Jij bent een Namiddag-dipper

Vooral in de namiddag heb jij trek in suiker.

Je bent een Namiddag-dipper

Tips voor de Namiddag-dipper

Jij hebt last van het namiddagdipje: al een beetje honger, terwijl het nog te vroeg is voor het avondmaal. En dan loeren die makkelijke, suikerrijke snacks om de hoek… Ontdek hoe je die namiddagdip gezond verslaat.

Advies voor jouw suikerprofiel

  • Maak tijd voor een gezonde lunch

    Eet je 's middags niet genoeg of te snel, dan krijg je in de namiddag gauw zin in een snack. Dat komt omdat je bij je snelle lunch niet genoeg calorieën binnen hebt gekregen, of voedingsmiddelen die enkel op korte termijn verzadigen zoals enkelvoudige koolhydraten in wit brood of vruchtensap.
    Maak daarom tijd voor een gezonde lunch. Hoe evenwichtiger je eet 's middags, hoe minder je de neiging hebt om te knabbelen in de namiddag.
     
  • Het kastsyndroom

    Koop geen te grote voorraad zoetigheden, want als de zoetigheden in huis zijn, worden ze sowieso opgegeten. Vul liever de fruitmand met heerlijk seizoensfruit. Denk er ook aan om elke ochtend een paar gezonde tussendoortjes mee te nemen naar het werk: fruit, groenten, gedroogde vruchten, rijstwafels...
     
  • Versla die kleine honger

    Neem een stuk fruit dat van nature suikers bevat, maar ook vezels en vitaminen. Zo krijg je nadien minder snel een hongergevoel.
    Knabbel je te veel tussendoor, dan blijft je maag permanent werken. Er treedt gewenning op, je maag raakt ontregeld, en herkent het échte hongergevoel niet meer. Daarom is het belangrijk om 3 à 4 maaltijden (ontbijt, lunch, vieruurtje, avondeten) per dag te eten, indien mogelijk op vaste tijdstippen.
     
  • Eet 's avonds vroeg genoeg

    Waarom tot 19.30 uur wachten als je al vroeger honger hebt? Probeer vroeg genoeg te eten, en heb je kinderen, eet dan graag samen. Het is een buitenkans om met het hele gezin even samen te zijn, en het gezellig te maken. Bovendien vermijd je dat je gaat knabbelen in afwachting van de maaltijd.

Tip: zuinig met suiker

Voeg geen extra suiker toe aan melkproducten, maar geef ze extra smaak met stukjes fruit.

Als afwisseling kun je ook fruitmoes gebruiken, maar dat bevat heel wat minder vezels dan fruit, waardoor het een minder goede keuze is.Heel af en toe kun je ook gedroogde vruchten gebruiken.

Dat is een natuurlijk product en heeft dus de voorkeur op suiker toevoegen. Een stuk fruit blijft de beste keuze.

 

Recept: quinoakoekjes met chocola

Zin in zoet namiddag? Snoep gezond met deze zelfgemaakte koekjes met chocola, zonder lactose en op basis van natuurlijke suikers.
Ontdek het recept

Light is niet zonder suiker!

'Light' of 'Zonder toegevoegde suikers' betekent niet dat er helemaal geen suiker in zit. Het betekent dat een product 30% minder energie bevat. Dat kan zowel onder de vorm van vetten als suikers zijn. Het is zelfs mogelijk dat aan een light product vetten zijn toegevoegd om de vermindering aan suiker te compenseren. 

Om goed te kiezen is het beter om bij gelijkaardige producten het suiker- en vetgehalte op het etiket te vergelijken. En onderschat ook niet de suiker die je zelf toevoegt!

Als je je yoghurt thuis zelf zoet, dan bevat die gemiddeld 30 % meer toegevoegde suikers dan yoghurt die al gesuikerd is. En dat geldt nog meer voor confituur!