Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Ken jij iemand met dementie of ben je mantelzorger? Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan heel wat voor je doen. Wij volgen ergotherapeute Katja de Cordt terwijl ze een zorgplan maakt voor Jossé en Maurice.
Als dochter Marie onze Dienst Maatschappelijk Werk contacteert is ze ongerust over haar ouders. Moeder Jossé heeft de ziekte van Alzheimer en vindt steeds moeilijker haar draai. Ze herkent vaak geen bekende gezichten en is slecht te been. Voor vader Maurice begint de zorg door te wegen. Katja gaat bij hen langs, samen met dochter Marie. Katja luistert vooral naar de noden en wensen van het gezin. Zo kan ze een zorgplan op maat voor hen uittekenen.
Eerste stap in het zorgplan is meer hulp in huis. Katja let erop om die hulp op vaste dagen te regelen en zorgt dat het zo vaak mogelijk dezelfde personen zijn. Dat is minder verwarrend voor Jossé en geeft ook voor Maurice meer rust. Jossé krijgt van Katja een schema met portretjes van de hulpverleners. Zo weet ze waar ze aan toe is.
Omdat Jossé al gevallen is in de badkamer, overloopt Katja mogelijke aanpassingen en hulpmiddelen. Een badlift wordt geregeld via de gezondheidsshop Shopavita. Een rode toiletbril en een even opvallend handvat moeten ervoor zorgen dat Jossé veilig naar het toilet kan. Katja stelt ook voor om een rollator aan te kopen. Ze regelt een tussenkomst van de Vlaamse sociale bescherming. Jossé is dankzij die rollator thuis weer mobieler en kan weer veilig op stap met haar man.
Het zorgplan van Katja zorgt ervoor dat Jossé en Maurice veilig thuis kunnen blijven wonen. Maurice krijgt nu ook wat meer ademruimte. Dochter Marie is blij dat ze haar ouders weer wat geruster en tevredener ziet.
Contacteer de Dienst Maatschappelijk Werk voor gratis advies via T. 02 218 22 22 of maak een afspraak.
Deel dit artikel
Verder lezen
Heleen is een meisje van dertien, dat houdt van muziek en tv, maar bovenal haar mama, papa en broertje heel graag ziet. Heel af en toe laat ze zich ook van haar ondeugende kant zien. Heleen is echter niet zoals andere meisjes van haar leeftijd. Heleen heeft een ontwikkelingsachterstand, ASS en ernstige epilepsie.
Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.
Smartwatches vandaag zijn best indrukwekkend. Ze meten je hartslag, je stappen en soms zelfs je zuurstofsaturatie. Maar word je nu echt gezonder van zo'n slim horloge?
Robotica en artificiële intelligentie zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld. Niet voor niets, want ze kunnen heel wat zaken vereenvoudigen, versnellen en verbeteren. Ook in de geneeskunde.