Sociaal vervoer

  • Zorg aan huis
  • Mindermobielencentrale
  • Taxi

 

Sociaal vervoer door een verzorgende

Ben je minder mobiel en heb je niet-dringend zittend vervoer nodig om boodschappen te doen, naar de kapper te gaan of familie in het ziekenhuis te bezoeken? En krijg je al zorg aan huis via Helan Thuiszorg? Dan kan je jouw verzorgende vragen om je naar je bestemming te vervoeren.

Voor sociaal vervoer is er geen terugbetaling mogelijk. Je betaalt een uurbijdrage, berekend op basis van je inkomen, en een kilometervergoeding. Je hoeft dit niet meteen te betalen, je ontvangt hiervoor een factuur van Helan. 

Wil je sociaal vervoer aanvragen, neem dan 48 uur op voorhand contact op met Helan.

Minder Mobielen Centrale

Personen met verplaatsingsproblemen kunnen gebruik maken van de Minder Mobielen Centrale. Dit zijn oudere mensen, mensen met een beperking of mensen met een laag inkomen die geen beschikking hebben over andere vormen van vervoer. Zij vragen ritten aan voor familiebezoek, boodschappen, een kappersbezoek, een bezoek aan de dokter of voor administratieve zaken in het gemeentehuis.

De Minder Mobielen Centrales schakelen vrijwillige chauffeurs in die je kunnen vervoeren met hun eigen wagen. Je vindt de dienst in meer dan tweehonderd Vlaamse gemeentes. Bekijk het aanbod op mindermobielencentrale.be en vraag je rit 48 uur op voorhand aan. Aan het einde van de rit betaal je de onkostenvergoeding voor het aantal gereden kilometers en eventuele parkeerkosten.

Vervoer via taxi

Maak je (regelmatig) gebruik van een taxi en heb je een mobiliteitsbeperking, dan kan je op basis van bepaalde voorwaarden gebruik maken van taxicheques om je taxirit te betalen.

Sommige gemeenten voorzien taxicheques voor inwoners met een mobiliteitsbeperking. Informeer bij je gemeentebestuur of ze taxicheques voorziet en onder welke voorwaarden. Het bedrag van de tussenkomst verschilt per gemeente. Je leest er meer over op de website meermobiel.be.