Blog

Optimistisch ouderschap: perfect zijn hoeft niet

Steven Gielis

Opvoedingsexpert

Als ouder sta je elke dag voor nieuwe uitdagingen. Soms bied je die moeiteloos het hoofd. En af en toe sla je de bal eens mis. Maar ook dat is oké, zegt Steven Gielis, opvoedingsexpert en bezieler van ‘optimistisch ouderschap’.

Als ouderschap een symbool had, welke emoticon zou jij ervoor gebruiken?

Steven Gielis: “Ouderschap zou ik omschrijven met het hartje waar een verband rond zit. Omdat het enerzijds iets heel moois is, want je ziet kinderen groeien. Maar ouderschap is ook moeilijk. Je komt als ouder obstakels tegen, zoals je eigen kwetsbaarheid en die van je kind, of dingen die je vroeger zelf meemaakte. Allemaal zaken met kleine scherpe randjes, waar geen kant-en-klaar antwoord op bestaat. Vandaar het verband rond het hartje. Je doet het met hart en ziel, maar je mag als ouder ook erkenning krijgen voor de grote verantwoordelijkheid die op je schouders rust.”

Jij promoot ‘optimistisch ouderschap’. Wat houdt dat precies in?

Steven Gielis: “Soms verwarren mensen de term met een ‘good vibes only’ motto, maar dat is het helemaal niet. Met optimistisch ouderschap bedoel ik de rijkdom van de emotionele differentiatie. Niet elke dag is leuk, spannend en fantastisch, maar er ligt altijd een nieuwe dag in het verschiet waarop de zon weer doorbreekt. Bij opvoeden is dat niet anders. Soms is het lastig en zijn kinderen bang of boos, maar je krijgt elke dag de kans om opnieuw je best te doen. Om dingen beter te doen of gewoon anders aan te pakken. Die blik op de feiten is veerkrachtig, hoopvol en optimistisch. Bovendien is het een waardevolle attitude om ook aan je kinderen door te geven. Het is oké als het eens tegenvalt, achter de wolken schijnt altijd de zon.”

Werken, sociale verplichtingen, het huishouden, … Hoe doe je als ouder nog aan zelfzorg?

Steven Gielis: “Dat is echt een evenwichtsoefening. Een goed idee is om bewust tijd voor jezelf in te plannen. Daar heb je recht op want je bent niet alleen ouder, maar ook werknemer, vriend of vriendin en partner. Al die ballen samen in de lucht houden is een kwestie van grenzen durven stellen en die bewaken. Heb je nood aan een weekendje weg met je partner of om eropuit te trekken met vrienden, maak die plannen waar en zet ze in je agenda. Durf ook een babysit te vragen af en toe, zonder je daar schuldig over te voelen. Jezelf even opladen, geeft je nieuwe energie. En maakt je op lange termijn een gelukkige en zelfs betere ouder.”

Wat wens jij elk opgroeiend kind toe?

Steven Gielis: “Een goed voorbeeld. Dat is het mooiste wat je een kind kan geven. Bijvoorbeeld: ik werk veel. En dat zien mijn kinderen. Maar zij zien ook dat ik in het weekend zeg: “nu even niet”. En dan tijd maak voor leuke dingen, want ook dat is belangrijk. Een ander voorbeeld is respect voor anderen. Als je zelf respectloos over anderen spreekt, nemen je kinderen dit over. Dat voorleven en zelf nastreven wat je van je kinderen verwacht, is essentieel. Kinderen hebben voelsprieten. Heb je ruzie met je partner, dan pikken ze de spanning meteen op. Natuurlijk mag je ruzie maken, maar je moet het ook weer goedmaken. Zo leren je kinderen een ruzie zelf ook bijleggen. Je wil het beste voor je kinderen en ze beschermen, maar het heeft geen zin om hen af te schermen voor onplezierige dingen. Zelf authentiek zijn, recht in je schoenen staan en niet onfeilbaar zijn - of met andere woorden: een goed voorbeeld zijn – daar leren je kinderen écht van.”

Heb je nog een laatste tip voor ouders die dit lezen?

Steven Gielis: “Zeker. Eet een appel als je op je lip moet bijten. Soms wil je reageren op iets als dat niet hoeft. Heb je moeite om je woorden in te slikken voor je kinderen, neem een appel en concentreer je daarop. Succes gegarandeerd!”

Helan Kinderopvang. Helemaal groeien.

De onthaalouders en kinderdagverblijven van Helan ontvangen je kind met open armen.

  • Oog voor de ontwikkeling van je kind
  • 51 kinderdagverblijven en 80 onthaalouders
  • Erkend en vergund door Kind en Gezin (Agentschap Opgroeien)

Ontdek Helan Kinderopvang

Zo overleef je de eerste maanden met je baby

Een handleiding voor je kindje hebben we niet. Maar we kunnen je wel opweg helpen.

Ontdek de tips

Deel dit artikel

Tags
Ouderschap

Verder lezen

kind
Blog

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Met kleine kindjes in huis moet je ogen op je rug hebben. Helan Kinderopvang geeft je tips om je huis zo veilig mogelijk te maken voor wanneer jouw kleintje begint rond te kruipen.

kind aan het spelen
Blog

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Hoe sociaal is digitaal?
Blog

Hoe sociaal is digitaal?

Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.

buitenspelen
Blog

Buitenspelen stimuleert de ontwikkeling van je kind

De buitenlucht doet wonderen voor je kind. Zo is buitenspelen niet alleen gezond, maar stimuleert het ook de ontwikkeling van je kroost. Bovendien worden ze er nog vrolijk van ook. Hop, naar buiten dus!