Bevolkingsonderzoeken

In de strijd tegen enkele veelvoorkomende kankers organiseert en financiert de Vlaamse overheid grootschalige bevolkingsonderzoeken. Elk jaar krijgt 1,5 miljoen Vlamingen een uitnodiging voor een preventief onderzoek. Heel veel kankers kan je voorkomen als je er op tijd bij bent. Stel een onderzoek dus niet uit en neem zeker deel aan de bevolkingsonderzoeken.

Bevolkingsonderzoeken naar kanker

Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar krijgen om de 2 jaar een afnameset voor een staal van hun stoelgang. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat.

Icon

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar krijgen de kans om elke twee jaar een kwaliteitsvolle screeningsmammografie te laten nemen om afwijkingen in de borsten vroegtijdig op te sporen.

Icon

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Alle vrouwen tussen 25 en 64 jaar krijgen om de 3 jaar een uitnodiging om een uitstrijkje te laten nemen voor de vroegtijdige opsporing van baarmoederhalskanker.

Icon

Goed om te weten

Helan betaalt raadplegingen en preventieve onderzoeken terug, die verband houden met de preventie of opsporing van kanker, cardiovasculaire ziekten, allergieën, osteoporose, luchtwegaandoeningen en diabetes. 

Bekijk je voordeel

Bevolkingsonderzoek aangeboren aandoeningen

Tussen 72 en 96 uur na de geboorte, wordt bij een baby bloed geprikt in de rug van de hand. Via dat bloedstaal kunnen 15 zeldzame aangeboren ziektes opgespoord worden. Deze ziektes komen niet vaak voor, maar hebben vaak ernstige gevolgen. Het bevolkingsonderzoek aangeboren aandoeningen laat toe een eventuele behandeling al erg vroeg op te starten.

 

Uitnodiging ontvangen?

In het onderzoek naar kanker spelen de preventieve bevolkingsonderzoeken die de overheid organiseert een belangrijke rol. Hoe eerder bepaalde types van kanker opgespoord worden, hoe groter de kans op genezing.

Volgens de Stichting tegen Kanker is ongeveer 1 op de 3 gevallen van kanker te voorkomen door een gezonde levensstijl. Voldoende bewegen, gezond eten en voorzichtig zijn in de zon verkleint je risico om een kanker te ontwikkelen.

Mijngezondheid

Op dit digitale platform van de overheid zie je aan welke bevolkingsonderzoeken je kan deelnemen. Je raadpleegt er ook eenvoudig je resultaten van vorige screenings.

Meld je aan

Meer over je patiëntendossier

Klant worden

Word jij graag helemaal Helan? Aansluiten bij Helan Ziekenfonds en extra verzekeringen is makkelijk. Sluit makkelijk online aan, of vraag advies op maat van jouw situatie.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.