
Mijn kind is een moeilijke eter. Wat nu?
Loes Neven
Vlaams Instituut Gezond Leven
Als ouder hoop je dat je kind een kleine bourgondiër wordt, die zonder aarzelen olijven, witloof in de oven en gestoofde prei verorbert. Maar jouw peuter denkt er echter vaak anders over en weigert dan halsstarrig ook maar een hapje binnen te spelen. Hoe pak je dit op een constructieve manier aan?
Peuters en eten
‘Neen, dat lust ik niet!’ Het moet zowat de meest gehoorde zin zijn in heel wat gezinnen met jonge kinderen. Baby’s lusten doorgaans heel veel en staan open voor nieuwe smaken. Maar eens de peuterpuberteit haar intrede maakt, verandert het gezellige moment van de gezinsmaaltijd vaak in een eindeloze strijd.
Is het normaal dat jouw kind niet wil eten?
Loes Neven, senior stafmedewerker ‘gezonde voeding’ bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, werkt rond voeding en gezondheid bij kinderen. “Voedselneofobie, de angst voor nieuw of onbekend voedsel, is typisch voor kinderen van anderhalf tot twee jaar. Ook gerechten die ze vroeger wel aten, moeten er nu aan geloven. Het weigeren van eten valt volledig evolutionair te verklaren.”
“Kinderen worden op deze leeftijd minder afhankelijk van hun ouders, zeker nu ze zelf hun eerste stapjes zetten. Er ontstaat een soort van reflex om niet zomaar alles meer in de mond te steken. In de natuur kan bitterheid wijzen op iets wat giftig is, een zure smaak kan op zijn beurt weer een signaal zijn voor bedorven of nog niet rijpe voeding. Maar geleidelijk aan neemt die reflex terug af. Pas wanneer je kind consequent alles blijft weigeren, vraag je best raad bij deskundigen.”
Hoe krijg je jouw peuter opnieuw aan het proeven?
Wat helpt niet?
Tips om de maaltijden vlot te laten verlopen
- Zorg voor structuur in de maaltijden. Enerzijds door - in de mate van het mogelijke - op vaste tijdstippen te eten, anderzijds door het aantal tussendoortjes te beperken.
- Eet samen met het gezin. Maak er een punt van om tijdens de hoofdmaaltijden samen aan tafel te zitten.
- Kies een leuk bord, bestek en beker. Dat maakt het eten net dat tikkeltje toffer.
Verder lezen
Hoe stimuleer je je kind tot een gezonde zelfwaardering?
Onderzoek wijst uit dat warme, ondersteunende relaties met de ouders, een leerkracht of vrienden bijdragen tot een gezonde zelfwaardering. Hoe kan je een gezond zelfbeeld bij je kind stimuleren?
Mini bananen-croque
Geef de klassieke croque-monsieur een gezonde twist met volkorenbrood en banaan als beleg.
Bescherm je oogappel tegen de zon
Als het over bescherming tegen de zon gaat, verdienen kinderen een speciale vermelding. Hun huid is namelijk dunner en gevoeliger voor zonlicht. Redenen genoeg om hen optimaal te beschermen.
Laat je kind bewegen!
Vlaamse kinderen brengen gemiddeld 6 à 9,5 uur zittend door. Dat komt neer op maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd. Al dat zitten op tijd en stond doorbreken is essentieel om gezondheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen.