Je gezondheidskosten in Marokko, hoe zit dat juist?

Of je nu voor een bepaalde of onbepaalde periode in Marokko woont, afhankelijk van je situatie, dien je de juiste documenten aan te vragen bij je ziekenfonds om in orde te zijn met de dekking van je gezondheidszorg.

Wist je dat sinds 1 juni 2022 de gezondheidskosten voor mensen met een Belgisch pensioen (hetzij een rustpensioen of een invaliditeitspensioen) die in Marokko wonen, nu ook ten laste genomen worden door België? Hiervoor dien je je met het BE-MAR 121-document, dat je kan aanvragen bij je ziekenfonds, in te schrijven bij een Marokkaans ziekenfonds. Terugbetalingen zullen ter plaatse worden aangevraagd bij het Marokkaans ziekenfonds, dat het dan verder afhandelt met België.

Ga je voor een periode korter dan 3 maanden naar Marokko?

Indien je naar Marokko gaat in het kader van een vakantie of voor een verblijf beperkt tot 3 maanden, dan dien je het BE-MAR 111-document voor jezelf en je gezin aan te vragen bij je ziekenfonds. 

Hou er rekening mee dat enkel de noodzakelijke zorg gedekt wordt. Zo kan een tandartscontrole die in België ook uitgevoerd kan worden, niet vallen onder noodzakelijke zorg en dus ook niet ten laste worden genomen door België. 

Let op, deze nieuwe overeenkomst is niet van toepassing voor de verzekerden van de zelfstandige regeling.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.