News

Meer mensen krijgen terugbetaling voor brilglazen

Sinds 1 augustus 2023 krijgen volwassenen een terugbetaling voor brilglazen vanaf een dioptrie van 7.00, in plaats van 7.75. Door deze drempel te verlagen zouden in totaal 48.000 meer mensen een terugbetaling kunnen krijgen voor brilglazen.

Terugbetaling voor brilglazen vanaf 7.00 dioptrieën

Sinds 1 augustus 2023 krijg je een terugbetaling van je brilglazen vanaf een dioptrie van 7.00 of meer. Zowel voor bijziend als verziend.

Een dioptrie is de meeteenheid om de sterkte van de glazen aan te geven om het zicht van de drager te corrigeren. De drempel voor terugbetaling was vroeger 7.75 (+ of -) dioptrieën.

Door deze drempel te verlagen zouden in totaal 48.000 meer mensen een terugbetaling kunnen krijgen voor een bril.

Wanneer heb je recht op een terugbetaling van brilglazen?

Als de volgende 4 voorwaarden vervuld zijn:

 • Je hebt een oogafwijking (van 7.00 dioptrieën of meer) waarvoor een correctie nodig is:
  • myopie
  • hypermetropie
  • astigmatisme
  • presbyopie
 • Jouw oogarts schrijft je brilglazen voor met een specifiek medisch voorschrift.
 • Je hebt een afspraak met een erkende opticien die je uitgebreide informatie geeft over de verschillende brilglazen en de prijs ervan, de tegemoetkoming en hoeveel je zelf zal moeten betalen. Als je de brilglazen hebt ontvangen (na aankoop), stelt de opticien een getuigschrift van aflevering op. Je moet dit document handtekenen.
 • Je levert het medisch voorschrift voor brilglazen samen met het getuigschrift voor aflevering af bij je ziekenfonds.

Hoeveel bedraagt de terugbetaling?

De terugbetaling bedrag hangt af van jouw situatie en afwijking. Hieronder vind je enkele vereenvoudigde minimumbedragen waarop je recht heeft per brilglas als je aan de voorwaarden voldoet.

Voor volwassenen (18+):

 • Unifocaal: 79 euro
 • Bifocaal: 153 euro
 • Progressief: 209 euro

Voor ouderen (65+):

 • Unifocaal: 79 euro

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.