bloemen
Blog

De beste zorg bij dementie

Ken jij iemand met dementie of ben je mantelzorger? Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan heel wat voor je doen. Wij volgen ergotherapeute Katja de Cordt terwijl ze een zorgplan maakt voor Jossé en Maurice.

Op huisbezoek

Als dochter Marie onze Dienst Maatschappelijk Werk contacteert is ze ongerust over haar ouders. Moeder Jossé heeft de ziekte van Alzheimer en vindt steeds moeilijker haar draai. Ze herkent vaak geen bekende gezichten en is slecht te been. Voor vader Maurice begint de zorg door te wegen. Katja gaat bij hen langs, samen met dochter Marie. Katja luistert vooral naar de noden en wensen van het gezin. Zo kan ze een zorgplan op maat voor hen uittekenen.

Hulp in huis

Eerste stap in het zorgplan is meer hulp in huis. Katja let erop om die hulp op vaste dagen te regelen en zorgt dat het zo vaak mogelijk dezelfde personen zijn. Dat is minder verwarrend voor Jossé en geeft ook voor Maurice meer rust. Jossé krijgt van Katja een schema met portretjes van de hulpverleners. Zo weet ze waar ze aan toe is.

Valveiligheid

Omdat Jossé al gevallen is in de badkamer, overloopt Katja mogelijke aanpassingen en hulpmiddelen. Een badlift wordt geregeld via de gezondheidsshop Shopavita. Een rode toiletbril en een even opvallend handvat moeten ervoor zorgen dat Jossé veilig naar het toilet kan. Katja stelt ook voor om een rollator aan te kopen. Ze regelt een tussenkomst van de Vlaamse sociale bescherming. Jossé is dankzij die rollator thuis weer mobieler en kan weer veilig op stap met haar man.

Zorg loont

Het zorgplan van Katja zorgt ervoor dat Jossé en Maurice veilig thuis kunnen blijven wonen. Maurice krijgt nu ook wat meer ademruimte. Dochter Marie is blij dat ze haar ouders weer wat geruster en tevredener ziet.

Hulp nodig?

Contacteer de Dienst Maatschappelijk Werk voor gratis advies via T. 02 218 22 22 of maak een afspraak.

Deel dit artikel

Tags
Dementie

Verder lezen

dochter en papa
Testimony

Werelddag dementie: de getuigenis van Heidi

Dementie is een ziekte waar vroeg of laat iedereen wel eens mee in aanraking komt. Alleen staan we niet altijd stil bij wat deze ziekte precies inhoudt de patiënt en zijn of haar omgeving. Daarom gingen wij praten met radiomaker Heidi Lenaerts die op haar social mediakanalen regelmatig vertelt over haar papa met dementie.

Blog

Gastblogger Annemie: Dag van het maatschappelijk werk: op huisbezoek

Elk jaar zetten we de maatschappelijk werker in de kijker. Daarom volgen we Annemie vandaag op huisbezoek bij een koppel waarbij zopas de diagnose van dementie werd gesteld.

Blog

Een personenalarm helpt voor een gerust gemoed

Wanneer een naaste het af en toe wat lastig heeft, dan is het moeilijk om je niet voortdurend zorgen over hem of haar te maken. Zeker nu de dagen weer korter en donkerder worden, ben je waarschijnlijk ongerust als je weet dat hij of zij alleen is. Een personenalarm kan dan uitkomst bieden voor jou én de zorgbehoevende.

Blog

Sociaal isolement en dementie

Hoe ga jij met de situatie om? Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend. Door het gebrek aan een vertrouwde stem en een veilig houvast wordt hun situatie nu dubbel op de proef gesteld. Het is moeilijk om uit te leggen waarom er geen bezoek komt, waarom er meer afstand moet gehouden worden, waarom een knuffel of kus plots niet meer kan.