Blog

7 op 10 belgen vrezen kanker te krijgen

7 op de 10 landgenoten denken ooit geconfronteerd te zullen worden met kanker. Gelukkig is er ook optimisme: 60% gelooft de ziekte ook te kunnen overwinnen. Dat blijkt uit de derde ‘KankerBarometer’ van farmabedrijf MSD Belgium. Risico op kanker over

Risico op kanker overschat

Uit de enquête blijkt dat Belgen het risico op kanker overschatten. 7 op de 10 denken kanker te zullen krijgen, terwijl het in werkelijkheid bij mannen om 1 op de 3 gaat en bij vrouwen om 1 op de 4. Die angst is echter ook een goede zaak, want daardoor zijn Belgen zich beter bewust van de risicofactoren. 60% zegt niet te roken of gestopt te zijn, 46% beschermt de huid tegen de zon en 44% eet gezonder om kanker te voorkomen.

60% overwint kanker

6 op de 10 Belgen geloven dat ze kanker zullen kunnen overwinnen. Dat is geen overschatting, want 60% van de patiënten geneest effectief. Onze landgenoten blijken ook goed op de hoogte te zijn over de klassieke kankerbehandelingen als chemotherapie, radiotherapie of chirurgie. Minder vertrouwd zijn ze met immunotherapie, een relatief nieuwe, succesvolle behandeling die het immuunsysteem herstelt en boost, zodat het de kankercellen kan opsporen en vernietigen.

Preventieve onderzoeken terugbetaald

Helan voorziet 3 maal per jaar een tegemoetkoming van 10 euro per raadpleging voor een opsporing of preventief onderzoek, zoals een mammografie, spirometrietest, endoscopie, bloedonderzoek of uitstrijkje en de app Fibricheck.

Deel dit artikel

Tags
Kanker

Verder lezen

Blog

Wat na kanker?

Er bestaat veel informatie over kanker zelf en hoe deze ziekte te overwinnen of te voorkomen. Maar hoe moet je omgaan met de emoties ná het overwinnen van kanker?

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

24 november
Blog

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

28 maart
Blog

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.