Blog

Papa worden: een voltijdse job met een grote portie liefde

Papa worden, het heeft een grote impact op je leven. Meer zelfs, het is een ervaring waarop je nauwelijks wordt voorbereid... Ben je er helemaal klaar voor? Weet je hoe je je partner kunt (onder)steunen voor, tijdens en na de bevalling? Wat als je kindje eenmaal geboren is, hoe pak je het dan best aan? En op welke voordelen voor toekomstige ouders mag je rekenen? We begrijpen het maar al te goed: papa worden brengt heel wat vragen met zich mee. Daarom helpen we jou graag op weg om het beste in jezelf naar boven te halen.

Je enige referenties wanneer je vader wordt? Vaak wat je zelf weet en/of hebt meegemaakt. Of wat familie, vrienden … je graag als goede raad meegeven. Maar die ervaringen kunnen best verschillen tussen jou en je partner. Ze kunnen soms zelfs discussies opleveren over hoe jullie je kindje gaan opvoeden. Zoek het vooral samen uit en praat er over zodat jullie als een sterk team jullie baby kunnen verwelkomen. En bovenal, leer vertrouwen hebben in jezelf en op je intuïtie. 

Hoe pak je het aan tijdens de zwangerschap?

Als (aanstaande) papa kun je soms het idee hebben dat je wat aan de zijlijn staat. Toch zijn er voldoende kleine, eenvoudige ... dingen waarmee je je partner, of gewoon elkaar, kunt helpen. We sommen er enkele tips voor je op:

  • Neem tijd voor elkaar:
    Ga er nog eens een paar dagen tussenuit, ga uit eten of blijf lekker thuis en bestel take away. Verwen je partner met een deugddoende massage, of waarom niet eens een voorleesmomentje uit haar favoriete boek? Zodra de baby er eenmaal is, zal daar minder tijd voor zijn.
     
  • Ga gepast om met de overweldigende emoties van je partner:
    Tijdens een zwangerschap gebeuren er veel dingen in het lichaam van de vrouw. Niet alleen vraagt het veel energie om een kind te laten groeien, maar ook hormonaal verandert er veel in haar lichaam. Daarom zal ze wellicht moe zijn, misschien prikkelbaar of heeft ze last van stemmingswisselingen. Bied haar hiervoor steun, luister naar haar en geef haar de ruimte om haar emoties te voelen en ook te ventileren.
     
  • Help mee:
    Niet alleen in het huishouden, maar evengoed bij andere belangrijke praktische dingen, zoals de babykamer in orde brengen, kraamhulp aanvragen, verlof/vakantie vastleggen, kinderopvang bekijken, bezoek van familie en vrienden regelen…
     
  • Zeg gerust wat vaker ‘nee’ tegen de buitenwereld: 
    Probeer je agenda niet meer helemaal vol te plannen met afspraken. Dat is sowieso fijn in de laatste weken van de zwangerschap, maar ook wanneer de baby er net is. Jullie gezin zit wellicht in een cocon rond de geboorte en probeer daar zo veel mogelijk mee in te blijven. Uitjes met het werk, wandelen met vrienden, sporten ... Misschien lijkt het alsof je gezin alle aandacht opslorpt, maar besef dat dat maar tijdelijk is. Geniet van die eerste periode met je baby want papa worden, dat gebeurt nu eenmaal niet echt vaak in je leven.
     
  • Steun elkaar bij bezoekjes aan de gynaecoloog, dokter, Kind en Gezin...: 
    Het zijn niet alleen fijne uitstapjes samen, maar het zorgt er ook voor dat je op de hoogte bent van wat er te gebeuren staat en van hoe je kindje ontwikkelt. En daarmee steun je ook je partner omdat de mentale last van al deze informatie van artsen, vroedvrouwen en andere behandelaars op deze manier door jullie samen gedragen wordt. Dat maakt jullie als gezin een hechter team. 
     
  • Goed overleggen:
    De komst van jullie baby is een grote mijlpaal en zorgt voor veel verandering. Overleggen met je partner is nu belangrijker dan ooit. Praat met elkaar, bedenk hoe jullie het graag willen en geniet samen van het moois dat komen gaat. Meer nog: spreek gerust naar elkaar uit hoe jullie naar de geboorte uitkijken, maar praat ook over jullie onzekerheden. Een kindje krijg je immers niet elke dag!

En wat tijdens een bevalling?

(Toekomstige) papa’s die een bevalling mogen meemaken, moeten alvast één zaak goed onthouden: je bent zeker nuttig tijdens de bevalling. Met onderstaande tips hou je je partner in een goede ‘flow’ en kan je de weeën mee verzachten.

  • Creëer een veilige, rustige omgeving:
    Dit zorgt ervoor dat je partner nergens door wordt afgeleid. Wanneer een vrouw zich veilig voelt, vlot de bevalling ook beter. Hou dus storende factoren (zoals bijvoorbeeld je smartphone) op afstand, zorg voor rust (ook bij jezelf) en beantwoord, waar mogelijk, vragen voor haar.
     
  • Bied fysieke steun:
    Misschien vindt je vrouw het prettig om tegen je aan te leunen, in je handen te knijpen, of tussen de weeën door tot rust te komen in je armen. Blijf dicht bij haar en hou je klaar voor mogelijke wensen. Misschien vindt je partner het fijn als je haar voeten masseert? Of als je haar onderrug wat tegendruk geeft bij pittige weeën?
     
  • Coachen maar…: 
    Wellicht heb je tijdens een of andere zwangerschapscursus enkele ademhalingstechnieken geleerd? Tijdens het opvangen van de weeën kun je die gerust samen toepassen, en dus je partner daarin begeleiden. Sowieso is goed ademenen, zeker tijdens heftige momenten, essentieel tijdens een geboorte. Dus extra hulp en ondersteuning is altijd goed!
     
  • Help bij de communicatie:
    Jij kent je partner als de beste. Praat op voorhand over wat ze fijn vindt en wat niet. Wanneer je iets opmerkt dat haar stoort, zeg daar dan gerust wat van. Voer ook samen met je partner de gesprekken met de gynaecoloog of vroedvrouw en kom op voor de dingen waarvan je weet dat je partner ze belangrijk vindt. Tijdens de bevalling heeft zij wellicht geen energie om op te komen voor wat zij wil, dus dat is op dat moment jouw taak.
     
  • Blijf alert én in de buurt:
    Ook al voel je je soms het vijfde wiel aan de wagen, blijf toch aandachtig. Je bent echt een onderdeel van het proces, en je aanwezigheid is belangrijk. Ook al voel je je misschien nutteloos, weet dat je aanwezigheid en aandacht er voor zorgt dat je partner zich veiliger voelt tijdens de geboorte en dat is van onschatbare waarde!

Ga daarna gerust door op hetzelfde elan…

Werk je? Probeer dan na de bevalling nog even vrij te nemen. De overheid gunt ook papa’s enkele vrije dagen in de vorm van vaderschapsverlof of geboorteverlof voor meeouders. Zo kun je perfect wennen aan je kleine spruit én je nieuwe gezin. Het geeft je meteen ook de tijd om bijvoorbeeld te oefenen met luiers verversen, om de was en de plas over te nemen en de praktische zaken te regelen. Want de overgang van twee naar drie gezinsleden, is best een grote aanpassing.

Een geboorte brengt naast heel wat vreugde ook het nodige papierwerk met zich mee … Welke administratieve verplichtingen staan je als kersverse ouders te wachten? En welke stappen moet je zetten bij de geboorte van jouw kindje? Via ons handig e-book bezorgen we je graag alle heldere antwoorden.

Zwanger of net bevallen? Schrijf je zeker in voor de zwangerschapsnieuwsbrieven van Helan. Zo ontdek je hoe je baby groeit, wat je allemaal moet regelen én wat wij voor jou kunnen doen!

Nieuwe baby

Jammer genoeg krijg je zo'n kleintje niet met een gebruiksaanwijzing. Helan helpt je op weg.

Advies en tips

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Dit kan je eraan doen.

Blog

Hoe bereid je je voor op een bevalling?

De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.

Blog

Je lichaam na een bevalling

Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.

Blog

Thuis bevallen: iets voor jou?

Verwacht jij binnenkort een kindje? Dan kun je kiezen om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. Wanneer je kiest voor een thuisbevalling is het wel belangrijk dat je je daarop goed voorbereidt. Wist je dat je ook op de hospitalisatieverzekering kunt rekenen?