News

Huid scannen via een app: Helan Onafhankelijk ziekenfonds en Skinvision strijden tegen huidkanker

1 op 5 Belgen krijgt ooit te maken met huidkanker. Wereldwijd is het de meest voorkomende kanker. Met de zomervakantie voor de deur roept Helan Onafhankelijk ziekenfonds de Belgen op om thuis en op vakantie verstandig om te gaan met de zon en vlekjes regelmatig te controleren. Al sinds 2019 werkt Helan samen met SkinVision, een smartphone-applicatie waarmee iedereen zelf gemakkelijk zijn vlekjes kan scannen. Klanten van Helan, dat sterk gelooft in digitale gezondheidstools, krijgen deze app volledig terugbetaald. Sinds de lente bracht de app bij Helan-leden al 11 melanomen – de meest agressieve vorm van huidkanker – en 80 andere vlekjes aan het licht die door de dermatologen van SkinVision aangeduid werden als vermoedelijk huidkanker.

Jaarlijks komen er in België bijna 46.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker in België. In 90% van de gevallen vindt de ziekte zijn oorsprong in de blootstelling aan schadelijke uv-straling, die voornamelijk afkomstig is van de zon. Vaak gaat het om schade die tijdens de jeugdjaren opgelopen werd en zich pas vele jaren later wreekt.

Meer dan 6.700 huidkanker-checks op 3 maanden tijd

Helan was een van de eerste ziekenfondsen die sterk inzette op de digitalisering van de gezondheidszorg. In 2019 lanceerde het SkinVision mee op de Belgische markt. Samen met de app wil het ziekenfonds mensen bewuster maken van de noodzaak van een regelmatige check en de drempel om de huid op verdachte vlekjes te scannen, verlagen. Helan biedt de app gratis aan aan haar leden (ter waarde van 50 euro per jaar).

Sinds de lancering van de gratis toegang tot de SkinVision-app in de lente, voerden meer dan 4.000 Helan-leden al iets meer dan 6.700 checks uit. 84% van de leden bevindt zich op basis van zijn voorgeschiedenis en huidtype in de ‘hoog risico’-categorie. De app detecteerde intussen al 91 plekjes die door de dermatologen van SkinVision aangeduid werden als vermoedelijk huidkanker, waarvan 11 melanomen, de meest agressieve vorm van huidkanker, 73 basaalcelcarcinomen en 7 plaveiselcelcarcinomen.

De SkinVision-app analyseert de huid met behulp van machine learning-getrainde algoritmes die klinisch gevalideerd worden. Gebruikers ontvangen binnen 30 seconden een risico-indicatie: laag, laag (met symptomen) of hoog. Daarnaast krijgen ze een aanbeveling voor verdere stappen, zoals een bezoek aan een dokter voor een definitieve diagnose. 

Mensen wachten 3 tot 6 maanden voor ze gespecialiseerde hulp zoeken

“Een verdacht vlekje opsporen is een eerste cruciale stap in de strijd tegen huidkanker. Het is eigenlijk iets dat overal en altijd zou moeten kunnen gebeuren. Maar een zelfonderzoek met het oog is niet makkelijk en naar een dermatoloog stappen voor een controle is vaak een te grote stap. Of mensen worden tegengehouden door de lange wachttijden. Met een innovatieve app zoals die van SkinVision maakt Helan een correcte controle mogelijk en krijg je sneller zicht op je eigen gezondheid”, zegt Lynn Pellens, experte gezondheid van Helan. 

Zoals bij alle vormen van kanker geldt: hoe vroeger de diagnose gesteld wordt, hoe groter de kans op genezing. Maar ruim de helft van de mensen met een verdachte vlek wacht 3 tot zelfs 6 maanden vooraleer ze gespecialiseerde hulp zoeken. Preventie kan niet alleen heel wat menselijk leed besparen, maar ook aanzienlijke kosten. Onderzoek toont aan dat voor elke euro die geïnvesteerd wordt in preventie, 5,7 euro bespaard wordt op lange termijn (50 jaar). 

Belangrijkste cijfers op een rijtje

(sinds de lente van 2022)

Over de Helan-gebruikers van de SkinVision-app

 • Leeftijd
  • Tussen 20-29 jaar: 5%
  • Tussen 30-39 jaar: 15%
  • Tussen 40-49 jaar: 24%
  • Tussen 50-59 jaar: 29%
  • Tussen 60-69 jaar: 19%
  • 70 jaar of ouder: 7%
 • Huidtype
  • Bleek: 3%
  • Gevoelig: 22%
  • Licht: 51%
  • Olijfkleurig: 23%
  • Donker: 2%
 • Risicoprofiel
  • Laag: 16%
  • Hoog: 84%

Huidchecks

 • 6.786 uitgevoerde huidchecks 
  • 74% laag risico
  • 15% medium risico
  • 12% hoog risico
 • Gemiddeld 2,8 huidchecks per gebruiker
 • 91 door de dermatologen van SkinVision vastgestelde mogelijke gevallen van huidkanker
   

Zelf je vlekjes checken?

Met SkinVision weet je in 30 seconden of je een verdacht huidvlekje hebt.

Ontdek de app

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.