, het klimaat én je portemonnee. Niets dan voordelen dus!

Halfhalf, zo begin je eraan

Het fijne aan halfhalf, is dat het veel ruimte laat voor eigen invulling. Er zijn geen vaste regels, het gaat er gewoon om dat je minder vaak, en in kleinere porties dierlijke producten eet. Jolien Jonckheere, expert gezonde en milieuverantwoorde voeding bij Gezond Leven, geeft alvast enkele tips:

“Je kan bijvoorbeeld om de andere dag volledig plantaardig eten. Of de helft van het vlees in een maaltijd vervangen door peulvruchten of een andere vleesvervanger. Een spaghetti met de helft gehakt en de helft linzen is bijzonder smakelijk. Varieer ook met gezond beleg en smeer op de helft van je boterhammen bijvoorbeeld eens hummus of een pure notenpasta. Op die manier hoef je je voedingspatroon ook niet in één keer om te gooien. Doe het stap voor stap en op je eigen manier. Dan wordt het ineens een heel stuk haalbaarder. Halfhalf betekent trouwens niet dat je álle dierlijke producten moet schrappen. Die hebben nog steeds een plaats in een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon. Maar het kan gerust wat minder vaak en in kleinere porties dan wat vandaag de gewoonte is.”

Inspiratie en tips voor heerlijke recepten

Ga je ook voor halfhalf? Laat je dan inspireren door de recepten en tips van Gezond Leven en varieer erop los! Nog meer recepten om je weekmenu halfhalf-proof te maken, vind je op de gratis receptenapp Zeker Gezond

Doe het vooral stap voor stap en op je eigen manier. Je zal zien dat je voedingspatroon gezonder maken niet moeilijk hoeft te zijn. Voor je het weet is het een vaste gewoonte en kan je die heerlijke plantaardige maaltijden op je weekmenu niet meer missen!

Ontdek alles over halfhalf

Deel dit artikel

Verder lezen

vrouw in de supermarkt
Blog

Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?

Neem de tijd om voedingsetiketten te lezen. Hoeveel suiker zit er in de producten die je koopt? En waar moet je voor suikers vooral op letten? Wat staat er op een voedingsetiket?

Blog

Boekweitpannenkoeken met verse aardbeien

Glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel van voedingsexpert Sandra Bekkari.

Blog

Milieu-verantwoord eten met de voedingsdriehoek

Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding. Het resultaat: een nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek. In de voedingsdriehoek wordt ook de milieu-impact van voeding meegenomen. En wat blijkt? Wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.

Blog

Voeding die je hongergevoel stimuleert

Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Ze worden ‘orexigeen’ of eetlustopwekkend genoemd. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.