
Voorbij het poortje
Marleen .
Teamleider bij Helan Kinderopvang
Vanuit Helan kinderopvang zeggen we voluit ‘JA! Wij zien jullie ouders graag voorbij het poortje komen’! Maar wat bedoelen we met het gegeven ‘voorbij het poortje’? Nieuwsgierig? Wel, dit artikel neemt jullie mee in de voordelen van een bezoekje in de leefgroep van jullie kind. Dit artikel is een uitnodiging om die extra stap te wagen en tijdens breng- of haalmomenten zeker niet aan het poortje te blijven staan.
Als ouder is het naast info rond maaltijden en rusttijden ook belangrijk te weten wat de beleving van jouw kind is gedurende de opvangdag. De breng- en haalmomenten zijn ideale kansen om hierover in dialoog te gaan met de begeleiders. Dat jij als ouder daarbij ook letterlijk in de leefgroep komt en sfeer kan opsnuiven, werkt alleen maar stimulerend.
Je stapt op dat moment letterlijk in de belevingswereld van de leefgroep en kan proeven van een staaltje ‘sterk werk’ dat onze begeleiders dagdagelijks met hart en ziel volbrengen.
Mini-maatschappij
Een uitgelezen moment om verwondering en bewondering te voelen wat jouw kind in de eerste mini-maatschappij van het leven doormaakt. Ja hoor, kinderopvang is een samenleving in het klein, waar kinderen het leven kunnen oefenen. Waar ze mogen en durven proberen. Met vallen en opstaan. Want van fouten kan je leren.
In deze mini-maatschappij oefent je kind met meedoen, interageren en omgaan met verschillen. Wanneer je als ouder vol vertrouwen en bewondering die extra stap voorbij het poortje waagt, stap je mee in deze samenleving. Dit kan alvast een goedkeurend signaal zijn voor je kind dat die ‘mini-maatschappij’ een veilig plekje is om op onderzoek te trekken.
Goede communicatie
Maar die extra stap voorbij het poortje zonder communicatie is als een koffie zonder koekje. Als jij als ouder en de begeleider regelmatig jullie kijk op het kind samenbrengen, wordt het makkelijker om bekommernissen te delen en te bespreken.
Beide partijen zullen zaken die eventueel gevoelig liggen niet meer aankaarten vanuit ‘kennis over het kind’, maar vanuit gedeelde bezorgdheid. Jullie willen allebei dat het kind zich goed voelt in de opvang en dat er een goede brug is met thuis. Problemen en uitdagingen samen aangaan, werkt immers veel meer stimulerend voor jouw kind dan elk zijn eigen pad bewandelen. Wanneer je als ouder voorbij het poortje stapt, groeien er meer kansen om gedeelde bezorgdheden of verwondermomenten op te pikken en uit te spreken.
Vertrouwensband
Er is nog meer. Breng- en haalmomenten tot voorbij het poortje bouwen verder op de kennismaken met de opvang in een eerste rondleiding en de wenperiode, waar jij als ouder de eerste stappen zet in de vertrouwensrelatie met de kinderopvang.
Een vertrouwensband die vandaag in tijden van ‘kinderopvang in crisis’ van wederzijds belang is. Een band die noodzakelijk is om als ouder met een gerust gemoed het poortje bij het verlaten van de leefgroep weer dicht te trekken en je kindje vol vertrouwen in de opvang achter te laten voor vele fijne ontdekkingsmomenten of moeilijkere groei-uitdagingen.
Overtuigd? Durf je het aan die extra stap voorbij het poortje te wagen? Geef toe, de belevingswereld van de ‘mini-maatschappij’ die voorbij het poortje ligt, is niet te missen. Die extra stap is echt de moeite waard, toch?
Deel dit artikel
Tags
KinderopvangVerder lezen
Zo bereid jij je kleintje voor op warme zomerdagen
Warme dagen vragen om meer dan enkel wat zonnecrème en veel drinken. Zeker met kinderen want zij hebben naast verzorging ook entertainment nodig. Gelukkig weten Amelie en Sarah, twee collega’s van Helan Kinderopvang, raad.
Wanneer en hoe start je met vaste voeding?
Tussen de 4 en 6 maanden is je baby klaar voor vaste voeding. Hoe pak je dat best aan? De kinderbegeleiders van Helan Kinderopvang helpen je op weg.
Dankbaar voor onze vrijwilligers in de kinderopvang
Onze vrijwilligers maken het verschill. En daar zijn we dankbaar voor. Ontdek snel hoe we hen daarvoor in de watten hebben gelegd.
Hoe stimuleer je je kind tot een gezonde zelfwaardering?
Onderzoek wijst uit dat warme, ondersteunende relaties met de ouders, een leerkracht of vrienden bijdragen tot een gezonde zelfwaardering. Hoe kan je een gezond zelfbeeld bij je kind stimuleren?