Wat te doen bij hospitalisatie?

De meeste mensen krijgen ooit in hun leven te maken met een ziekenhuisopname. Bij zo'n opname komt heel wat kijken, of dit nu is voor een (geplande) operatie, een bevalling of een dagopname. Daarom hebben wij voor jou een handig overzicht gemaakt met alle informatie over wat je kan doen om je hospitalisatie voor te bereiden, wat je na je opname moet doen, over je revalidatie en over de kosten die bij een ziekenhuisopname komen kijken en wat een hospitalisatieverzekering voor je kan betekenen. 

Ontdek Hospitalia
 

Ziekenhuiskosten en terugbetaling

Bij een ziekenhuisopname komt veel kijken, maar na je opname krijg je natuurlijk ook nog een factuur in de brievenbus. Daar staan verschillende kosten op die je zelf moet betalen en maar ook kosten waarin de wettelijke ziekteverzekering of je hospitalisatieverzekering een terugbetaling voorziet. Hoe dat allemaal in elkaar zit, lees je op deze pagina.
 

Wat te doen bij een ziekenhuisopname?

Een ziekenhuisopname: de kans is groot dat je er ooit wel eens mee te maken krijgt. Of het nu gaat om een onverwachte of lang geplande opname: er zijn enkele belangrijke zaken die nuttig zijn om te weten.

Wat te doen bij een ziekenhuisopname? 

Waaraan moet je denken als je naar het ziekenhuis moet? Zowel voor een dagopname als voor een langer verblijf in het ziekenhuis moeten een aantal formaliteiten in orde worden gebracht. Dit geldt ook wanneer je onverwacht in het ziekenhuis belandt. Met onderstaande checklist zie jij voortaan niets meer over het hoofd.

Lees ook ons e-book over hospitalisatieverzekeringen en ontdek welke verzekering het beste bij jou past.

Download ons e-book

Wat te doen voor je ziekenhuisopname?

Je opname voorbereiden

Bij een opname komt veel kijken. Maar waar moet je zeker aan denken?

Icon

Bekijk wat je opname zal kosten

Een opname kost best wel wat. Daarom is het niet slecht om voorbereid te zijn op deze kosten.

Icon

Geef je arbeidsongeschiktheid aan

Kan je niet werken door je opname? Laat dit dan zeker op tijd weten aan je werkgever en aan je ziekenfonds.

Icon

Wat te doen tijdens je ziekenhuisopname?

Vul de opnameverklaring in

Een opnameverklaring is een document dat je bij het begin van je opname in het ziekenhuis moet ondertekenen.

Icon

Dagopname

Bij een dagopname krijg je een ziekenhuisbed, maar verlaat je het ziekenhuis dezelfde dag nog.

Icon

Wat te doen na je ziekenhuisopname?

Na je opname

Ook na je ziekenhuisopname komt er heel wat op je af.

Icon

Thuiszorg of tijdelijke opname in een kortverblijf?

Heb je na je ziekenhuisopname nog medische verzorging of een extra paar helpende handen nodig?

Icon

Nood aan thuiszorgmateriaal?

Heb je thuiszorgmateriaal nodig om thuis comfortabel te kunnen herstellen?

Icon

Verzekerd bij Hospitalia?

Wanneer je een hospitalisatieverzekering hebt van Helan ziekenfonds, dan hoef jij je niet langer zorgen te maken over je ziekenhuisfactuur.

Icon

Wat is ambulante zorg?

Ziekenfondsen gebruiken de term ‘ambulante zorg’ regelmatig. Zo krijg je als lid van Helan ziekenfonds een onbeperkte terugbetaling van je ambulante medische kosten bij een wintersportongeval en het is mogelijk om een verzekering af te sluiten voor ambulante zorg.

Maar wat is ambulante zorg nu juist? Dat lees je op deze pagina.

Voor- en nazorg

Bij Hospitalia hoef je je geen zorgen te maken over voor- en nazorg bij een hospitalisatie.

Ontdek Hospitalia

Wat is een ereloonsupplement?

In sommige gevallen moet je als patiënt in een ziekenhuis een ereloonsupplement betalen. Wat houdt zo’n supplement in? En belangrijker: hoe bescherm je jezelf tegen eventuele hoge kosten?

Kom alles te weten over het ereloon op deze pagina.

Wat als de hospitalisatieverzekering van je werkgever stopt?

De wettelijke ziekteverzekering betaalt steeds minder terug. Een hospitalisatieverzekering is dan ook geen overbodige luxe. Een collectieve hospitalisatieverzekering via je werkgever is natuurlijk zeer praktisch, maar wat doe je als je contract (onverwacht) stopt?
Wat als de hospitalisatieverzekering van je werkgever stopt?

Een collectieve hospitalisatieverzekering

Bij het afsluiten van je arbeidscontract kan het zijn dat je enkele extralegale voordelen krijgt, zoals een collectieve hospitalisatieverzekering. Je werkgever betaalt dan je hospitalisatieverzekering. Dit is uiteraard een mooi voordeel en waarschijnlijk zet je je lopende, persoonlijke hospitalisatieverzekering dan stop. Maar wat als je niet meer werkt voor die werkgever? Ben je dan nog wel verzekerd?
 

Als je contract bij je huidige werkgever eindigt, kan je ervoor kiezen om de collectieve hospitalisatieverzekering op individuele basis voort te zetten. De kans is in dit geval groot dat de premies fors duurder zijn. Je kan ook overstappen naar een andere verzekeraar, maar dan moet je opnieuw een medische vragenlijst invullen en bestaat de kans dat je een hogere maandelijkse bijdrage moet betalen omdat je dan al wat ouder bent.

Om dit te voorkomen bieden we bij Helan ziekenfonds de mogelijkheid om aan te sluiten bij de wachtpolis Hospitalia Continuïteit. Wil je dan op een later moment terug omschakelen naar Hospitalia, Hospitalia Medium of Hospitalia Plus, dan hoef je niet opnieuw een medische vragenlijst in te vullen, en hoef je geen rekening meer te houden met een wachttijd. Ook wordt er geen bijkomende premie aangerekend. Bovendien profiteer je dankzij de wachtpolis Hospitalia Continuïteit van een aantal andere voordelen
 

Hospitalia Continuïteit is eigenlijk een soort van wachtpolis voor mensen met een collectieve hospitalisatieverzekering. Als deze stopgezet wordt, bijvoorbeeld wegens ontslag of pensioen, dan kun je opnieuw overschakelen naar een volwaardige hospitalisatieverzekering via Helan ziekenfonds.

Maandelijks betaal je een kleine bijdrage voor deze verzekering, maar zij biedt wel enkele garanties:

  • Zonder wachttijd: wil je nadat de hospitalisatieverzekering van je werkgever is stopgezet graag overschakelen naar Hospitalia, Hospitalia Medium of Hospitalia Plus, dan kan dat perfect zonder wachttijd.
  • Zonder een nieuwe medische vragenlijst: als je tijdens de periode dat je aangesloten bent bij Hospitalia Continuïteit ziek wordt, kan dit niet meegerekend worden als een mogelijke beperking bij het overschakelen naar een gewone hospitalisatieverzekering.
  • Zonder leeftijdstoeslag: je maandelijkse bijdrage voor onze hospitalisatieverzekering is afhankelijk van de leeftijd die je hebt op het moment dat je je aansluit. Hoe ouder je bent, hoe hoger je bijdrage. Indien je je niet aansluit bij Hospitalia Continuïteit en je na je 46ste opnieuw een hospitalisatieverzekering wilt afsluiten, kom je in een hogere bijdragecategorie terecht. Dus: hoe eerder je intekent op je wachtpolis, hoe lager de toekomstige premie voor je individuele hospitalisatieverzekering.

Daarom koos Eric voor Hospitalia Continuïteit: lees zijn verhaal.

Naast de bovenstaande garanties, biedt een wachtpolis ook een aantal extra voordelen. Het is mogelijk dat je bij een collectieve hospitalisatieverzekering een franchise moet betalen. Dit wil zeggen dat je per kalenderjaar bijvoorbeeld de eerste 150 euro aan opnamekosten zelf moet betalen. Indien je ook over Hospitalia Continuïteit beschikt, krijg je van deze franchise tot wel 50 euro per opnamedag terug.

Ook krijg je voor ziekenhuiskosten die niet gedekt worden door je groepsverzekering een terugbetaling van maximaal 50 euro bij een daghospitalisatie in België of bij een ziekenhuisopname in een Belgisch of buitenlands ziekenhuis.
 

Zoals je hierboven las, zijn er tal van voordelen verbonden aan de wachtpolis Hospitalia Continuïteit. Twijfel je nog of heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen? Aarzel dan niet en vraag vrijblijvend advies aan onze medewerkers. Zij helpen je graag verder.

Gastric bypass

Steeds meer mensen kampen met overgewicht. Bij een BMI (Body Mass Index) van 40 of hoger spreken we van morbide obesitas. In dat geval is het mogelijk om een gastric bypass operatie te ondergaan.

Lees hier verder

Het verhaal van Eric

Eric had een hospitalisatieverzekering via het werk, maar die zou plots veel duurder worden eens hij de pensioenleeftijd bereikte. Via een wachtpolis kon hij voordelig instappen in een eigen hospitalisatieverzekering. 

Hier lees je hoe hij dit deed

Hospitalisatie en revalidatie

Alles over hospitalisatie en revalidatie lees je in ons dossier.

Lees hier verder

 

De kosten van een verblijf in het ziekenhuis

Soms is het onvermijdelijk: je moet (on)verwacht worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar wat zijn nu precies de kosten van een verblijf in het ziekenhuis? En nog belangrijker, hoe diep moet je in je eigen buidel tasten?

De kosten van een verblijf in het ziekenhuis

Wettelijke ziekteverzekering versus hospitalisatieverzekering 

Gelukkig sta je er niet alleen voor bij ziekenhuiskosten. De wettelijke ziekteverzekering betaalt een deel van je kosten terug. Het ziekenhuis factureert die kosten rechtstreeks aan je ziekenfonds. Op basis van de keuzes die je maakt, wordt je ziekenhuisfactuur opgemaakt. Kies je bijvoorbeeld voor een eenpersoonskamer, dan betaal je een supplement. Of je dat supplement en bv. remgelden al dan niet zelf moet betalen, hangt af van het soort hospitalisatieverzekering dat je afsloot.

Wil je graag een idee hebben van wat een bepaalde ingreep je ongeveer zal kosten in het ziekenhuis, dan bekijk je dat snel via deze tool. Download ook ons e-book over hospitalisatieverzekeringen.

Vaste kosten in het ziekenhuis

Verpleegdagprijs

Dit zijn de kosten voor je verblijf in het ziekenhuis en voor de verzorging die je daar krijgt. Het grootste gedeelte van de verpleegdagprijs wordt terugbetaald door je ziekenfonds. Hoeveel je zelf moet bijdragen aan deze ziekenhuiskosten, hangt af van je statuut (bv. loontrekkende, zelfstandige). Dit kan variëren van 5,44 euro per dag tot 42,58 euro per dag. De prijzen verschillen ook per ziekenhuis.

Ben je benieuwd naar hoeveel je terugkrijgt via je hospitalisatieverzekering? Neem dan contact op met één van onze medewerkers, wij helpen je graag verder.

Geneesmiddelen

Er zijn geneesmiddelen die je ziekenfonds voor je vergoedt. Maar dit geldt niet voor alle geneesmiddelen. Zo komt de wettelijke ziekteverzekering niet tussen bij geneesmiddelen uit de categorie type D. Voorbeelden hiervan zijn de klassieke pijnstillers, slaap- en kalmeermiddelen. Sommige hospitalisatieverzekeringen, zoals Hospitalia, Hospitalia Medium of Hospitalia Plus, betalen deze supplementen wel terug.

Honoraria

Voor de arts(en) die je er weer bovenop help(en), betaal je honoraria. Dit is een vergoeding voor de verstrekkingen die de arts verricht.

Extra kosten ziekenhuis

Kamersupplement

Als je kiest voor een éénpersoonskamer, is het hoogstwaarschijnlijk dat het ziekenhuis extra kosten aanrekent.

Afhankelijk van je hospitalisatieverzekering moet je deze meerkost al dan niet zelf betalen.

Honorariumsupplement

Enkel als je kiest voor een éénpersoonskamer, mag de arts een honorariumsupplement aanrekenen. Hoeveel dit supplement maximum mag bedragen, wordt vastgelegd door het ziekenhuis. Zo zijn er ziekenhuizen die maximum 150% van het wettelijke tarief toestaan maar er zijn ook ziekenhuizen waar de behandelende arts tot wel 400% mag vragen.

Indien de arts je verblijf in een éénpersoonskamer noodzakelijk vindt, of als er geen andere kamers meer vrij zijn, moet je géén supplement betalen!

Wees voorbereid op een (on)verwachte ziekenhuisopname en neem een hospitalisatieverzekering.

Alles wat je moet weten over hospitalisatieverzekeringen

Heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen?

Download het e-book

Je ziekenhuisfactuur onder de loep

Heb je net een ziekenhuisopname gehad? Dan ontvang je binnen een paar weken je ziekenhuisfactuur. Maar hoe ziet een ziekenhuisfactuur eruit? En met welke kosten moet je rekening houden?

Dat lees je hier