Wat te doen bij hospitalisatie?

De meeste mensen krijgen ooit in hun leven te maken met een ziekenhuisopname. Bij zo'n opname komt heel wat kijken, of dit nu is voor een (geplande) operatie, een bevalling of een dagopname. Daarom hebben wij voor jou een handig overzicht gemaakt met alle informatie over wat je kan doen om je hospitalisatie voor te bereiden, wat je na je opname moet doen, over je revalidatie en over de kosten die bij een ziekenhuisopname komen kijken en wat een hospitalisatieverzekering voor je kan betekenen. 

Ontdek Hospitalia
 

Wat te doen bij een ziekenhuisopname of dagopname?

Wanneer je opgenomen wordt in het ziekenhuis, komt er veel op je af. Of je nu een langere periode opgenomen wordt of enkel voor een dag, toch valt er veel te regelen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor en na je opname.
 

Wat te doen bij een ziekenhuisopname?

Een ziekenhuisopname: de kans is groot dat je er ooit wel eens mee te maken krijgt. Of het nu gaat om een onverwachte of lang geplande opname: er zijn enkele belangrijke zaken die nuttig zijn om te weten.

Wat te doen bij een ziekenhuisopname? 

Waaraan moet je denken als je naar het ziekenhuis moet? Zowel voor een dagopname als voor een langer verblijf in het ziekenhuis moeten een aantal formaliteiten in orde worden gebracht. Dit geldt ook wanneer je onverwacht in het ziekenhuis belandt. Met onderstaande checklist zie jij voortaan niets meer over het hoofd.

Download ook onze handige gids over hospitalisatieverzekeringen en ontdek welke verzekering best bij jou past. 

Download het e-book

Wat te doen voor je ziekenhuisopname?

Je opname voorbereiden

Bij een opname komt veel kijken. Maar waar moet je zeker aan denken?

Icon

Bekijk wat je opname zal kosten

Een opname kost best wel wat. Daarom is het niet slecht om voorbereid te zijn op deze kosten.

Icon

Geef je arbeidsongeschiktheid aan

Kan je niet werken door je opname? Laat dit dan zeker op tijd weten aan je werkgever en aan je ziekenfonds.

Icon

Wat te doen tijdens je ziekenhuisopname?

Vul de opnameverklaring in

Een opnameverklaring is een document dat je bij het begin van je opname in het ziekenhuis moet ondertekenen.

Icon

Dagopname

Bij een dagopname krijg je een ziekenhuisbed, maar verlaat je het ziekenhuis dezelfde dag nog.

Icon

Wat te doen na je ziekenhuisopname?

Na je opname

Ook na je ziekenhuisopname komt er heel wat op je af.

Icon

Thuiszorg of tijdelijke opname in een kortverblijf?

Heb je na je ziekenhuisopname nog medische verzorging of een extra paar helpende handen nodig?

Icon

Nood aan thuiszorgmateriaal?

Heb je thuiszorgmateriaal nodig om thuis comfortabel te kunnen herstellen?

Icon

Verzekerd bij Hospitalia?

Wanneer je een hospitalisatieverzekering hebt van Helan ziekenfonds, dan hoef jij je niet langer zorgen te maken over je ziekenhuisfactuur.

Icon

Wat is ambulante zorg?

Ziekenfondsen gebruiken de term ‘ambulante zorg’ regelmatig. Zo krijg je als lid van Helan ziekenfonds een onbeperkte terugbetaling van je ambulante medische kosten bij een wintersportongval en het is mogelijk om een verzekering af te sluiten voor ambulante zorg.

Maar wat is ambulante zorg nu juist? Dat lees je op deze pagina.

Wat is een hospitalisatieverzekering?

Een hospitalisatieverzekering beschermt je tegen de hoge kosten van een ziekenhuisopname, bijvoorbeeld bij een bevalling, ziekte, operatie of dagopname. Helan ziekenfonds biedt met z'n vernieuwde Hospitalia-verzekeringen een betaalbaar en uiterst betrouwbaar gamma van 3 verzekeringsformules en een wachtpolis. Je kiest zelf welke formule het best bij je past.

Helan ziekenfonds biedt 3 nieuwe Hospitalia-formules en een wachtpolis aan:

Hospitalia

Jouw uiterst betrouwbare hospitalisatieverzekering voor een betaalbare prijs. Vlotte terugbetaling van ziekenhuiskosten tot 25.000 euro per jaar, én van voor- en nazorg. Instap ook na 65 jaar!

Hospitalia Medium

Compleet verzekerd zonder plafondbedrag, met het comfort van een eenpersoonskamer en uitgebreide voor- en nazorg. Nu met Hospitalia Assist: een innovatief dienstenpakket voor wie herstellende is.

Hospitalia Plus

Combineer alle voordelen van Hospitalia en Hospitalia Medium met het extra comfort van een eenpersoonskamer in bepaalde ziekenhuizen in Brussel en Wallonië, waar extra hoge ereloonsupplementen gelden. Ook hier reken je op Hospitalia Assist.

Wachtpolis Hospitalia Continuïteit

Loopt je groepsverzekering af omdat je van werk verandert of met pensioen gaat? Via de wachtpolis Hospitalia Continuïteit van Helan ziekenfonds sluit je probleemloos aan bij 1 van de 3 formules van Hospitalia. Zonder medische vragenlijst, en zonder wachttijd.

Nieuw: extra dienstenpakket na je opname

De nieuwe Hospitalia-verzekeringen leggen nog meer nadruk op voor- en nazorg. Want ziekenhuisopnames wordt alsmaar korter, zeker in coronatijden, en de extra kosten voor voor- en nazorg kunnen hoog oplopen. Vandaar het extra dienstenpakket Hospitalia Assist, dat je ook na je ziekenhuisopname niet in de steek laat, praktisch en financieel.
 

Hoeveel een hospitalisatieverzekering kost, hangt af van je gezinssituatie en je leeftijd. Wil je weten wat jouw maandelijkse bijdrage zou zijn als je voor een van onze hospitalisatieverzekeringen kiest? Onze klantenadviseurs berekenen het graag vrijblijvend voor je.

Met de Hospitalia-verzekeringen kun je vertrouwen op een complete en betrouwbare hospitalisatieverzekering, voor een betaalbare prijs.
Omdat ziekenhuisopnames steeds korter worden, biedt Hospitalia een uitgebreide terugbetaling van voor- en nazorg én heb je bij Hospitalia Medium en Hospitalia Plus nog een extra dienstenpakket Hospitalia Assist voor wie opgenomen of herstellende is. Dat maakt Hospitalia uniek in de ziekenfondswereld.

Interesse in Hospitalia? We geven graag vrijblijvend advies op maat van jouw situatie.
 

Medische vragenlijst

Bij het afsluiten van een hospitalisatieverzekering zal je gevraagd worden om een medische vragenlijst in te vullen. Waarom is dit nodig en welke info wordt er gevraagd?

Lees hier meer over de medische vragenlijst

 

 

Het verhaal van Tom en Veronique

Als je man bij een ski-ongeval een dubbele hersenbloeding oploopt, staat je hoofd niet naar papierwerk. Veronique ondervond hoe ze kon rekenen op de praktische hulp van Helan ziekenfonds en bij Hospitalia Plus, zowel tijdens als na de opname van Tom.

Lees hier hun verhaal.

Hospitalia

Wil je weten welke hospitalisatieverzekering het beste bij jou past?

Vergelijk hier onze hospitalisatieverzekeringen.

Wachttijd bij een hospitalisatieverzekering: dit moet je weten

Overweeg je om een hospitalisatieverzekering af te sluiten of wil je van een ander ziekenfonds overstappen naar Helan ziekenfonds? Dan geldt er in veel gevallen een wachttijd.

Lees hieronder alles wat je moet weten over onze hospitalisatieverzekeringen en de wachttijd. 

Waarom geldt er een wachttijd voor de hospitalisatieverzekering? 

Wil jij een hospitalisatieverzekering bij ons afsluiten? Hou er dan rekening mee dat er in de meeste gevallen een wachttijd van zes maanden geldt. 
 
Een hospitalisatieverzekering verzekert een risico waarvan je hoopt dat het niet voorvalt. Om te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van deze dekking, hanteren de meeste verzekeringen een wachttijd.  Dankzij deze wachttijd is het bovendien mogelijk om onze premies laag te houden, waardoor onze hospitalisatieverzekeringen voor iedereen toegankelijk blijven. 

Wanneer gaat de wachttijd in? 

De wachttijd gaat in op de eerste van de maand, volgend op de maand waarin jij jouw nieuwe hospitalisatieverzekering aanvroeg. Vraag je op 17 april een hospitalisatieverzekering aan? Dan gaan de wachttijd en de hospitalisatieverzekering op 1 mei in (onder voorbehoud dat je op 1 mei eveneens aangesloten bent bij Helan ziekenfonds). 
 
Gedurende de wachttijd betaal je wel premies, maar kan je nog geen terugbetaling ontvangen indien er tijdens deze wachttijd een opname zou plaatsvinden. 

Geldt deze wachttijd voor iedereen? 

De wachttijd voor een hospitalisatieverzekering vervalt bij een overname van een gelijkaardige polis met een zelfde dekking. De wachttijd vervalt bovendien wanneer je een ongeval hebt. Een ongeval gebeurt immers plotseling en wordt veroorzaakt door een externe factor.  

Specifieke situaties

Hospitalisatieverzekering bij een zwangerschap 

Ben je zwanger en wil je graag een hospitalisatieverzekering afsluiten? In dat geval geldt er een wachttijd van negen maanden. Vanaf de zevende maand ontvang je wel al een terugbetaling bij verblijf in een tweepersoonskamer. Wil je weten of deze beperkte terugbetaling op jou van toepassing is? Contacteer ons en dan geven we je graag meer informatie.

Moet je met het hele gezin dezelfde hospitalisatieverzekering afsluiten? 

Het is niet noodzakelijk om met het hele gezin dezelfde hospitalisatieverzekering af te sluiten bij Helan ziekenfonds. Indien één van de gezinsleden een hospitalisatieverzekering heeft via de werkgever, dan kan dit gezinslid zich enkel aansluiten bij Hospitalia Continuïteit, de andere gezinsleden kunnen zich aansluiten bij Hospitalia, Hospitalia Medium of Hospitalia Plus.

Kom je van een ander ziekenfonds of een privéverzekeraar?
  • Heb je al een hospitalisatieverzekering bij een ander ziekenfonds of een privéverzekeraar, maar wil je overstappen naar Helan ziekenfonds? In dat geval vervalt de wachttijd voor onze hospitalisatieverzekeringen als beide verzekeringen een gelijkaardige dekking hebben.
  • Is de dekking van je oude en nieuwe hospitalisatieverzekering niet hetzelfde? Dan ontvang je, in geval van een opname, gedurende de wachttijd wel al terugbetalingen voor de zaken die ook door je oude hospitalisatieverzekering gedekt werden. Zodra de wachttijd voorbij is, ontvang je ook terugbetalingen voor de zaken die nieuw zijn in je hospitalisatieverzekering.
  • Ben je zwanger op het moment dat je overstapt naar een andere hospitalisatieverzekering? Contacteer ons dan altijd, zodat we samen jouw specifieke situatie kunnen bekijken. 
Heb je een hospitalisatieverzekering via je werkgever? 

Veel mensen zijn via hun werkgever aangesloten bij een collectieve hospitalisatieverzekering. Dit is zeer praktisch, maar wat doe je als je contract (onverwacht) stopt of als je met pensioen gaat? 
 
Ben je jonger dan 65 jaar? Dan kan onze verzekering Hospitalia Continuïteit interessant zijn. Dit is een wachtverzekering waardoor je bij stopzetting van de hospitalisatieverzekering via het werk zonder nieuwe wachttijd, zonder medische vragenlijst en zonder een verhoogde leeftijdsgebonden premie kan overstappen naar Hospitalia, Hospitalia Medium of Hospitalia Plus.
 
Je kan Hospitalia Continuïteit ook afsluiten als je nog niet eerder een verzekering bij Helan ziekenfonds had.

Waarom een hospitalisatieverzekering een goed idee is 

Een hospitalisatieverzekering is een extra verzekering die je kan afsluiten bij je ziekenfonds. Deze verzekering beschermt je tegen de kosten van een daghospitalisatie of een langdurige ziekenhuisopname. 
 
De wettelijke ziekteverzekering vergoedt steeds minder van de medische kosten van een opname en met een hospitalisatieverzekering voorkom je onaangename financiële verrassingen achteraf. 
 
Bij Helan ziekenfonds bieden we drie Hospitalia-formules en een wachtpolis aan:

Lees hier meer over de voordelen van onze hospitalisatieverzekeringen. 

Meer weten over onze hospitalisatieverzekeringen? 

Wil je meer weten over de hospitalisatieverzekeringen van Helan ziekenfonds?

Download het e-book 

Kind in het ziekenhuis: Rooming-in

Wordt je kind in het ziekenhuis opgenomen, dan wil je graag in de buurt blijven. Wist je dat onze hospitalisatieverzekering je overnachting in het ziekenhuis gedeeltelijk terugbetaalt?

Verblijf ook ‘s nachts bij je kind tijdens de ziekenhuisopname

Een opname in het ziekenhuis is een ingrijpende ervaring, zeker voor een kind. Wanneer je als ouder bij je kind blijft, kun je helpen met de dagelijkse verzorging en de nodige troost bieden wanneer je kindje dat nodig heeft. Zo zal je kindje vaak minder angstig zijn en beter in staat zijn om de ziekenhuiservaring goed te verwerken.

Wat is rooming-in?

Zo goed als elk ziekenhuis biedt je de mogelijkheid om ook ‘s nachts bij je kind te blijven. Dit wordt rooming-in genoemd. Ziekenhuizen die deze optie aanbieden, zullen ervoor zorgen dat er ook voor jou een bed beschikbaar is zodat je bij je kind in de kamer kunt slapen. Hiervoor zullen dan wel extra kosten worden aangerekend. Om zeker te weten of jouw ziekenhuis deze optie aanbiedt, vraag je dit best vooraf even na.  

Om te weten wat rooming-in precies inhoudt in het door jou gekozen ziekenhuis, kun je je best informeren welke service rooming-in exact omvat. Volgende vragen kunnen jou helpen om dat te achterhalen:

  • In welke type kamer komen jij en je kind terecht?
  • Zijn er ook maaltijden voor jou beschikbaar?
  • Wordt er iets van jou verwacht wat betreft de verzorging van je kind?

Het is zowel voor ouders als kinderen vaak een verademing wanneer je de dagelijkse zorg ook in het ziekenhuis voor een stukje zelf kunt verderzetten

Welke specifieke voorzieningen zijn er voor je kind?

Reken op je hospitalisatieverzekering 

Wanneer je gebruik maakt van een overnachting in het ziekenhuis, zullen hiervoor extra kosten worden aangerekend. Ook hier kun je rekenen op de tussenkomst van je hospitalisatieverzekering. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken over de ziekenhuiskosten. Niet alleen voor rooming-in maar ook voor andere diensten zul je gedurende je hele leven nog kunnen terugvallen op die hospitalisatieverzekering. Vergelijk onze verschillende hospitalisatieverzekeringen: Hospitalia, Hospitalia Medium, Hospitalia Plus en Hospitalia Continuiteit

Alles wat je moet weten over hospitalisatieverzekeringen

Heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen? 

Download het e-book

Wist je dat je hospitalisatieverzekering een terugbetaling voorziet bij rooming-in? 

Download het e-book

Toen mijn eerste zoontje te vroeg werd geboren, moest hij nog even in het ziekenhuis blijven terwijl ik al de materniteit mocht verlaten. Toen bleek dat ik er kon blijven, was dat een hele opluchting. Zo kon ik toch zo vaak als mogelijk bij hem zijn, zijn eerste badje geven, en de voedingen zoveel mogelijk voor mijn rekening nemen. En ik ben enorm dankbaar dat dat kon!
Tine, mama van Tuur

Daghospitalisatie: wat je moet weten

Het gebeurt steeds vaker dat je voor kleine ingrepen even wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dit kan variëren van een paar uur tot een hele dag, maar je zal er nooit moeten overnachten. Ook voor een dagopname kun je rekenen op de tussenkomst van je hospitalisatieverzekering.

Of het nu gaat om een kijkoperatie, een kleine heelkundige ingreep, het trekken van wijsheidstanden of de behandeling van spataders: het zijn allemaal ingrepen waarbij je meestal volledig verdoofd wordt en waarbij je voor een bepaalde tijd een ziekenhuisbed bezet. Zoals het woord dus doet vermoeden, word je bij een dagopname voor één dag in het ziekenhuis opgenomen, waarbij je diezelfde dag nog terug naar huis mag.

Download het e-book

Hoewel je maar voor één dag in het ziekenhuis verblijft, gaan er ook kosten gepaard met je opname. Hiervoor komt onze hospitalisatieverzekering tussen.

De terugbetaling van dagopnames zal vanaf 2017 in overeenstemming worden gebracht met opnames van minstens één nacht. Dit betekent een bijna volledige terugbetaling in een meerpersoonskamer. Bij een dagopname in een eenpersoonskamer krijg je tot € 80 verblijfskosten terugbetaald en 100 % van het tarief voor de ereloonsupplementen, op basis van je ziekenhuisfactuur.

Let wel op! Je mag een dagopname niet verwarren met ambulante zorgen die je in het ziekenhuis krijgt, in een gips- of decompressiekamer bijvoorbeeld. Deze ambulante zorgen worden verrekend via een ‘ambulante factuur’ en worden meestal enkel terugbetaald door je verzekeraar als er een verband is met een recente ziekenhuisopname.

  • Regel op tijd je vervoer naar en van het ziekenhuis. Doordat je volledig verdoofd wordt, mag je na je dagopname niet meteen zelf achter het stuur kruipen.
  • Afhankelijk van de ingreep die je moet ondergaan, word je nuchter in het ziekenhuis verwacht. Informeer je hierover goed op voorhand.
  • Vergeet in je bagage zeker niet je identiteitskaart, geneesmiddelen die je moet innemen, makkelijke kledij, extra ondergoed en toiletspullen.
  • Laat waardevolle voorwerpen liever thuis.

Hoewel dagopnames al enige tijd ingeburgerd zijn, is het niet iets waarmee je elke week in aanraking komt. Om je gerust te stellen stelden wij een stappenplan samen. Zo weet je wat je die dag mag verwachten. Dit kan natuurlijk een beetje afwijken van ziekenhuis tot ziekenhuis. Daarom is het verstandig om je ook hierover op voorhand te informeren bij het ziekenhuis van je opname. 

  • Enkele dagen vóór de operatie bel je best naar het ziekenhuis om te weten hoe laat de ingreep precies zal plaatsvinden. 
  • Eén of twee uur voor de ingreep kom je naar het ziekenhuis. Meestal is het belangrijk dat je nuchter bent. 
  • Je krijgt, afhankelijk van je persoonlijke keuze, een eenpersoons- of meerpersoonskamer. Daar kleed je je om en wacht je tot de verpleegkundige je komt halen voor je operatie. 
  • Na de operatie verblijft je even in de ontwaakruimte. Daarna word je weer naar de kamer gebracht. 
  • Indien je groen licht krijgt van de anesthesist, mag je twee of drie uur later naar huis. Let op: je mag niet zelf rijden. 
  • Een dag na je operatie kan het zijn dat het ziekenhuis je nog even opbelt om na te gaan of alles goed met je gaat. Ook wanneer je nog vragen hebt, mag je het ziekenhuis steeds opbellen.

De hospitalisatieverzekering zal jouw gezin nog veel goede diensten bewijzen. Of het nu gaat om een dagopname, een ziekenhuisbevalling of een onverwachte ziekenhuisopname: het zijn allemaal situaties waarin je kunt rekenen op de tussenkomst van je hospitalisatieverzekering.

Heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen?

Download het e-book

Hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen

Ben jij zelfstandige en wil je je geen zorgen maken over de kosten van een hospitalisatie? Lees dan meer over de hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen.

Ontdek hier meer