News

1 op de 5 volwassen Belgen kampen met obesitas

1 op de 8 mensen wereldwijd is zwaarlijvig. Dat blijkt uit een grote studie waar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan heeft meegewerkt. Het aantal volwassenen met obesitas is in 30 jaar tijd meer dan verdubbeld. In België kampt ongeveer 20 % van de volwassenen en 8 % van de kinderen met obesitas.

Obesitas (of zwaarlijvigheid) is bijna overal ter wereld een steeds groter probleem. Volgens de meest recente cijfers is in 2022 de kaap van 1 miljard mensen met obesitas overschreden. Dat betekent dat meer dan 1 op de 8 mensen wereldwijd veel te zwaar is.

Hoe zit het in België?

In België liggen de cijfers voor obesitas hoger. Volgens het onderzoek kampt gemiddeld 1 op de 5 volwassen Belgen met obesitas. 21,2 procent van de vrouwen is zwaarlijvig, tegenover 13,7 procent in 1990. Bij de mannen steeg het percentage van 11,1 naar 19,8 procent.

7,9 procent van de Belgische jongens tussen 5 en 19 jaar was in 2022 obees. Ook dat is een verdubbeling tegenover 1990 (3,8 procent). Bij de meisjes bleef het percentage ongeveer stabiel op 5 procent.

Lees meer

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.