Blog

Afgestudeerd: Wat met je ziekenfonds en het Groeipakket?

Je bent afgestudeerd. Proficiat! Nu kan je op zoek naar die toffe job waar je tijdens je studies al van droomde. Of misschien ga je wel verder studeren. Maar welke impact heeft dit op het Groeipakket? En wist je dat je nu zelf een aantal zaken moet regelen, zoals aansluiten bij een ziekenfonds?

Moeten schoolverlaters zich inschrijven bij VDAB?

Het is niet verplicht, maar wel een goed idee om je als schoolverlater in te schrijven bij de VDAB. Zo start de zogenaamde ‘beroepsinschakelingstijd’. Dat betekent dat jongeren een uitkering kunnen krijgen als ze een jaar nadat ze de schoolbanken verlieten nog geen werk vonden. Je vindt de voorwaarden in detail op de website van de RVA.

Mogen schoolverlaters nog werken als jobstudent?

Wie jonger is dan 18 jaar mag onbeperkt werken als jobstudent. Ben je 18 jaar en nog op zoek naar je droomjob, dan mag je gerust een studentenjob blijven uitoefenen. Zo lang jongeren maximum 475 uur per kalenderjaar werken, blijf je als ouder recht hebben op een Groeipakket. Werkt je kind meer dan 476 uur? Dan wordt het studentencontract een gewone arbeidsovereenkomst. In dat geval mag een jongere niet meer dan 80 uur per maand werken om het Groeipakket te behouden.

Hoelang kan je op een Groeipakket rekenen?

Schoolverlaters kunnen nog 12 maanden blijven rekenen op een Groeipakket via een van de uitbetalers, zoals bijvoorbeeld MyFamily. Is je kind ouder dan 25 jaar? Al aan het werk? Of zit de beroepsinschakelingstijd erop? Dan stopt het Groeipakket.

Wanneer moeten schoolverlaters aansluiten bij een ziekenfonds?

Zolang jongeren studeren en jonger zijn dan 25 jaar, zijn ze aangesloten via hun ouders, ook tijdens de beroepsinschakelingstijd. Begint je kind te werken als loontrekkende, is de beroepsinschakelingstijd voorbij of blaast je kind 25 kaarsjes uit? Dan is het tijd om zich in te schrijven bij een ziekenfonds.

Start je kind als zelfstandige? Dan moet hij of zij zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, bijvoorbeeld Xerius en Partena Professional om sociale rechten op te bouwen. Zij bezorgen bij de aansluiting een attest om aan je ziekenfonds te bezorgen.

Tijd voor je eigen ziekenfondsdossier

Als je afstudeert is het tijd voor een eigen ziekenfondsdossier. Hoe doe je dat?

Check het hier

Deel dit artikel

Verder lezen

kind
Blog

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Met kleine kindjes in huis moet je ogen op je rug hebben. Helan Kinderopvang geeft je tips om je huis zo veilig mogelijk te maken voor wanneer jouw kleintje begint rond te kruipen.

kind aan het spelen
Blog

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Hoe sociaal is digitaal?
Blog

Hoe sociaal is digitaal?

Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.

buitenspelen
Blog

Buitenspelen stimuleert de ontwikkeling van je kind

De buitenlucht doet wonderen voor je kind. Zo is buitenspelen niet alleen gezond, maar stimuleert het ook de ontwikkeling van je kroost. Bovendien worden ze er nog vrolijk van ook. Hop, naar buiten dus!