Blog

Klare kijk op Kanker

Freya Rowaert

oprichtster Klare kijk op Kanker

Kanker gooit je leven overhoop. Je hoofd zit vol vragen en de medische termen vliegen je om de oren. Freya Rowaert (43) leeft nu 20 jaar met kanker en weet er alles van. Om lotgenoten vanuit haar eigen ervaring te ondersteunen, lanceerde ze het platform ‘Klare kijk op Kanker’. Ze is er zelf de gids voor kankerpatiënten en hun omgeving.

Wie is Freya, de vrouw achter Klare kijk op Kanker?

Freya Rowaert is 43 jaar, getrouwd met Tim, mama van Titus en Leonie. Ze leeft al bijna 20 jaar met kanker. Freya kreeg haar eerste kankerdiagnose op haar 23ste: een zeldzame kanker, synoviaal sarcoom in de arm. Ze ging het ziekenhuis binnen om een vetbolletje weg te nemen en kwam buiten als kankerpatiënt. Zes jaar later kwam de eerste herval, nog later verloor ze haar rechterarm aan de ziekte en werd ze ineens ook iemand met een beperking. Intussen is Freya 43 en chronisch kankerpatiënt. De laatste 20 jaar onderging ze 10 operaties, waaronder een amputatie van de rechterarm en een hersenoperatie, en kreeg ze 2 chemo-reeksen en 2 reeksen bestralingen.

Kanker is een deel van wie ik ben. Maar het bepaalt mij nooit helemaal. Ik ben nog altijd Freya, projectmanager, vrouw van Tim, mama van 2 kinderen, en ook een dochter, zus en vriendin.”

Na 20 jaar is kanker een deel geworden van wie Freya is. Het moeilijkste aan haar traject? Alles wat je overkomt telkens weer leren aanvaarden en een plaats geven: “‘Hoe komt het dat ik ziek ben?’ ‘Waarom ik?’ Het zijn heel normale vragen, maar je krijgt er nooit een antwoord op en ze helpen je ook niet vooruit. Je moet die manier van denken leren loslaten. Ik heb van nature een grote dosis positivisme in mij. Maar ziek zijn heeft mij ook geleerd om positief naar het leven te kijken.”

Kanker helder uitgelegd

Beschouw Klare kijk op Kanker gerust als het levenswerk van Freya. Ze droomt er al even van om kankerpatiënten en hun omgeving heldere info aan te bieden: “Toen ik voor het eerst ziek werd, had ik graag wat meer info gehad. Ik heb veel zelf moeten ontdekken. Maar als je ziek bent, heb je eigenlijk geen energie om veel en ver te zoeken. Met Klare kijk op Kanker wil ik anderen geven wat ik zelf vaak gemist heb: heldere, toegankelijke info, met een positieve instelling.”

Een portie houvast

Freya wil meer doen dan alleen informeren. Ze wil ook morele steun bieden. Door haar eigen ervaringen te delen, niet alleen als kankerpatiënt, maar vooral: als iemand die leeft met chronische kanker.

Ik ging naar het ziekenhuis om een vetbolletje weg te nemen en kwam buiten als kankerpatiënt.”

Want ook dat is één van Freya’s stokpaardjes: aandacht voor de mens achter de patiënt: “Een kankerdiagnose gaat altijd gepaard met veel onzekerheid en stress. Met Klare kijk op Kanker wil ik patiënten laten weten dat die gevoelens oké zijn. Door te delen wat ik onderweg heb geleerd, hoop ik hen ook te inspireren over hoe ze met hun situatie kunnen omgaan. Goed weten waar je aan toe bent, kan je een pak onzekerheid en stress besparen.”

Ook voor de omgeving van mensen met kanker is er aandacht. Wat ze volgens Freya ook volop verdienen: “Kanker raakt het leven van iedereen die bij een patiënt betrokken is. Ook de omgeving van een persoon met kanker verdient info, houvast en aandacht voor hun vragen.”

Woordenschat en video’s

Op Klare kijk op Kanker vind je een beknopte woordenlijst met kankerjargon, dat helder en kort wordt uitgelegd. Zo ben je als patiënt snel mee als de moeilijke termen je bij je diagnose om de oren vliegen. Daarnaast zullen verschillende ambassadeurs via korte themavideo’s hun kennis en ervaringen delen met de bezoeker.

Freya beet zelf de spits af op Wereldkankerdag

Klare kijk op Kanker werd gelanceerd op 4 februari 2022, niet toevallig Wereldkankerdag. Het begon met het aangrijpende verhaal en de tips van Freya zelf. Ze deelt niet alleen haar eigen verhaal, maar ook hoe zij met haar omgeving over kanker heeft leren praten, hoe ze een bezoek aan de oncoloog voorbereidt, of hoe ze omgaat met de zenuwslopende wachttijd tussen onderzoeken en resultaten.

Maar daar blijft het niet bij. “We startten met mijn verhaal, maar het platform zal blijven groeien: er volgen andere patiënten met hun verhaal, maar ook wetenschappers, mensen uit het werkveld en artsen. Zo zal Klare kijk op Kanker steeds meer helderheid scheppen in de complexe wereld waarin je als kankerpatiënt plots terecht komt.”

Neem zeker zelf eens een kijkje op Klare kijk op Kanker.

Deel dit artikel

Verder lezen

Testimony

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.

Testimony

Gastblogger Pilar: Gedeelde smart is halve smart

Toen ik aan de start van mijn brca-avontuur enkele maanden moest wachten op de resultaten van het genetisch onderzoek heb ik nagedacht over of- en hoe ik alles zou communiceren naar mijn omgeving. Het is één iets om je dichte vrienden en familie in vertrouwen te nemen, maar het is iets anders om echt naar buiten te komen en je verhaal te delen met kennissen en wildvreemden.

Testimony

Een weeffout in mijn DNA

Al op jonge leeftijd hoorde ik over het genetisch defect dat mijn familie ziek maakte. Mijn mama is er altijd open en eerlijk over geweest. Dat was haar manier om mij te wapenen tegen wat mij onvermijdelijk te wachten stond. Na alle andere vrouwen in onze familie, was het op mijn 21ste mijn beurt om me te laten testen...

Wat is het BRCA-gen?

Het BRCA1 en BRCA2-gen worden ook wel het borstkankergen genoemd. Een mutatie in deze genen zorgt namelijk voor een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker, waaronder borstkanker. Lees hieronder wat het BRCA-gen precies is, hoe je kunt bepalen of jij deze genmutatie meedraagt en welke stappen je kunt ondernemen als je drager blijkt te zijn van het BRCA1 of BRCA2-gen.