Blog

Ergonomie? Ook voor je huishoudhulp!

Soms sta je er niet bij stil, maar je werkgever levert een behoorlijke inspanning om je gezondheid te garanderen op het werk. Denk maar aan het bureau op kantoor dat ergonomisch is afgesteld bijvoorbeeld. Ook bij Helan Huishoudhulp zien we erop toe dat jouw huishoudhulp alles weet over ergonomisch werken. En dat is broodnodig, zo ondervond ook onze huishoudhulp Tara. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Tara volgde de opleiding Ergonomie van Helan Huishoudhulp niet één keer, maar twee keer. En daar was een goede reden voor. Na een val van een krukje bij het ramenwassen in 2019, moest ze naar de spoed.

Tara, hoe is jouw ongeluk gebeurd?

“Ik was de ramen aan het poetsen bij een klant. Maar omdat ik erg klein ben, ongeveer 1,5 meter, raakte ik niet tot in het bovenste hoekje van het raam. Daarop ben ik op de tippen van mijn tenen gaan balanceren op een krukje, waarbij mijn knie een knak heeft gemaakt. De voorste kruisband bleek gescheurd, en ik moest in het ziekenhuis onmiddellijk onder het mes.”

Heb je nog steeds last van je knie vandaag?

“Ja, toch wel. Er zitten nog altijd schroeven en bouten in, en dus mag ik mijn knie niet overbelasten. Ook bij koud of wisselvallig weer blijft het pijnlijk. Daarom heb ik vorig jaar de opleiding ergonomie van  een tweede keer gevolgd. Deze keer met extra aandacht voor mijn knie. De lesgeefster heeft mij daar echt goed in geholpen. Ik kreeg heel wat handige tips die ik nu elke dag toepas om mijn knie te ontzien.”

Hoe pak je het nu aan om jezelf fysiek niet te overbelasten?

“In de eerste plaats werk ik ergonomisch, zodat mijn knie gespaard wordt. En als een taak te zwaar is, dan communiceer ik dat eerlijk tegen de klant. Meubels verschuiven bijvoorbeeld, is iets wat ik niet meer kan doen. En daar hebben al mijn klanten veel begrip voor. Als ik ergens moet onder poetsen, dan verplaatsen zij al het meubel op voorhand. Da’s een grote hulp. Verder heb ik ook altijd een schuimmatje mee voor mijn knie, voor als ik erop zou moeten zitten.”

Hoe zit dat met ergonomisch materiaal bij je klanten?

“Ook daar vraag ik naar. Ik ben erg communicatief, en heb heel lieve klanten. Omdat ik zo klein ben, heb ik vaak aangepast materiaal nodig. En als ik daar naar vraag, staat het de volgende week al voor me klaar. Echt super. Een telescopische steel bijvoorbeeld, is onmisbaar voor me. Daarmee raak ik tot bovenaan als ik ramen poets, en bij het dweilen belast ik mijn rug er niet mee. En sinds mijn ongeval vraag ik ook telkens om een trapladder met drie antisliptreden.”

Welke tips zou jij je collega’s willen meegeven?

“Vooral de opleiding Ergonomie volgen, want je haalt er zoveel uit. De eerste keer toen ik de training volgde als startende huishoudhulp, dacht ik ook: “Ach, één keertje een dweil niet juist uitwringen zal het verschil niet maken”. Maar nu weet ik beter. Je lichaam is kostbaar én een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook belangrijk: durf ergonomisch materiaal te vragen aan je klant en te zeggen wat je wel of niet kan. Klanten hebben daar alle begrip voor en zullen je helpen. Maar dan moeten ze het natuurlijk wel weten. Dus durf hen aan te spreken.”

Extra aandacht voor veiligheid en gezondheid

Om gezondheidsklachten voor onze huishoudhulpen zoveel mogelijk te vermijden, organiseren we specifieke trainingen en opleidingen. Elke starter bij Helan Huishoudhulp krijgt tijdens een tweedaagse opleiding alle nodige info mee om veilig en zonder fysieke overbelasting aan de slag te kunnen. Vooral dat laatste is belangrijk, want tijdens het poetsen vraag je veel van je lichaam. Met de opleiding Ergonomie spelen we daarop in en ondersteunen we huishoudhulpen om pijnklachten op lange termijn te vermijden.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Veilig aan de slag? Help je huishoudhulp!

Een job als huishoudhulp is niet te onderschatten. Naast de kans op fysieke overbelasting is ook een ongelukje soms snel gebeurd. Daarom willen we onze huishoudhulpen een extra duwtje in de rug geven om veilig te kunnen werken. En jij kan ons daarbij helpen!

Blog

Zijn dienstencheques fiscaal aftrekbaar?

Dienstencheques zijn een voordelige manier om een poets- of strijkhulp in te schakelen. Oorspronkelijk werden ze ingevoerd door de overheid om zwartwerk tegen te gaan. Wat is nu precies het voordeel van dienstencheques? En zijn dienstencheques fiscaal aftrekbaar? Dat ontdek je hieronder.

Blog

Waarom werken bij Helan Huishoudhulp?

Bij Helan Huishoudhulp in huis vinden we het belangrijk dat huishoudhulpen zich goed voelen in hun job. Onze consulenten zorgen voor een goede begeleiding en organiseren kwalitatieve opleidingen. Want voor Helan maken medewerkers het verschil: zij bepalen de kracht van onze organisatie.

Blog

Je huis opruimen: tips op weg naar proper wonen

Opgeruimd staat netjes! Een schone, nette omgeving brengt jou én je huisgenoten tot rust. Bij sommigen zit regelmatig poetsen gebeiteld in hun weekprogramma. Voor alle anderen geven we met plezier enkele handige tips mee! Want iedereen vraagt zich wel af waar ze in hemelsnaam moeten beginnen bij het opruimen van hun huis.