Starten met vaste voeding
Blog

Wanneer en hoe start je met vaste voeding?

Tussen de 4 en 6 maanden is je baby klaar voor vaste voeding. Hoe pak je dat best aan? Met dagelijks meer dan 2.600 hongerige buikjes aan tafel zijn de kinderbegeleiders van Helan Kinderopvang dé specialisten om jou op weg te helpen.

Wanneer is je kindje klaar voor vaste voeding?

Sommigen raden aan om vanaf 4 maanden te starten met vaste voeding. Dat mag zeker, maar het is geen strikte regel. Je merkt vanzelf wanneer je kleintje er klaar voor is:

  • je baby heeft veel interesse in jouw bord
  • je baby maakt smakkende geluidjes
  • je baby maakt bewuste mondbewegingen

Eerst fruit- of groentenpap?

Dat kies je helemaal zelf. Vroeger bestonden daar regels of aanbevelingen over maar het maakt eigenlijk helemaal niets uit.

Probeer wel om 3 dagen na elkaar dezelfde smaak te geven voordat je een nieuwe aan je baby voorstelt. Begin bij groentenpap bijvoorbeeld met een populaire smaak zoals wortel of broccoli.

Wissel fruit- en groentenpap niet met elkaar af. Begin bij één van de twee en eens je kindje daar goed mee weg is, kan je het ander aanbieden.

Ik eet zelf, mama!

Eens je kindje wat ouder wordt, wil hij/zij zelf eten. Er breken leuke, en ondergesmoste, momenten aan!

Leer je kindje zelfstandig eten in 3 stappen:

  1. Bij elke maaltijd geef je enkele kleine dingen die je baby met zijn of haar vingers kan eten: stukjes kip, stukjes fruit, een roosje broccoli… Ondertussen geef je zelf eten met een lepeltje. Wacht nog even met stukjes rauwe wortel en appel want die zijn nog te hard.
  2. Laat je kind opscheppen met een lepel, terwijl je ook zelf nog eten geeft met een lepel. Oefening baart kunst. Als je merkt dat het alleen eten steeds beter gaat, bouw dan het gebruik van de tweede lepel af.
  3. Rond 18 maanden kan je kindje een vork gebruiken, stukjes opprikken en afhappen. Toch is ook dit in het begin nog heel lastig, want hij of zij zal de vork vastnemen in een volle vuist waardoor het moeilijk is om ‘juist’ te mikken. Eten met mes en vork kunnen kinderen meestal pas vanaf 6 à 7 jaar.

In de kinderopvang zitten de kinderen die starten met zelfstandig eten steeds aan tafel bij de andere kinderen. Op die manier zien ze hoe de oudere kindjes dit doen. Zien eten, doet eten!

7 tips voor een vlotte maaltijd

  • Geef je kindje een grote slab zodat hij/zij zorgeloos kan morsen.
  • Blijf bij je kindje zitten zodat je kan helpen als dat nodig is. Lukt het nog niet zo goed? Probeer dan eens om het lepeltje te vullen en laat je kind het lepeltje vervolgens zelf in zijn/haar mond steken.
  • Heel belangrijk is positief bekrachtigen: wees niet boos als je kindje morst of als het niet meteen lukt.
  • Zijn er andere kinderen in huis? Laat hen dan aan tafel zitten tot iedereen klaar is. Want als de andere kinderen gaan spelen, wil jouw kleinste gegarandeerd niet meer eten.
  • Blijf bepaalde voeding aanbieden. De ene keer maak je er puree van, een andere keer meng je het met andere groenten en dan bied je het weer puur aan. Een goede regel is dat een kind toch 10 keer iets moet proeven voor hij of zij echt kan zeggen dat hij/zij iets niet lust; jonge kinderen moeten nog veel texturen, geuren en kleuren ontdekken.
  • Geef je kind tijd en ruimte om te eten op zijn/haar tempo.
  • Verplicht je kind niet om zijn/haar bord leeg te eten. Als volwassene kan je moeilijk inschatten hoeveel te weinig, genoeg of teveel is voor je kind. Je kindje kan zelf heel goed aanvoelen wanneer hij echt genoeg heeft.

Helan Kinderopvang

Ben je op zoek naar kinderopvang of buitenschoolse opvang? Met 65 kinderdagverblijven, 95 onthaalouders en 12 initiatieven voor buitenschoolse opvang ben je bij Helan Kinderopvang aan het juiste adres. 

Zoek kinderopvang in je buurt

Tips & nuttige info

In onze zwangerschapsnieuwsbrieven geven we je handige tips & nuttige info tot je kindje 2,5 jaar oud is.

Schrijf je in

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Baby-yoga doe je zo!

Baby-yoga ingewikkeld? Helemaal niet. Alles wat je nodig hebt hebt is een zachte ondergrond zoals een yogamatje of tapijt, een dekentje dat groot en stevig genoeg is en een rammelaar. En dan: knuffelen maar! Yoga in het kinderdagverblijf? Bij Kikkerkoning in Berlare zijn ze er razend enthousiast over. Niet alleen de begeleiders, maar ook de kindjes.

Blog

Kinderbegeleider Dorien vertelt

Kinderen. Heb ik er zelf al? Neen. Maar toch zeg ik graag ook een beetje ‘ja’. De kinderen van bij ons zie ik wel als mijn eigen kroost. Hoe vaak ik me zelf betrap in het ‘verliefd’ kijken naar één van onze kapoentjes als die eens lief lacht, of iets gedaan krijgt voor de eerste keer en straalt van fierheid.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

kind aan het spelen
14 juni
Blog

15 min bewegen in de kinderopvang goed voor motorische ontwikkeling

UGent en VUB rondden net een beloftevolle pilootstudie af in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Daaruit bleek niet alleen dat een kwart van de 1- tot 3-jarigen onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden scoort. Maar ook dat, wanneer men in de crèche gedurende 15 minuten per dag gericht oefende op motoriek, de kinderen met rasse schreden vooruitgingen - letterlijk en figuurlijk. Alle partijen roepen daarom op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang.