Vragen en twijfels

Vaccins: vragen en twijfels

Er circuleren heel wat onwaarheden en misverstanden over vaccins en het coronavaccin. Een antwoord op veel voorkomende vragen over vaccinatie en het coronavaccin.

Doe de test

Maak de gezonde keuze

Je goed informeren over het coronavaccin en vaccins in het algemeen is van groot belang om de juiste keuze te kunnen maken. We maken je graag wegwijs naar betrouwbare informatie.

Vragen of twijfels over vaccins? Dit kan helpen:

 • Praat erover met je arts 
  Dat je vragen hebt over vaccins, bezorgd bent over het effect en meer informatie zoekt, is normaal en te begrijpen. Vaccinaties nemen immers een belangrijke plaats in in je leven, en dit al vanaf heel jonge leeftijd. Twijfel je of wil je meer weten? Praat erover met je arts. Hij/zij kan op een onbevooroordeelde en correcte manier antwoorden op de vragen die je je stelt of je doorverwijzen naar een betrouwbare bron van informatie.
   
 • Zoek betrouwbare informatie 
  Het is belangrijk dat je over voldoende informatie beschikt die wetenschappelijk onderbouwd is, zodat je een bewuste keuze kunt maken. Er bestaan meerdere Belgische infosites die betrouwbaar en up to date zijn. Je vindt ze verder op deze pagina. Hieronder sommen we alvast een deel van de info voor je op.
   
 • Opinies versus feiten
  In je zoektocht kom je misschien op internet of via sociale media ook veel persoonlijke meningen of opinies over vaccinatie tegen. Het is niet altijd gemakkelijk om te beoordelen of wat via deze websites verspreid wordt, klopt. Je vertrouwt er beter niet blindelings op: de informatie kan onbetrouwbaar of niet correct zijn, of gebaseerd op ‘geruchten’ of meningen en niet op wetenschappelijke feiten. Er circuleren veel fabels en mythes over vaccinaties op internet. Ook daarom is het belangrijk om betrouwbare bronnen te raadplegen. 

Misverstanden over vaccins

"Vaccinaties hebben veel bijwerkingen."

Dit is een misverstand

Er kunnen soms kleine en voorbijgaande bijwerkingen optreden, maar de kans op ernstige bijwerkingen is minimaal. Niet vaccineren is gevaarlijker dan het wel doen.

Er is geen bewijs dat vaccins ernstige of chronische ziekten zouden veroorzaken. Daarenboven worden vaccins goed getest en moeten ze aan strenge veiligheidseisen voldoen voor ze op de markt worden gebracht.

"Zogenaamde mRNA-vaccins, zoals het coronavaccin, kunnen je DNA veranderen."

Dit is een misverstand

MRNA komt niet in de buurt van je DNA. Je DNA zit diep weggeborgen in de celkern waar het mRNA van het vaccin niet aan kan.

Het mRNA dringt de celkern niet binnen en zal dus niet in contact kunnen komen met het menselijk DNA. Het mRNA verdwijnt bovendien al na een paar uur uit ons lichaam.

"Je laten vaccineren is een persoonlijke keuze."

Dit is JUIST en FOUT

Het grootste deel van de vaccins is inderdaad niet verplicht. Maar wat belangrijk is om te weten: als je ervoor kiest om je niet te laten vaccineren, dan heeft die keuze een effect op de groepsbescherming.

Er moeten voldoende mensen gevaccineerd zijn om de groepsbescherming te kunnen waarborgen. De bescherming van de bevolking tegen bepaalde infectieziekten wordt alleen mogelijk gemaakt als een bepaalde drempel van gevaccineerde personen bereikt wordt.

Betrouwbare bronnen over vaccins