News

Sensor voor bepaalde patiënten met diabetes type 2 wordt gratis vanaf 1 juli

De sensor voor patiënten met diabetes type 2 die drie keer per dag insuline moeten krijgen, wordt vanaf 1 juli volledig terugbetaald. Dat heeft het Verzekeringscomité van het RIZIV beslist. Het gaat om 18.900 kinderen en volwassenen. Patiënten gebruiken zo'n sensor om hun suikerspiegel te monitoren.

Vaak moeten die patiënten meermaals per dag bloed prikken om hun suikergehalte te meten om vervolgens insuline te injecteren. Met een sensor is dat niet meer nodig. Patiënten kunnen er hun suikerspiegel continu mee in de gaten houden. 

Sensor

Zo'n sensor is een soort pleister met een heel klein naaldje dat onderhuids de suikerwaarden meet. De sensor wordt op de bovenarm gekleefd voor een periode van twee weken en meet continu de suikerspiegel. Met een toestel kunnen patiënten zien hoe hun suikerspiegel de voorbije uren evolueerde. 

Terugbetaling

Die sensor is voor sommigen echter te duur, namelijk zo'n 920 euro per jaar. In 2021 werkten minder dan 2.000 mensen met diabetes type 2 met sensoren. Vanaf 1 juli wordt de sensormeting voor de diabetespatiënten die minstens drie keer per dag insuline moeten krijgen volledig terugbetaald.

Voor de groep met diabetes type 1 werd de sensor wel al terugbetaald.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.