Pruiken

Verlies je haar door brandwonden, chemotherapie of bestraling van het hoofd? Reken op een gedeeltelijke terugbetaling voor de aankoop van je pruik.

Word klant

Sluit online aan of maak een afspraak

Wettelijke terugbetaling

De wettelijke ziekteverzekering zorgt voor een terugbetaling van pruiken voor zowel mannen als vrouwen. Ze is nooit hoger dan het gefactureerde bedrag en bedraagt maximaal 180 euro. In geval van kaalheid omwille van cicatriële alopecia, of littekenvorming door radiotherapeutische behandeling is dat maximaal 270 euro.

Bezorg ons de factuur van de pruik, samen met het medische voorschrift, opgemaakt door:

 • je behandelende arts (bij kaalhoofdigheid door radio- of chemotherapie)
 • of een dermatoloog (bij kaalhoofdigheid van meer dan dertig procent door de huidziekten alopecia areata of cicatriciële alopecia)

Stuur alles op per post naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk, voorzien van een witte kleefzegel. Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.

 • Je moet voldoen aan een van deze voorwaarden:
  • volledige kaalheid omwille van radio- en/of antimitotische chemotherapie
  • kaalheid van meer dan 30 procent omwille van de huidziekte alopecia areata
  • kaalheid van meer dan 30 procent omwille van cicatriciële alopecia van fysisch/chemische, traumatologische of inflammatoire oorsprong
  • cicatriciële alopecia van radiotherapeutische oorsprong
 • Wie de pruik aflevert speelt geen rol voor de toekenning van de tegemoetkoming.
 • Bij kaalheid door chemo- of radiotherapie heb je na twee jaar opnieuw recht op een tegemoetkoming voor een pruik. Voorwaarde is dat er een nieuwe antimitotische chemo- of radiotherapie werd gestart met volledige kaalheid tot gevolg.
 • Dit voordeel geldt enkel wanneer het aangekocht wordt in België.

Helan voordeel: 180 of 270 euro terugbetaald

Kom je niet in aanmerking voor de wettelijke terugbetaling? Dan betaalt Helan Ziekenfonds maximaal 180 euro terug in geval van kaalhoofdigheid ten gevolge van antimitotische chemo- of radiotherapie. Is er sprake van cicatriële alopecia van radiotherapeutische oorsprong, dan krijg je om de 2 jaar maximaal 270 euro per jaar terugbetaald.

Bezorg ons het voorschrift van je arts voor een pruik, samen met de originele aankoopfactuur:

 • Digitaal: met de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan (desktop). Een kleefzegel is niet nodig, we identificeren je document dankzij je login.
 • Per post naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk, voorzien van een witte kleefzegel. Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.
 • Je bent in orde met je ziekenfondsbijdrage.
 • De terugbetaling geldt enkel als er geen tegemoetkoming mogelijk is via de wettelijke ziekteverzekering.
 • Enkel op medisch voorschrift, met vermelding van de oorzaak van de kaalhoofdigheid.

Wil jij ook genieten van onze voordelen?

Klant worden bij Helan Ziekenfonds is heel eenvoudig. Sluit online aan of laat je adviseren door één van onze medewerkers. De keuze is aan jou!

Sluit aanVraag vrijblijvend advies

Dienst Maatschappelijk Werk

Informatie, ondersteuning en advies over zorgoplossingen en financiële steun. Reken op de experts van de Dienst maatschappelijk werk van Helan.

Helan Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.

Arbeidsongeschiktheid en uitkering

Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid? Wanneer wordt je ziekte-uitkering uitbetaald? Wat zijn je rechten en plichten?

Thuiszorg nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.