Nieuwe regeling voor terugbetaling pijnstillers tegen chronische pijn

Zo’n 232.000 patiënten met chronische pijn hebben recht op een vergoeding van pijnstillers. Vanaf 1 januari 2022 zal deze vergoeding vereenvoudigd worden.

Op dit moment bestaan er 2 verschillende systemen voor de terugbetaling van pijnstillers tegen chronische pijn, met een verschillende vergoeding. Dit wordt vereenvoudigd naar 1 systeem. In dit systeem wordt 75 % van de prijs van de pijnstillers terugbetaald, voor onbepaalde duur. 

Heb je op dit moment een vergoeding voor pijnstillers op basis van een jaarlijkse machtiging (via het zogenaamde KB van 06/03/2007), dan zal je ziekenfonds je vragen om je behandelend arts te raadplegen, zodat hij of zij een éénmalige aanvraag voor vergoeding kan indienen bij de adviserend arts. Het is belangrijk dat dit vóór 1 januari 2022 gebeurt, want zonder deze toelating zal je geen recht meer hebben op terugbetaling. Je pijnstillers zullen voor jou goedkoper worden, want pijnstillers waarvoor je voordien gemiddeld 10 euro betaalde, zullen je voortaan tussen 1,09 euro en 2,09 euro kosten, voor eenzelfde behandelingsduur.

Heb je op dit moment een vergoeding via een machtiging die levenslang geldig is, dan hoef je niets te ondernemen. De machtiging blijft geldig.

Zullen mijn pijnstillers wijzigen?

De verpakkingen van de geneesmiddelen die tot 75 % vergoed worden, zijn niet volledig dezelfde als deze die met een jaarlijkse machtiging werden terugbetaald. 
Je huisarts zal het voorschrift aanpassen en een van de verpakkingen voorschrijven die vergoed worden. 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

Sneeuwpret in Wiebelwijs
19 januari

Sneeuwpret bij Wiebelwijs

Wat is het toppunt van wintermagie voor onze kindjes? Juist, een wit tapijt van donzige sneeuwvlokken. Een witte winter was er dit jaar helaas nog niet bij. Maar als de sneeuw vanzelf niet naar onze kapoentjes komt, dan zorgen wij er wel voor!