News

Geneesmiddelen en rijden: een gevaarlijke cocktail

Geneesmiddelen nemen en dan achter het stuur kruipen, het is niet zonder risico’s. Heel wat medicatie heeft een schadelijke invloed op de rijvaardigheid. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) roept op om altijd eerst de bijsluiter te lezen.

Welke geneesmiddelen?

6% van de Belgen bestuurt soms een voertuig na het gebruik van slaap- of kalmeringsmiddelen, zo bleek uit een enquête van Vias Institute. Maar ook andere geneesmiddelen vormen een risico voor het besturen van voertuigen: geneesmiddelen tegen allergieën, bepaalde hoestremmers, antidepressiva, anti-epileptica, … Ook bepaalde geneesmiddelen zonder voorschrift kunnen een negatief effect hebben op de rijvaardigheid.

Vergeet de bijsluiter niet

Slaperigheid, een verminderd beoordelingsvermogen, gezichtsstoornissen, coördinatiestoornissen, …: de gevolgen van bepaalde geneesmiddelen achter het stuur zijn heel uiteenlopend. Het FAGG vraagt om altijd eerst de bijsluiter van het geneesmiddel te lezen, en in het bijzonder de rubriek ‘Rijvaardigheid en het gebruik van machines’. Vraag gerust ook raad aan je arts en apotheker.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het FAGG!

Deel dit artikel

Verder lezen

24 november
Blog

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

28 maart
Blog

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

Blog

Is jouw huisapotheek in orde?

Verstandig omspringen met geneesmiddelen impliceert ook een goed beheer van je huisapotheek. We sommen enkele aandachtspunten op!

Blog

Wat doe je best met vervallen geneesmiddelen?

Vervallen geneesmiddelen kun je niet zomaar weggooien. Er kunnen stoffen in zitten die schadelijk zijn voor het leefmilieu. Wist je trouwens dat de apotheker je vervallen of ongebruikte geneesmiddelen kan recycleren?