Blog

Wat is sensorisch spel? En wat zijn de voordelen?

Sensorisch of sensopatisch spel is eenvoudig uitgelegd spel waarbij je kind zijn of haar zintuigen gebruikt. Je kind gaat dus ontdekken met zijn/haar ogen, oren, handen, neus en… jawel, ook met de mond. Hoe dat eruit ziet en wat de voordelen zijn, leggen we je graag uit.

Wat is sensorisch spel

Spelen met je zintuigen dus. Laat je kindje verschillende texturen, vormen en kleuren ontdekken. Maak de mix helemaal compleet door ook geluid en smaak toe te voegen. 
Speel samen met je kind zodat je samen kan benoemen wat bijvoorbeeld zacht, plakkerig, hard of koud aanvoelt. Maar je kind kan natuurlijk ook helemaal zelf ontdekken. 

Het is de bedoeling dat de fantasie de vrije loop gaat en dat je kind ook leert dat vuil worden mag. Laat je kindje verschillende texturen ontdekken door bijvoorbeeld water, zand en modder klaar te zetten. Je kind kan dan volop op ontdekking gaan met zijn of haar handen. Spetteren in het water, wroeten door het zand en zichzelf besmeuren met modder hoort daar dus ook bij.

Dit type activiteit is geschikt voor alle leeftijden. Zorg er wel voor dat je geschikte materialen per leeftijd gebruikt. Vermijd bijvoorbeeld kleine, niet-eetbare spullen bij baby’s om verstikking te voorkomen. Zodra je kindje niet meer alles in zijn of haar mond stopt, zijn zand en kleinere materialen veilig om te gebruiken.

De voordelen van sensorisch spel

Sensorisch spel heeft eindeloze opties en ook eindeloze voordelen. Het stimuleert namelijk heel wat:

 • fijne en grove motoriek
 • zelfstandigheid
 • sociaal emotionele ontwikkeling
 • taalontwikkeling
 • hand-oogcoördinatie
 • probleemoplossend denken
 • creativiteit
 • wiskundig inzicht

Het werkt ook ontprikkelend en brengt je kind vaak tot rust.

Aan de slag met sensorisch materiaal

Om de zintuigen van je kind te prikkelen, heb je helemaal niet veel nodig. Veel spullen heb je misschien al. Trek de keukenkasten open en kijk wat je allemaal tegenkomt. Enkele voorbeelden van interessant sensorisch materiaal uit je keuken:

 • rijst en pasta (kan je ook verven om verschillende kleuren te hebben)
 • water
 • erwten, linzen, quinoa, …
 • verschillende strooisels voor op gebak
 • bekertjes, potjes, trechters, een zeef, lepels of kleine schepjes

Deze materialen zijn leuk om toe te voegen:

 • zand (kinetisch speelzand is erg handig)
 • speelgoed diertjes
 • pomponnen, veertjes, …
 • natuurelementen zoals dennenappels, kastanjes, eikels, takjes, …

Je kan het zo gek niet bedenken of het past binnen een leuke namiddag sensorisch spel. Kies een grote bak of doos of ga voor een grote plateau en je kan starten. Om alles nadien snel weer op te ruimen, is een grote doek of een tafellaken onder je bak of plateau aangeraden.

Begin simpel en bouw op naarmate je kindje ouder wordt en meer kan zoals echt fantasiespel. 

Je hoeft niet alle materialen in een keer aan te bieden: volg je kind. Het spelmateriaal is een nieuwe spelimpuls. Laat jouw kind eerst de mogelijkheden ontdekken. Speel gerust mee als je kind moeilijk zelf tot spelen komt. 

Je kan ook werken rond thema’s. Maak bijvoorbeeld een doos met alles in de kleur geel of alles rond het thema water. Maak je een sensorisch spel met enkel eetbare ingrediënten? Laat je kindje dan zeker ook proeven. Zo worden alle zintuigen geprikkeld.

Concreet: mogelijke activiteiten tijdens het sensorisch spel:

 • materiaal opscheppen, uitgieten, oppakken of sorteren
 • materiaal van de ene bak in de andere leggen
 • materiaal uit water vissen met een lepel
 • alle materiaal op kleur sorteren en benoemen
 • benoemen hoe de verschillende soorten materiaal aanvoelen

ModderDag

We haalden het eerder al aan: vuil worden mag! Daarom is ModderDag de ideale gelegenheid om eens lekker vies te worden tijdens sensorisch spel. Het idee achter deze dag? Vrij spelen met de elementen zand en water. En dat is nu net waar sensorisch spel om draait.

Ook bij Helan Kinderopvang doen we mee aan ModderDag. De kinderen hebben altijd enorm veel plezier. Bovendien leren ze zo heel wat bij, wat perfect aanleunt bij de pedagogische waarden van Helan Kinderopvang. 

Marthe, pedagogisch coach bij Helan Kinderopvang

Een dag waarbij modder (en dus de natuur) extra in de verf gezet wordt en waarbij kinderen een extra kans en ervaring krijgen om hun zintuigen open te stellen, kunnen we met onze kinderdagverblijven niet laten liggen.

De beleving van modder is voor iedereen toegankelijk. Je hoeft alleen je zintuigen te gebruiken en het spelplezier is enorm. In de modder kan je kind volledig zichzelf zijn, zich vuil maken of het verschil tussen warm en koud aanvoelen. Ook de verbinding met de natuur is enorm waardevol. Daarom zou het elke dag ModderDag mogen zijn.

Sensorisch speelgoed bij Helan Zorgwinkel

Koop sensorisch speelgoed als Helan-klant altijd met 10% korting.

Ontdek het aanbod

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

kind
Blog

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Met kleine kindjes in huis moet je ogen op je rug hebben. Helan Kinderopvang geeft je tips om je huis zo veilig mogelijk te maken voor wanneer jouw kleintje begint rond te kruipen.

kind aan het spelen
Blog

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Hoe sociaal is digitaal?
Blog

Hoe sociaal is digitaal?

Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.