Andere

7 op 10 belgen vrezen kanker te krijgen

7 op de 10 landgenoten denken ooit geconfronteerd te zullen worden met kanker. Gelukkig is er ook optimisme: 60% gelooft de ziekte ook te kunnen overwinnen. Dat blijkt uit de derde ‘KankerBarometer’ van farmabedrijf MSD Belgium. Risico op kanker over

Risico op kanker overschat

Uit de enquête blijkt dat Belgen het risico op kanker overschatten. 7 op de 10 denken kanker te zullen krijgen, terwijl het in werkelijkheid bij mannen om 1 op de 3 gaat en bij vrouwen om 1 op de 4. Die angst is echter ook een goede zaak, want daardoor zijn Belgen zich beter bewust van de risicofactoren. 60% zegt niet te roken of gestopt te zijn, 46% beschermt de huid tegen de zon en 44% eet gezonder om kanker te voorkomen.

60% overwint kanker

6 op de 10 Belgen geloven dat ze kanker zullen kunnen overwinnen. Dat is geen overschatting, want 60% van de patiënten geneest effectief. Onze landgenoten blijken ook goed op de hoogte te zijn over de klassieke kankerbehandelingen als chemotherapie, radiotherapie of chirurgie. Minder vertrouwd zijn ze met immunotherapie, een relatief nieuwe, succesvolle behandeling die het immuunsysteem herstelt en boost, zodat het de kankercellen kan opsporen en vernietigen.

Preventieve onderzoeken terugbetaald

Helan voorziet 3 maal per jaar een tegemoetkoming van 10 euro per raadpleging voor een opsporing of preventief onderzoek, zoals een mammografie, spirometrietest, endoscopie, bloedonderzoek of uitstrijkje en de app Fibricheck.

Deel dit artikel

Tags
Kanker

Verder lezen

Wat na kanker?

Er bestaat veel informatie over kanker zelf en hoe deze ziekte te overwinnen of te voorkomen. Maar hoe moet je omgaan met de emoties ná het overwinnen van kanker?

Wat is kanker?

Wat gaat er precies mis in je lichaam als je kanker krijgt?

Een uitstrijkje, wij doen het. En jij?

Ben je een vrouw tussen 25 jaar en 64 jaar? Dan is het belangrijk om elke 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen bij je huisarts of gynaecoloog. Is het bij jou al meer dan 3 jaar geleden, dan krijg je een uitnodiging.

Optimale tandzorg voor kankerpatiënten

Je kunt er niet omheen: kanker is een levensveranderende diagnose. Zelfs voor mensen die de ziekte achter zich kunnen laten … Want ondanks de veelbelovende resultaten is chemotherapie best ingrijpend voor het lichaam. Zo’n intense behandeling brengt immers niet alleen schade toe aan kankercellen, maar ook aan organen en lichaamsdelen, waaronder het gebit. En dus is een uitstekende, betaalbare tandzorg achteraf zeker cruciaal. Gelukkig sta je er nooit alleen voor!