Voor je ziekenhuisopname

Staat er een ziekenhuisopname gepland? Dan ben je graag goed voorbereid! Van kamerkeuze tot arbeidsongeschiktheid aangeven of een helder zicht op de kosten: ontdek hier waar je moet aan denken voor je naar het ziekenhuis gaat.

Wie breng je op de hoogte van je opname?

Bekijk op voorhand wie je op de hoogte moet brengen van je ziekenhuisopname. Zo vermijd je stress na je opname.

Breng, indien nodig, je verzekering op de hoogte:

 • Ben je aangesloten bij Hospitalia, Hospitalia Plus of Hospitalia Medium? Je hoeft op voorhand niets te doen. 
 • Ben je aangesloten bij een externe verzekeringsmaatschappij? Informeer even bij je makelaar of het nodig is om je ziekenhuisopname aan te geven of niet.

Je hoeft het ziekenfonds op voorhand niet op de hoogte te brengen van je opname. Wil je graag advies over de terugbetaling vanuit het ziekenfonds of je hospitalisatieverzekering Hospitalia, Hospitalia Medium of Plus? Bekijk de dekking online of neem contact met ons op voor advies.

Kan je na je opname een tijdje niet gaan werken? Geef dan tijdig je arbeidsongeschiktheid aan bij het ziekenfonds. Hou rekening met de aangiftetermijnen om een boete op je ziekteuitkering te vermijden.

 

Kan je na je opname een tijdje niet gaan werken? Verwittig naast het ziekenfonds ook tijdig je werkgever en dien je ziektebriefje in.

Wat neem je mee naar het ziekenhuis?

Wanneer je wordt opgenomen in het ziekenhuis is het belangrijk voor je eigen comfort om de juiste dingen mee te nemen. Hieronder sommen we de meest courante zaken voor jou op. 

Wil je iets specifiek meenemen of twijfel je of alles voorzien zal zijn op je kamer? Neem even contact op met het ziekenhuis waar je wordt opgenomen.

Hou er rekening mee dat je best volgende zaken meebrengt naar het ziekenhuis:

 • Je identiteitskaart of ISI+-kaart
 • Eventuele verzekeringskaart of bewijs van verzekering (indien je aangesloten bent bij een verzekering van Helan hoef je dit niet mee te nemen)
 • Lijst van de medicatie die je momenteel neemt
 • Kaart met je bloedgroep
 • Indien je na je opname voor een langere periode niet kan gaan werken, neem je best ook een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid mee om te laten invullen door je behandelende arts. 

Om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, zorg je er best ook voor dat je volgende persoonlijke spullen meebrengt:

 • Toiletgerief
 • Comfortabele kledij
 • Medicatie
 • Cash of je betaalkaart (voor eventuele persoonlijke uitgaven of een voorschot)
 • Iets om je bezig te houden (boeken, tijdschriften, laptop, gsm,...)

 

Welke kamer mag je kiezen?

Bij een geplande opname krijg je de keuze voor eenpersoonskamer of een meerpersoonskamer.  Die keuze is bepalend voor de kost op je ziekenhuisfactuur. Voor een eenpersoonskamer mag een ziekenhuis namelijk extra kamer- en ereloonsupplementen aanrekenen. Bij een meerpersoonskamer worden deze kosten niet aangerekend. Bekijk dus vooraf goed of een eenpersoonskamer inbegrepen is in je hospitalisatieverzekering. Is dit niet het geval, dan raden we aan een meerpersoonskamer te kiezen om hoge kosten op de factuur te vermijden.

Wat zal mijn opname kosten?

De kosten van de opname hangen af van twee factoren: het type opname en het ziekenhuis waar de opname plaatsvindt. Wil je vooraf een idee hebben van wat je ziekenhuisonpame zal kosten? Met onze handige tool heb je meteen een zicht op de gemiddelde prijs van de meeste chirurchische ingrepen in de verschillende ziekenhuizen.

Wil je zeker zijn? Neem dan even contact op met het ziekenhuis waar de opname zal plaatsvinden.

Ik moet een voorschot betalen

Voor bepaalde ingrepen kan het ziekenhuis een voorschot opvragen. Dit voorschot moet voorafgaand aan de opname worden betaald aan het ziekenhuis. Jouw hospitalisatieverzekering kan dit voorschot reeds terugbetalen voorafgaand aan de opname. Belangrijk is dat er nadien een opname volgt en deze ook wordt ingediend bij de verzekering. Anders wordt dit voorschot teruggevorderd. 

Bereken de kosten

 

Wat wordt gedekt door je hospitalisatieverzekering?

Een hospitalisatieverzekering dekt gemaakte kosten bij een ziekenhuisopname. Maar welke kosten terugbetaald worden is afhankelijk van de specifieke verzekering waarbij je bent aangesloten. Elke polis heeft namelijk andere voorwaarden en tarieven. Informeer je goed op voorhand bij je verzekeraar en vraag welke kamerkeuze en kosten er gedekt worden voordat je je kamer doorgeeft aan het ziekenhuis.

Extra zorg of ondersteuning nodig na je opname?

De kans is groot dat je na je ziekenhuisopname nog wat extra hulp zal kunnen gebruiken. Regel zoveel mogelijk op voorhand, zo kan jij je na je opname  volledig concentreren op je herstel en revalidatie.

Bijstand via je hospitalisatieverzekering

Via je Hospitalia Medium of Hospitalia Plus kan je rekenen op extra ondersteuning via Hospitalia Assist. Zij voorzien onder meer hulp in huis, een oppasdienst en psychologische bijstand.

Thuisverpleging

De verpleegkundigen van Helan komen je verzorgen bij je thuis, ook na een ziekenhuisopname. Zowel voor korte als voor lange periodes kan je op hun professionele medische zorgen rekenen.

Thuiszorg

Tijdens je revalidatieperiode na een ziekenhuisopname kan je wel wat extra hulp in huis gebruiken. Geef het poetsen, strijken of het doen van kleine boodschappen uit handen en focus volledig op je herstel. 

Zorgverblijf in een hersteloord

Na een opname of zware behandeling, kan het je herstel bevorderen om verder te revalideren in een zorgverblijf. Dien je aanvraag in via de sociale dienst van het ziekenfonds.

Helan Zorgwinkel

Heb je na je ziekenhuisopname nood aan een rolstoel, hometrainer of traplift? In de Helan Zorgwinkel vind je alles wat je nodig hebt voor je revalidatie. Er is een ruim aanbod om te huren en ook om aan te kopen. 

Kindje in het ziekenhuis? Kies voor rooming-in 

Een opname in het ziekenhuis is voor je kindje een ingrijpende gebeurtenis. Als ouder kan je blijven slapen bij je kind, dit heet rooming-in. Zo goed als elk ziekenhuis biedt je deze mogelijkheid aan. 

Bovendien wordt rooming-in terugbetaald door je hospitalisatieverzekering bij Helan. 

hospitalisatieverzekering Hospitalia

Helemaal gerust met Hospitalia

Lig niet wakker van hoge ziekenhuisfacturen. Onze hospitalisatieverzekeringen zorgen dat je goed beschermd bent. Kies de verzekering die bij je past uit onze 3 formules.

Ontdek onze hospitalisatieverzekeringen