News

Bomen die een positieve invloed hebben op het geneesmiddelen gebruik

Vele studies hebben reeds aangetoond dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. Het helpt je tot rust te komen, het is voordelig voor de ademhaling en hart-en bloedvaten en het geeft je energie. De KULeuven ging nog een stapje verder en onderzocht het effect van specifieke bomen en struiken op onze gezondheid in het Brussels Gewest, en wat blijkt … één oude boom heeft positievere effectieven op iemands gezondheid dan tien kleine jonge bomen.

Google Streetview of andere satellietbeelden werden in eerdere onderzoeken gebruikt om het groen in de stad te bestuderen. Maar dat leverde niet altijd voldoende gedetailleerde informatie op. Om een beter onderscheid te kunnen maken in de verschillende boomsoorten, grassen en struiken, gebruikte de KULeuven de LiDAR-techniek, die de vorm van de planten via laserpulsen erg gedetailleerd in kaart brengt.

In Het Brussels Gewest werden 616.379 verschillende bomen geïdentificeerd en gekoppeld aan data over de verkoopcijfers van geneesmiddelen. Het ging om anonieme informatie van de ziekenfondsen over geneesmiddelen voor hart- en vaatziekten en mentale aandoeningen. In het onderzoek werd ook rekening gehouden met socio-economische factoren die een invloed hebben op iemands gezondheid. Zo zijn welstellende buurten bijvoorbeeld vaker groen, en bepaalt sociaaleconomische status sterk de cardiovasculaire gezondheid.

Resultaten van het onderzoek hebben aangetoond dat er minder geneesmiddelen gebruikt werden in gebieden waar bomen met een grote kruin, dus oudere en meer ontwikkelde bomen, aanwezig zijn. Het onderzoek toonde echter ook aan dat het verband verminderde als er te veel bomen dicht bij elkaar staan. Het bewaren van een grote, ontwikkelde oude boom heeft dus meer voordelen dan tien nieuwe jonge bomen aanplanten.

“Als we de factoren kruinvolume en aantal boomstammen samen bekeken, bleken grote kruinvolumes beschermend te werken, maar het aantal boomstammen werd een risicofactor. Het beste is dus om grote kruinvolumes te behouden en tegelijk het aantal stammen te beperken: dat lukt door de grote bomen te laten staan. Het is belangrijk om bomen te blijven aanplanten, maar de oude, grote bomen mogen zeker niet verdwijnen. Hun voordelen zijn niet te compenseren.” - professor Raf Aerts (KU Leuven-Sciensano).

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.