Tabaksontwenning

Stoppen met roken is niet makkelijk. Deze terugbetalingen voor een rookstopconsulent en rookstopmiddelen geven je alvast een extra duwtje in de rug. 

Jouw voordeel Korting rookstopconsulten Vlaanderen Korting rookstopconsulten Brussel en Wallonië Terugbetaling rookstopmiddelen

Korting rookstopconsulten Vlaanderen

  

Elk jaar heb je recht op 4 uur individuele begeleiding of 12 uur groepsbegeleiding. Je kan beide vormen van begeleiding met elkaar afwisselen. Jij betaalt enkel nog het remgeld.

Inwoners van Vlaanderen betalen enkel een persoonlijke bijdrage aan de tabakoloog per kwartier consultatie: 7,5 euro per kwartier voor individuele begeleiding en maximaal 1 euro voor groepsbegeleiding.

Heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je maximaal 1 euro per kwartier individuele begeleiding en 0,50 euro per kwartier groepsbegeleiding. Dit goedkopere tarief geldt ook voor jongeren tot en met 20 jaar.

Word jij blij van dit voordeel?

Hou een gezond leven betaalbaar met voordelen die lonen en geniet van onze service op maat.

Sluit aan bij Helan

Voorwaarden

  • Je woont in Vlaanderen.
  • De rookstopconsultaties worden individueel of in groep gegeven door een erkende tabakoloog. 

Hoe geniet je van dit voordeel?

Erkende tabakologen vind je op www.tabakologen.be, groepsbegeleidingen op www.tabakstop.be.

Toon een recente kleefzegel van je ziekenfonds aan jouw coach.

De Vlaamse overheid betaalt de rest van het bedrag rechtstreeks aan de tabakoloog.

Korting rookstopconsulten Brussel en Wallonië

  

De wettelijke ziekteverzekering voorziet een terugbetaling voor maximum 8 consultaties. De eerste consultatie duurt 45 minuten, de tweede t.e.m. de achtste duurt telkens 30 minuten. Zwangere vrouwen krijgen 30 euro per consultatie terugbetaald. Anderen krijgen 30 euro voor de eerste consultatie en telkens 20 euro voor elke volgende consultatie.

Voorwaarden

  • De reeks van 8 consultaties moet binnen een periode van 2 kalenderjaren afgerond zijn.
  • De consulten moeten gebeuren onder begeleiding van een arts of een erkende tabakoloog.
  • Zwangere vrouwen hebben vooraf een akkoord nodig van de adviserende arts, op basis van een voorschrift van de gynaecoloog waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat vermeld.

Hoe geniet je van dit voordeel?

Als je zwanger bent, moet je arts eerst het medische akkoord van de adviserend arts aanvragen. Contacteer je arts hiervoor.

Bezorg ons het getuigschrift voor verstrekte hulp van je arts, of de factuur van de tabakoloog:

  • Per post naar Helan ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk, voorzien van een witte kleefzegel. Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.

Terugbetaling rookstopmiddelen

  

De wettelijke ziekteverzekering voorziet een gedeeltelijke terugbetaling voor de rookstopgeneesmiddelen Varenicline en Bupropion. Bespreek met je tabakoloog of arts welk geneesmiddel voor jou de beste optie is.

Geneesmiddelen op voorschrift worden grotendeels terugbetaald. Geniet je van de verhoogde tegemoetkoming, dan betaal je minder.

Varenicline
Voor je toegang krijgt tot een volledige behandeling, moet je een testbehandeling van 2 weken volgen om na te gaan of de medicatie goed verdragen wordt. Het starterpakket (2 weken) en 3 behandelingen worden elke 5 jaar terugbetaald. Ben je dus na drie pogingen in vijf jaar nog niet kunnen stoppen, dan heb je opnieuw recht op drie terugbetaalde behandelingen.

Bupropion
Als je ouder bent dan 35 en aan chronisch obstructief longlijden (COPD) lijdt.

Voorwaarden

  • Je hebt vooraf een medisch akkoord nodig van de adviserende arts van je ziekenfonds. Vraag advies aan je arts of apotheker.
  • Enkel op doktersvoorschrift.

Hoe geniet je van dit voordeel?