News

Nieuwe regeling voor terugbetaling pijnstillers tegen chronische pijn

Zo’n 232.000 patiënten met chronische pijn hebben recht op een vergoeding van pijnstillers. Vanaf 1 januari 2022 zal deze vergoeding vereenvoudigd worden.

Op dit moment bestaan er 2 verschillende systemen voor de terugbetaling van pijnstillers tegen chronische pijn, met een verschillende vergoeding. Dit wordt vereenvoudigd naar 1 systeem. In dit systeem wordt 75 % van de prijs van de pijnstillers terugbetaald, voor onbepaalde duur. 

Heb je op dit moment een vergoeding voor pijnstillers op basis van een jaarlijkse machtiging (via het zogenaamde KB van 06/03/2007), dan zal je ziekenfonds je vragen om je behandelend arts te raadplegen, zodat hij of zij een éénmalige aanvraag voor vergoeding kan indienen bij de adviserend arts. Het is belangrijk dat dit vóór 1 januari 2022 gebeurt, want zonder deze toelating zal je geen recht meer hebben op terugbetaling. Je pijnstillers zullen voor jou goedkoper worden, want pijnstillers waarvoor je voordien gemiddeld 10 euro betaalde, zullen je voortaan tussen 1,09 euro en 2,09 euro kosten, voor eenzelfde behandelingsduur.

Heb je op dit moment een vergoeding via een machtiging die levenslang geldig is, dan hoef je niets te ondernemen. De machtiging blijft geldig.

Zullen mijn pijnstillers wijzigen?

De verpakkingen van de geneesmiddelen die tot 75 % vergoed worden, zijn niet volledig dezelfde als deze die met een jaarlijkse machtiging werden terugbetaald. 
Je huisarts zal het voorschrift aanpassen en een van de verpakkingen voorschrijven die vergoed worden. 

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.