Andere

Hiv remmer nu ook terugbetaald voor preventief gebruik door risicogroepen

Wie besmet is met hiv, krijgt een terugbetaling voor de hiv-remmer Truvada. Sinds 1 juni 2017 geldt dat nu ook voor mensen die niet besmet zijn, maar wel een hoog risico lopen. Daarnaast blijft een goede omkadering van deze mensen uiteraard ook essentieel.

Vooral homoseksuele mannen en mensen uit Sub-Saharaans Afrika

Wie een hoog risico loopt op een hiv-besmetting heeft sinds 1 juni 2017 ook recht op een terugbetaling van de hiv-remmer Truvada voor preventief gebruik. Maar om wie gaat het nu vooral? De twee grootste risicogroepen zijn homoseksuele mannen en mensen afkomstig uit Sub-Saharaans Afrika. Uit onderzoek blijkt dat de kans op besmetting voor een homoseksuele man 1 op 20 bedraagt, terwijl dat bij hetero’s 1 op 5.000 is. 

Tot 3.200 nieuwe infecties voorkomen

Met deze maatregel wil de regering heel wat nieuwe infecties voorkomen. De verwachting is dat de terugbetaling van Truvada voor preventief gebruik tussen nu en 2023 ongeveer 3.200 infecties kan vermijden. Aan de terugbetaling zijn wel belangrijke voorwaarden gekoppeld. Zo moet een arts eerst het risico op besmetting inschatten en ook een gepaste omkadering in een aidsreferentiecentrum is nodig. Zo krijgen deze mensen de juiste medische opvolging en begeleiding. Daarnaast is het ook belangrijk dat ze zelf de nodige voorzorgsmaatregelen nemen, hun behandeling correct opvolgen en zich regelmatig laten testen op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Deel dit artikel

Verder lezen

24 november

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

28 maart

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

Is jouw huisapotheek in orde?

Verstandig omspringen met geneesmiddelen impliceert ook een goed beheer van je huisapotheek. We sommen enkele aandachtspunten op!

Wat doe je best met vervallen geneesmiddelen?

Vervallen geneesmiddelen kun je niet zomaar weggooien. Er kunnen stoffen in zitten die schadelijk zijn voor het leefmilieu. Wist je trouwens dat de apotheker je vervallen of ongebruikte geneesmiddelen kan recycleren?