Ziekenhuisopname

De 8 categorieën van een ziekenhuisfactuur

Ben je weer thuis na een opname in het ziekenhuis? Dan ontvang je een aantal weken later je ziekenhuisfactuur in de brievenbus. Deze geeft alle kosten weer, opgedeeld in verschillende rubrieken. Is die onduidelijk? Wij lichten de categorieën even voor je uit.

Hoe ziet een ziekenhuisfactuur eruit?

Enerzijds vind je op de ziekenhuisfactuur een globaal overzicht en anderzijds een gedetailleerd overzicht. Alle kosten worden weergegeven, opgedeeld in maximum acht rubrieken. Het kan zijn dat er minder dan acht rubrieken op jouw ziekenhuisfactuur vermeld staan, waarschijnlijk waren ze dan niet allemaal op jou van toepassing. Je vindt er het bedrag terug dat je nog dient te betalen. Je ziet eveneens de terugbetaling die je via je hospitalisatieverzekering krijgt. Download ook ons handig e-book over hospitalisatieverzekeringen.

De categorieën van een ziekenhuisfactuur

  • Verblijfkosten

Indien je in het ziekenhuis opgenomen wordt, betaal je voor het gebruik van de kamer, de maaltijden en de verpleegkundige hulp. Heb je gekozen voor een eenpersoonskamer? Dan zul je op je ziekenhuisfactuur een supplement zien.

  • Forfaitaire kosten

Per opname mag het ziekenhuis vier forfaitaire bedragen aanrekenen, ook al heb je geen gebruik gemaakt van de diensten. Een forfait klinische biologie, medische beeldvorming en geneesmiddelen.   

  • Apotheek

Dit zijn kosten voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen waarvan je gebruik hebt gemaakt. Ook implantaten bij een esthetische ingreep staan hier vermeld op je factuur.

  • Honoraria

Dit betaal je voor de diensten van artsen en zorgverleners. Als je kiest voor een eenpersoonskamer mogen artsen en zorgers een supplement, vastgelegd door het ziekenhuis, aanrekenen. 

  • Andere leveringen

Dit kan gaan over bloed, moedermelk, ontsmettende baden, etc.

  • Ziekenvervoer

Het vervoer gedaan door het ziekenhuis, dringend of niet dringend. En dan ook enkel door het ziekenhuis. De kosten van bijvoorbeeld de brandweer, zijn hierin niet verwerkt.

  • Diverse kosten

Deze kosten hebben niets te maken met de medische zorg die je gekregen hebt. Het gaat hier over het gebruik van bijvoorbeeld de telefoon, televisie of koelkast. Ziekenhuizen dienen deze tarieven mee te delen door middel van een tarievenlijst.

  • Btw op esthetische ingrepen

Op esthetische ingrepen zoals een borstvergroting of facelift moet je 21% btw betalen.

Helan helpt je met je ziekenhuisfactuur

Is er iets niet duidelijk op je ziekenhuisfactuur? Wij helpen je graag verder.  Als je een hospitalisatieverzekering hebt, krijg je een terugbetaling van je ziekenhuisfactuur.

Alles wat je moet weten over hospitalisatieverzekeringen

Heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen? In ons e-book kom je er alles over te weten.

Verwacht jij een ziekenhuisfactuur waarvan je niet in zwijm valt?

Ontdek onze hospitalisatieverzekering

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Terugbetaling medische kosten buitenland: hoe lang duurt het?

Ziek of een ongeval op vakantie? Vaak wacht je dan wat langer op je terugbetaling dan wanneer het om kosten in eigen land gaat. Dat komt omdat we voor kosten in het buitenland een officiële procedure moeten volgen, en afhankelijk zijn van info uit je land van bestemming.

De kosten van een verblijf in het ziekenhuis

Soms is het onvermijdelijk: je moet (on)verwacht worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar wat zijn nu precies de kosten van een verblijf in het ziekenhuis? En nog belangrijker, hoe diep moet je in je eigen buidel tasten?

Dit moet je weten over de medische vragenlijst

Bij het afsluiten van een hospitalisatieverzekering zal je gevraagd worden om een medische vragenlijst in te vullen. Waarom is dit nodig en welke info wordt er gevraagd? Lees hier meer over de medische vragenlijst.

"Wij verwachten een vlotte terugbetaling, zonder administratieve rompslomp"

Als je man bij een ski-ongeval een dubbele hersenbloeding oploopt, staat je hoofd niet naar papierwerk. Veronique ondervond hoe ze kon rekenen op de praktische hulp van de mensen bij het ziekenfonds en bij Hospitalia Plus, zowel tijdens als na de opname van Tom.