
Valpreventie
Valpartijen kan je maar beter vermijden. Vooral wanneer je een dagje ouder wordt, bespaart het je een hoop gedoe. Hoe kan je het risico op vallen verkleinen? Helan staat je bij met raad en daad. Daarnaast deelt ergotherapeute Miek Hoet haar inzichten over valpreventie en hoe je met kleine aanpassingen grote risico’s kunt vermijden.
Wat is valpreventie?
Valpreventie verkleint het risico op vallen. Dat is belangrijk voor jong en oud. Niemand belandt graag ongewild op de grond, want een valpartij kan vervelende gevolgen hebben. Maar hoe meer jaren op de teller, hoe brozer je botten en hoe meer kans je hebt op een ernstige fractuur na een val.
Een valpartij heeft vaak ernstige gevolgen. Daarom is valpreventie niet voor één bepaalde doelgroep, maar belangrijk voor iedereen. Natuurlijk hoe ouder je wordt, hoe brozer je botten zijn en hoe meer kans je hebt op een ernstige fractuur na een val.
Wist je dat één op de drie 65-plussers minstens één keer per jaar valt? Elke 11 seconden wordt een 65-plusser opgenomen op spoed na een val. Elke 19 minuten overlijdt een 65-plusser ten gevolge van een val.
Valpreventietips
In deze valpreventietips vindt u praktische adviezen om uw woning veiliger te maken, uw conditie te verbeteren en bewuster om te gaan met mogelijke risicofactoren. Of je nu zelf risico loopt of zorgt voor een ander: met een paar simpele aanpassingen draagt u bij aan een veiliger en zelfstandiger leven.
1. Wees actief
Regelmatig bewegen is de beste manier om valpartijen te voorkomen. Wandelen, tuinieren, spelen met kleinkinderen, elke stap is meegenomen. Die kleine dagelijkse beweegmomenten maken een groot verschil. Twijfel je over veilig bewegen? Je huisarts kan je doorverwijzen naar een kinesitherapeut of een coach via Bewegen Op Verwijzing voor extra begeleiding en oefeningen.
De belangrijkste tip? Blijven bewegen, bewegen, bewegen! Met een paar simpele oefeningen doe je die beweging gewoon vanuit je woonkamer.
Spierversterkende oefeningen:
Evenwichtsoefeningen:
Wil je meer oefeningen? Vraag advies aan je huisarts of kinesist. Bij Helan staat jouw welzijn voorop. Daarom geniet je van terugbetalingen en voordelen op kinesitherapie, sport en beweging, en andere gezondheidszorg. Zo blijf je in topvorm zonder je zorgen te maken over de kosten. Ontdek alle voordelen via Helan Ziekenfonds.
2. Neem maatregelen in huis
Maak je huis valvrij door voor overal voor vlotte doorgangen te zorgen. Vermijd tapijten en berg spullen netjes op. Check of je toilet, zetels en stoelen voldoende hoog zijn. Zorg voor goede verlichting. Daarnaast is het handig om je boodschappen goed te organiseren. Zet zware items op een bereikbare plek. Zo kun je ze eenvoudig pakken zonder over iets te struikelen. Meer tips voor een valvrij huis?
Als ergotherapeut zoeken we samen naar hulpmiddelen die het dagelijks leven vergemakkelijken. En daarnaast, zorgen voor een veilige thuisomgeving. Zo blijft de klant zo zelfstandig mogelijk.
3. Leef gezond
Zorg ervoor dat je voldoende vitamine D en calcium binnenkrijgt om je botten en spieren te versterken. Vitamine D haal je uit de zon en frisse buitenlucht. Calcium vind je bijvoorbeeld in vis en broccoli. En zoals altijd geldt: water houdt je fitter dan alcohol. Af en toe een glaasje wijn mag, maar meer moet dat niet zijn.
4. Let op met medicatie
Bepaalde medicijnen, vooral slaapmedicatie, kunnen je balans verstoren. Bespreek je medicatiegebruik altijd met je arts en geef tijdig eventuele bijwerkingen door.
5. Houd je bril en telefoon dichtbij
Draag je een bril? Zet hem altijd op en bewaar hem binnen handbereik, ook ’s nachts. Laat je ogen ook regelmatig controleren. Daarnaast is het belangrijk om je telefoon altijd in de buurt te hebben, zodat je in noodgevallen snel hulp kunt vragen.
6. Let op je voeten
Loop niet op sokken en vermijd hakken. Je staat steviger in schoenen die je voeten goed omsluiten. Of in pantoffels met profielzolen. Overweeg eventueel om zorgpantoffels aan te kopen. Heb je voetproblemen? Pak ze aan, samen met je arts, podoloog of pedicure.
Veel mensen twijfelen om een hulpmiddel te gebruiken, uit angst voor reacties uit hun omgeving. Toch helpt het hen vaak om zelfstandiger te worden in dagelijkse activiteiten. Achteraf laten veel klanten me weten hoe blij ze zijn dat ze die stap hebben gezet.
Hulp en begeleiding bij valpreventie
De Helan Zorgwinkel biedt hulpmiddelen voor een veilige en comfortabele thuisomgeving. Als klant krijg je 10% korting.
Meer info over tegemoetkomingen of advies over zorgdiensten? Bel onze Dienst maatschappelijk werk op.
Deel dit artikel
Verder lezen
‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Op een gezond nieuw jaar
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.