Een huisapotheker voor mensen met een chronische ziekte
Wie lijdt aan een chronische ziekte, kan straks terecht bij een ‘huisapotheker’. Er komen ook nieuwe spreidingsregels voor de apotheken in België. Het zijn slechts 2 maatregelen uit het meerjarenkader dat de kwaliteit en toegankelijkheid van de farmaceutische zorg in België moet verbeteren.
Apotheker als laagdrempelige zorgverlener
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, de Algemene Pharmaceutische Bond en de Vereniging der Coöperatieve Apotheken van België ondertekenden onlangs een meerjarenkader dat de rol van de apotheker als laagdrempelige zorgverlener versterkt. Apothekers zullen extra aandacht besteden aan de medicatiebegeleiding van patiënten, gezondheidsvoorlichting, betere therapietrouw, … Zo doet bv. de ‘huisapotheker’ zijn intrede, naar analogie met de huisarts. In eerste instantie komt de huisapotheker er voor chronisch zieken, omdat bij hun behandeling verschillende zorgverleners betrokken zijn en er vaak sprake is van polymedicatie.
Evenwichtige spreiding van de apotheken
Naast een kwaliteitsvolle dienstverlening van de apothekers maakt het meerjarenkader ook werk van een betere toegankelijkheid van de farmaceutische zorg. Ons land telt erg veel apotheken, maar die zijn niet evenwichtig gespreid. In steden zijn er te veel en in sommige landelijke gebieden te weinig. Er komen daarom nieuwe spreidingsregels die fusies en samenwerkingen aanmoedigen en voor een evenwichtige spreiding over heel België moeten zorgen.
Deel dit artikel
Tags
GeneesmiddelenVerder lezen
Gebruik antibiotica verstandig
België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.
Geen toeslag meer bij apothekers van wacht
Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.
Is jouw huisapotheek in orde?
Verstandig omspringen met geneesmiddelen impliceert ook een goed beheer van je huisapotheek. Lees hier meer over..
Wat doe je best met vervallen geneesmiddelen?
Vervallen geneesmiddelen kun je niet zomaar weggooien. Er kunnen stoffen in zitten die schadelijk zijn voor het leefmilieu. Wist je trouwens dat de apotheker je vervallen of ongebruikte geneesmiddelen kan recycleren?