Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Suikers of koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof van het lichaam. Maar eet je er te veel van, dan riskeer je overgewicht of tandcariës. Doseren is dus de boodschap. Hoeveel suiker mag je eten?
Volgens de medische aanbevelingen moeten koolhydraten 50 tot 55% van je dagelijkse energie-inname uitmaken. Want enkelvoudige en complexe koolhydraten leveren het grootste aandeel van de energie die nodig is voor de werking van de cellen in je lichaam.
Suikers (enkelvoudige koolhydraten) komen snel in de bloedbaan terecht in de vorm van glucose. Ze zijn een onmiddellijke energiebron voor het lichaam, in het bijzonder voor de hersenen en de spieren. Download ook ons handig e-book over gezonde voeding.
Koolhydraten, en dan vooral suikers, zijn dus nuttige energie en helpen om mentale en fysieke prestaties te verbeteren. Toch mag je er ook niet overmatigvan eten.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft een rapport gepubliceerd dat adviseert om de inname van suikers te beperken tot minder dan 10% van de totale dagelijkse energie-inname. Bijkomende gezondheidsvoordelen zijn er voor wie zijn suikerinname verder kan beperken tot 5% (of slechts 25g vrije suiker), zo suggereerde WGO in 2014 nog.
Opgelet! Deze aanbeveling heeft geen betrekking op de natuurlijke suikers in fruit of zuivelproducten.
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.
Deel dit artikel
Verder lezen
Heerlijk lichte koekjes met stevia, om van te genieten, met mate... van hotelschool Ter Groene Poorte.
Een gezonde saus? Ontdek het recept voor ketchup met stevia van hotelschool Ter Groene Poorte.
Een gezond dessert met romige kwark, krokante muesli en fris zomerfruit: om van te smullen!
Dessert boordevol noten, met appel en een vleugje gember, van gezonde online bakkerij Madam Bakster.