News

Het stuifmeelseizoen is weer begonnen

Herken je het? Tranende ogen, niesbuien, verlies van smaak- en reukzin, jeuk in de keel, ... Het is duidelijk: het stuifmeelseizoen is weer begonnen. Het droge weer en de wind van de voorbije weken hebben ervoor gezorgd dat het stuifmeel van de hazelaar en de els zich verspreid heeft in de lucht en hebben het begin van het pollenseizoen 2022 ingeluid.

In België heeft ongeveer 10 % van de bevolking een allergie voor boompollen. Prikkende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, een verstopte neus, verstopte sinussen, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achter in de mond of in de keel: dit zijn de meest voorkomende symptomen van een stuifmeelallergie. Vandaag kunnen deze symptomen verward worden met een COVID-19-infectie, maar toch zijn er een aantal verschillen:

  • Er is geen incubatieperiode bij een allergie. De symptomen zijn voelbaar vanaf het moment dat je lichaam wordt blootgesteld aan bepaalde hoeveelheden allergenen.
  • Een allergie veroorzaakt geen koorts of spierpijn.
  • De symptomen van een allergie duren gemiddeld 3 tot 4 maanden, terwijl die van COVID-19 of de griep van kortere duur zijn. 

Is je allergie gekend? Dan is het belangrijk om je basisbehandeling te blijven volgen. Astmapatiënten mogen hun behandeling zeker niet onderbreken om het risico op een luchtweginfectie niet te verhogen.

Ben je niet zeker of je allergisch bent voor stuifmeel? Dan kan je dit laten testen bij een KNO of allergoloog.

Hieronder zijn enkele tips die kunnen helpen om de ongemakken te beperken:

  • Reinig je neus met fysiologisch water
  • Draag een (zonne)bril om contactreacties te vermijden
  • Was je haren regelmatig
  • Gebruik papieren zakdoeken en gooi ze weg na elk gebruik
  • Droog de was niet buiten
  • Houd de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
  • Vermijd irriterende of allergene factoren in je omgeving zoals tabak, kaarsen, wierook

Blijf op de hoogte van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België via de website www.airallergy.be of de mobiele app AirAllergy. 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.