Blog

Op wie kan je rekenen tijdens die eerste dagen met je nieuwe baby thuis?

Op wie kan je rekenen tijdens die eerste dagen met je nieuwe baby thuis? En wat met vragen bij borstvoeding of als je baby ziek is? Hieronder een handig lijstje van bij je wie terecht kan met wat. De eerste dagen, maar ook daarna.

De kraamkliniek

Als je in de kraamafdeling ligt met je baby'tje, aarzel dan niet om vragen te stellen aan de verpleegsters en dokters die langskomen.

Je hoeft niet verlegen te zijn om die te stellen of uit te drukken. Je bent niet verondersteld om als kersverse ouder al alles te weten. In het ziekenhuis komen vaak ook mensen van Kind en Gezin, een kraamverzorger en een kinesist langs. Ook aan kunkan je al je vragen stellen.

Kind en Gezin

Kind en Gezin is een agentschap van de Vlaamse overheid. Je kunt bij Kind en Gezin terecht voor gratis advies omtrent de gezondheid, verzorging, opvoeding en opvang van je baby'tje of jong kindje.

Een medewerker van Kind en Gezin kan bij je thuis komen of jij kunt zelf naar een consultatiebureau gaan. Er is ook telkens een moment in de week dat je je kindje zonder afspraak kunt gaan wegen. Kind en Gezin voert ook de eerste gehoortest uit en kan de eerste vaccinaties geven.

Je kunt Kind en Gezin bereiken op het nummer 078 150 100, elke werkdag tussen 8u en 20u.

Kraamzorg

Na de geboorte van een kindje is extra hulp zeker welkom. Hiervoor kun je een beroep doen op betaalbare en deskundige kraamzorg aan huis.

Kraamverzorg(st)ers helpen met de verzorging van je kindje, zorgen ervoor dat jij en je partner voldoende kunnen rusten, geven ondersteuning en tips rond (borst)voeding, vangen eventueel ook de andere kinderen op en nemen lichte huishoudelijke taken op zich.

Vraag kraamzorg aan

Vroedvrouw aan huis

Heb je wat extra postnatale hulp nodig als mama of bij de verzorging van je pasgeborene? Dan kan je bij een vroedvrouw terecht.

De vroedvrouw biedt o.a. vroedkundig-technische verstrekkingen (navelzorg, hielprik, controle van de baarmoeder, ...), advies rond borstvoeding, observatie en begeleiding van moeder en kind in de kraamperiode, ... De vergoeding voor de vroedvrouw wordt, zowel bij consultatie als thuisbezoek, volledig terugbetaald door Helan ziekenfonds. Je hoeft zelf niks te doen, de vroedvrouw maakt voor jou alles in orde. Deze terugbetaling is enkel voor vroedvrouwen die geconventioneerd zijn. In andere gevallen is de terugbetaling ongeveer 25% lager. Sommige vroedvrouwen rekenen vervoersonkosten aan.

Je kinderarts of huisarts

Vertoont je baby symptomen die verontrustend zijn, neem dan contact op met je huisarts of kinderarts.

Voorbeelden van verontrustende symptomen zijn: langdurig droge pampers, koorts vanaf 38° voor baby's tot 3 maanden, (aanhoudende) koorts vanaf 39° voor baby's ouder dan 3 maand, moeilijke ademhaling, weinig of niet eten of drinken, sufheid, geen kleur in het gezichtje, meer huilen dan normaal, stuipen, aanhoudende diarree, blauw-rode huidvlekjes, …

Kun je je arts niet bereiken en vertoont je kindje zorgwekkende symptomen, begeef je dan naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Kinderopvang

Onthaalmoeders en -vaders en kinderverzorg(st)ers hebben een professioneel diploma en vaak veel ervaring.

Wees dus niet bang om een vraag te stellen aan de onthaalmoeder of kinderverzorg(st)er van je baby. Hun eerste bezorgdheid is de zorg voor jouw kindje.

Ontdek Helan Kinderopvang

Borstvoedingsadvies

De Vereniging Begeleiding en Bevordering van Borstvoeding (VBBB) beantwoordt jouw vragen over borstvoeding.

De Vereniging Begeleiding en Bevordering van Borstvoeding (VBBB) beantwoordt jouw persoonlijke vragen over borstvoeding een geeft informatieve bijeenkomsten. Waarom borstvoeding geven? Hoe borstvoeding geven? Welke vitaminen heeft mijn kindje extra nodig bij borstvoeding? 

Gezin en handicap

Ben je ouder van een kind met een handicap, of vermoed je dat er iets misloopt in de ontwikkeling van je kind? Gezin en Handicap wil een aanspreekpunt zijn voor al wie te maken krijgt met een handicap.

Gezin en Handicap geeft informatiemomenten, beschikt over een documentatiecentrum en geeft publicaties uit over concrete thema's. 

Apotheek

Je apotheker staat voor je klaar voor advies rond inname van medicatie, verzorgingsproducten, middeltjes bij kleine kwaaltjes, rode billetjes,...

Als je twijfelt over iets van medicatie of verzorgingsproducten die verkrijgbaar zijn bij de apotheek, vraag het dan gerust even na aan je apotheker. 

Dringend medicatie nodig, vergeten een reservedoos melk in te slaan of is je vaste apotheek al gesloten? Zoek een apotheek van wacht in jouw buurt. Het noodoproepnummer voor een apotheek van wacht is 24/24 beschikbaar op T. 0900 10 500 (0,50 euro/min).

Helan Zorgwinkel

Helan Zorgwinkel is de gezondheidsshop van Helan ziekenfonds.

Luiers, natuurlijke verzorgingsproducten, een aerosol, autostoelen, een bortskolf, een kinderstoel of reisbed: je kan het allemaal online aankopen via Helan Zorgwinkel. Als klant van Helan ziekenfonds ontvang je minstens 10% korting.

Thuisopvang van je zieke kindje

Is je kindje ziek en mag het niet naar de opvang? Dan kun je op weekdagen beroep doen op de dienst Thuisoppas ziek kind.

Samen met Helan ziekenfonds zoek je een oplossing voor je kindje. Ontdek meer over Helan thuisoppas voor je ziek kindje en hoe je dit aanvraagt.

Antigifcentrum

Een arts van het antigifcentrum beantwoordt je vragen over gevaarlijke stoffen, medicijnen,... waar je kindje mee in contact gekomen is of heeft opgegeten.

Heeft je kindje je potje vitaminen ingeslikt? Of andere medicatie? Van giftige planten gegeten? Van een of ander huishoudproduct of chemisch product gedronken? Een sigaret, nicotine of tabaksresten opgegeten? Chloordampen ingeademd? Een CO-vergiftiging opgelopen? Of is de vergiftiging op een andere manier gebeurd? 

Neem dan contact op met het antigifcentrum op T. 070 245 245. Een arts beantwoordt je oproep elke dag, 24/24. 

Deel dit artikel

Verder lezen

Starten met vaste voeding
Blog

Wanneer en hoe start je met vaste voeding?

Tussen de 4 en 6 maanden is je baby klaar voor vaste voeding. Hoe pak je dat best aan? De kinderbegeleiders van Helan Kinderopvang helpen je op weg.