Ziekenhuisopname

Wat te doen bij een ziekenhuisopname?

Een ziekenhuisopname: de kans is groot dat je er ooit wel eens mee te maken krijgt. Of het nu gaat om een onverwachte of lang geplande opname: er zijn enkele belangrijke zaken die nuttig zijn om te weten.

Waaraan moet je denken als je naar het ziekenhuis moet? Zowel voor een dagopname als voor een langer verblijf in het ziekenhuis moeten een aantal formaliteiten in orde worden gebracht. Dit geldt ook wanneer je onverwacht in het ziekenhuis belandt. Met onderstaande checklist zie jij voortaan niets meer over het hoofd. Download ook ons handig e-book over hospitalisatieverzekeringen en ontdek welke verzekering best bij jou past. 

Wat te doen voor je ziekenhuisopname? 

  • Je opname voorbereiden 

Het is aan te raden om comfortabele kledij mee te nemen en waardevolle spullen thuis te laten. Of je nu lang of kort in het ziekenhuis verblijft, vergeet je identiteitskaart niet! Hierop staan zowel je persoonlijke gegevens als je verzekeringsstatuut van je ziekenfonds. Ook de gegevens van je hospitalisatieverzekering heb je best binnen handbereik.

  • Bekijk wat je opname zal kosten

Een ziekenhuisopname gaat gepaard met de nodige kosten. Wil je vooraf inschatten hoeveel je ziekenhuisopname zal kosten? Onze rekentool ‘supplementen in ziekenhuizen’ toont wat de kosten van een kamer- en ereloonsupplementen zijn. 

  • Geef je arbeidsongeschiktheid aan

Ben je tijdens en/of na je ziekenhuisopname voor een tijdje arbeidsongeschikt? Geef deze informatie dan tijdig door aan je werkgever en je ziekenfonds. Zo kun je recht hebben op een vervangingsinkomen. 

Wat te doen tijdens je ziekenhuisopname? 

  • Vul de opnameverklaring in

Een opnameverklaring is een document dat je bij het begin van je opname in het ziekenhuis moet ondertekenen. Hierin staan de financiële voorwaarden van je verblijf vermeld. Denk maar aan kamerkeuze, kamersupplementen, ereloonsupplementen enzovoort. Het is belangrijk dat je dit document nauwkeurig invult. 

  • Dagopname

Bij een dagopname bezet je een ziekenhuisbed, maar verlaat je het ziekenhuis dezelfde dag. De meeste hospitalisatieverzekeringen betalen je kosten terug als het ziekenhuis een dagverblijf factureert.

Wat te doen na je ziekenhuisopname? 

Heb je een medische ingreep laten doen waardoor je tijdelijk extra zorg nodig hebt? Ook dan is het belangrijk om vooraf de nodige maatregelen te treffen. Afhankelijk van de aard van je ingreep, zal je een bepaalde zorg nodig hebben. 

Thuiszorg of tijdelijke opname in een kortverblijf? 

Heb je na je ziekenhuisopname nog medische verzorging of een extra paar helpende handen nodig? Weet dan dat je kunt rekenen op de thuisverplegingsdienst van Helan. Daarnaast brengen we ook warme maaltijden aan huis, of sturen we iemand die je helpt met de dagdagelijkse huishoudelijke taken. 

Nood aan thuiszorgmateriaal?

Heb je thuiszorgmateriaal nodig om thuis comfortabel te kunnen herstellen? Je kunt het nodige materiaal lenen of kopen via de gezondheidsshop van je ziekenfonds, shopavita.be. Ook wanneer je ziekenhuisopname gevolgen heeft op je mobiliteit kun je bij Helan terecht voor al het nodige advies.

Verzekerd bij Hospitalia? 

Wanneer je een hospitalisatieverzekering hebt van Helan, dan hoef jij je niet langer zorgen te maken over je ziekenhuisfactuur. Wij bezorgen je per post of via ons online kantoor een tegemoetkomingsaanvraag. Bezorg ons dat formulier samen met de originele factuur terug en wij doen de rest. 

Verwacht jij een ziekenhuisfactuur waarvan je niet in zwijm valt?

Ontdek onze hospitalisatieverzekeringen

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Hospitalisatieverzekering kiezen: waarop moet je letten

Een ziekenhuisopname kost veel geld en ook de kosten voor en na je opname kunnen hoog oplopen. Je bent dus maar beter goed verzekerd als je in het ziekenhuis belandt voor een operatie, bevalling of een behandeling bij ziekte. Hospitalia Medium via Helan Ziekenfonds verzekert je optimaal tijdens je opname, maar beschermt je ook tegen hoge kosten als je medische zorg nodig hebt voor en na je opname. En dat voor een heel betaalbare prijs.

Hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen

Als zelfstandige ben je het gewoon om je zaak onder controle te hebben. Je gezondheid heb je jammer genoeg niet altijd in de hand. Heb je al eens nagedacht wat je zou doen wanneer je in het ziekenhuis belandt? Je ziekteverzekering dekt helaas niet alle ziekenhuiskosten. Daarom is het aangeraden om als zelfstandige een uitgebreide hospitalisatieverzekering af te sluiten.

Is een hospitalisatieverzekering verplicht?

In Belgiƫ is het verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds. Het is echter niet verplicht om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Toch zijn er veel voordelen aan een hospitalisatieverzekering. Lees hier wat een hospitalisatieverzekering is en hoe je hospitalisatieverzekeringen kan vergelijken.

Ik ben arbeidsongeschikt, wat nu?

Wanneer je door ziekte, een ongeval niet kan werken, word je arbeidsongeschikt verklaard. Bij arbeidsongeschiktheid komt heel wat kijken. Wij zochten het even voor je uit en lichten de meest gebruikte termen toe.