dokter prikt in arm
News

Je weigert je vaccinatie? Je krijgt geen tweede kans!

De vaccinatie tegen het coronavirus is er om jou en anderen te beschermen. Toch zijn er sommige personen die liever (nog) niet gevaccineerd worden.

Kan ik mijn vaccinatie weigeren?

Wil je niet gevaccineerd worden? Denk daar eerst goed over na, een weigering is momenteel namelijk definitief, je wordt niet op een later moment opnieuw uitgenodigd. 
Er wordt momenteel wel gewerkt aan een mogelijkheid om je opnieuw in te schrijven voor vaccinatie en je weigering dus ongedaan te maken. Je wordt dan opnieuw uitgenodigd nadat de andere mensen hun uitnodiging gekregen hebben.  

Breng het vaccinatiecentrum op de hoogte als je niet gevaccineerd wil worden, als je al gevaccineerd bent of als je ergens anders gevaccineerd zal worden. Zo kan je vaccin aan iemand anders gegeven worden. 

Kan ik mijn vaccinatie uitstellen?

Dit is slechts beperkt mogelijk. Je kunt eerst zelf proberen om je afspraak te verplaatsen naar een moment dat je past. Lukt dat niet, neem dan contact op met het vaccinatiecentrum via het telefoonnummer op je uitnodigingsbrief. Daar kunnen ze je afspraak tijdelijk uitstellen. Opgepast: je vaccinatiecode blijft maar 30 dagen geldig. Je moet binnen die periode een nieuwe afspraak maken. 

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Neen. De vaccins worden aangeboden in functie van de kenmerken en beschikbaarheid. Alle coronavaccins in België zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en zijn dus zowel veilig als doeltreffend. 

Kan ik kiezen waar ik mij laat vaccineren?

Neen. De plaats waar je je laat vaccineren is afhankelijk van je postcode. Je wordt gevaccineerd in een vaccinatiecentrum in jouw buurt op een afstand van 10 à 15 minuten rijden van je woonplaats. In je uitnodigingsbrief staat in welk vaccinatiecentrum je wordt verwacht.

Meer info?

Op laatjevaccineren.be kun je berekenen wanneer jij ongeveer je coronavaccin krijgt.

Lees meer over de praktische kant van het coronavaccin

Deel dit artikel

Tags
Vaccin

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.

Blog

Raadpleeg je online gezondheidsgegevens op My Health Viewer

Welke vaccinaties heb je al gekregen? Welke medicatie moet je nemen? Wat is het resultaat van je laatste deelname aan een bevolkingsonderzoek? Je kan het allemaal nagaan op My Health Viewer, een online toepassing die de ziekenfondsen ontwikkelden op vraag van de Vlaamse overheid.

Blog

Checklist: stel doktersafspraken en check-ups niet uit

De versoepelingen in het kader van de coronacrisis zijn al een tijdje ingezet. Het is belangrijk om doktersafspraken en preventieve check-ups niet uit te stellen. We geven graag een overzicht.