Wat te doen bij hospitalisatie?

De meeste mensen krijgen ooit in hun leven te maken met een ziekenhuisopname. Bij zo'n opname komt heel wat kijken, of dit nu is voor een (geplande) operatie, een bevalling of een dagopname. Daarom hebben wij voor jou een handig overzicht gemaakt met alle informatie over wat je kan doen om je hospitalisatie voor te bereiden, wat je na je opname moet doen, over je revalidatie en over de kosten die bij een ziekenhuisopname komen kijken en wat een hospitalisatieverzekering voor je kan betekenen. 

Ontdek Hospitalia
 

Revalidatie

Na je ziekenhuisopname is alles natuurlijk nog niet gedaan. Van zodra je thuis bent, moet je revalideren. Ook een revalidatie brengt heel wat met zich mee, daarom hebben we een aantal belangrijks aspecten hiervan opgelijst, zoals de kosten, wat er terugbetaald wordt en hoe je verzekering je kan helpen.
 

Het verhaal van Inge

Na een schouderoperatie moest Inge zich geen zorgen maken over haar revalidatie. Waarom, dat lees je op deze pagina.

Lees het verhaal van Inge

Hospitalia Assist

Omdat ziekenhuisopnames tegenwoordig steeds korter worden, kun je nu genieten van de extra service Hospitalia Assist: een dienstenpakket met extra hulp naar keuze tijdens of na je hospitalisatie. Vooral interessant voor wie niet zo mobiel is, en dus afhankelijk is van extra hulp van buitenaf.

Ontdek Hospitalia Assist

Hoe herstel je na een operatie?

De operatie is goed verlopen. Je mag naar huis, maar wat nu? Hoe krijg je de extra verzorging die je nodig hebt? Hoe krijg je die hoge ziekenhuisfacturen terugbetaald? In dit artikel helpen we jou een antwoord te vinden op al deze vragen. Zo kun jij na je operatie zorgeloos herstellen.

Wat na je operatie? 

Na een operatie kan je behandelende arts je doorverwijzen om een revalidatie te volgen. Dit wordt doorgaans geregeld door de medische dienst van het ziekenhuis waar je de operatie hebt laten uitvoeren. Wanneer je niet wordt doorverwezen door een arts, maar toch nood hebt aan hulp, kun je ook terecht bij Helan ziekenfonds. Afhankelijk van jouw persoonlijke noden, staan ze jou bij met het juiste advies.

Download het e-book

Wat moet je regelen? 

Het is belangrijk om te weten dat jij je op twee verschillende domeinen moet informeren. Allereerst is er het administratieve aspect waarbij je moet nagaan op welke tegemoetkomingen je recht hebt. Afhankelijk van de ernst van de operatie, zul je ook voor een bepaalde tijd moeten revalideren. Op beide domeinen zoekt Helan ziekenfonds mee naar oplossingen. 

Informatie & advies 

De gevolgen van een operatie eindigen niet wanneer je het ziekenhuis verlaat. Daarom is het belangrijk dat je goed wordt ingelicht over je rechten en plichten. Onze medewerkers van de sociale dienstverlening beantwoorden jouw vragen zo snel mogelijk. Zij bieden ondersteuning op jouw maat en onderzoeken op welke tegemoetkomingen je al dan niet recht hebt en voor wat je beroep kunt doen op je hospitalisatieverzekering. Ook voor juridisch advies omtrent je ziekenhuisfactuur kun je bij hen terecht. 

Hoe kun je zorgeloos revalideren? 

Wanneer je uit het ziekenhuis wordt ontslagen, kan het zijn dat je je wat onzeker voelt om terug de draad op te pikken. Het kan ook zijn dat je ervoor kiest om voor een bepaalde tijd in een zorgverblijf te logeren voor je weer naar huis keert. Deze keuze is persoonsgebonden en zal afhangen van jouw persoonlijke wensen en behoeften op dat moment. 

Zorgverblijf 

Een zorgverblijf is een tijdelijk en kort verblijf met een vooraf bepaalde duur in een erkende en aangepaste instelling. Tijdens een zorgverblijf ligt de nadruk op revalideren, niet op behandelen. 
Alle hersteloorden waarmee de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen een overeenkomst heeft gesloten, moeten aan bepaalde voorwaarden beantwoorden. Ontdek hoe je een zorgverblijf aanvraagt.

Thuiszorg

Heb je na je operatie voor een bepaalde periode medische verzorging nodig? Is poetsen, koken of jezelf verzorgen voor jou even geen evidentie meer? Samen met Helan Thuiszorg voorzien onze medewerkers jou van de nodige hulp. Ook kun je rekenen op een team van gediplomeerde verpleegkundigen die je helpt bij de medische zorgen. Denk maar aan inspuitingen, wondzorg, toiletzorg, ... Daarnaast brengen we ook warme maaltijden aan huis en sturen we een thuishulp om je bij te staan bij de dagdagelijkse klusjes indien nodig. Kortom, bij Helan ziekenfonds bieden wij je een hele waaier van thuiszorgmogelijkheden aan. 

Thuiszorgmateriaal 

Heb je thuiszorgmateriaal nodig om thuis comfortabel te kunnen herstellen? Laat je hiervoor adviseren door onze ergotherapeuten. Zij zullen jou met raad en daad bijstaan en het meest volledige advies geven. Ook kun je zelf materiaal lenen of aankopen in onze Gezondheidsshop Shopavita. Als lid van Helan ziekenfonds huur je er materiaal tegen voordelige tarieven. Van de huurkosten die per kalenderjaar 200 euro overschrijden, krijg je 50% terugbetaald.
Let wel: de kosten voor vervoer, aankoop of herstelling van hulpmiddelen zijn niet inbegrepen in de berekening om aan 200 euro te geraken.

Wat moet je onthouden? 

Alvorens je een operatie laat uitvoeren, is het aangewezen op voorhand al eens na te denken over de hulp die je nodig hebt om erna zorgeloos te herstellen. Onderstaande checklist helpt je hierbij: 

  • Kijk na of je hospitalisatieverzekering in orde is en welke zorgen gedekt zijn.
  • Raadpleeg onze sociale dienstverlening om na te gaan op welke tegemoetkomingen je recht hebt.
  • Informeer je tijdig over een zorgverblijf wanneer je een zware ingreep tegemoet gaat en niet meteen naar huis kunt.
  • Informeer je tijdig over thuiszorg wanneer je thuis extra hulp nodig hebt.
  • Neem een kijkje in onze gezondheidsshop Shopavita voor het uitlenen of aankopen van thuiszorgmateriaal.
  • Zijn jouw vragen nog niet beantwoord? Contacteer ons vrijblijvend voor advies dat volledig is afgestemd op jouw persoonlijke situatie.
Alles wat je moet weten over hospitalisatieverzekeringen

Heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen?

Download het e-book

Betaalbare hospitalisatieverzekering

Ben jij op zoek naar een betaalbare hospitalisatieverzekering? Dan zit je goed bij Hospitalia

Ontdek Hospitalia

Hospitalisatie en revalidatie

Alles over hospitalisatie en revalidatie lees je in ons dossier.

Lees hier verder