Blog

Wat te doen bij een wintersportongeval?

Je wilt er natuurlijk niet aan denken dat er iets voorvalt tijdens je skivakantie, maar mocht er toch een ongeval gebeuren op de piste, dan ben je best goed voorbereid. Hieronder lees je wat je moet doen en waar je aan moet denken bij een wintersportongeval.

Wie moet je bellen na een wintersportongeval? 

Heb je een ongeval gehad tijdens je wintersport en ben je lid van Helan? Bel dan zo snel mogelijk Mediphone Assist, de reisbijstandcentrale van Helan. Als je binnen 48 uur na het ongeval belt kunnen zij een betaalgarantie toekennen. Zo weet je zeker dat 100% van je medische kosten terugbetaald worden. 

Daarnaast overlegt het medisch bijstandsteam van Mediphone Assist met de lokale arts om de beste medische aanpak te bepalen. Zo krijg je ook in een onvertrouwde omgeving, waar je de taal niet spreekt, de juiste hulp. Download ook ons e-book met tips voor een zorgeloze vakantie.

Wat valt er juist onder een ‘wintersportongeval’ ?

Onder een wintersportongeval verstaan we een ongeval dat zich voordoet bij de beoefening van een sport die je normaal in de sneeuw of op het ijs uitoefent. Bijvoorbeeld: skiën, sleeën en schaatsen. Een aantal gevaarlijke sporten vallen hier echter niet onder, zoals:  

 • Alpinisme
 • Bobsleeeën
 • Rodelen
 • Schansspringen
 • Acrobatisch skiën
 • Skiën buiten de piste of op een gesloten artificiële piste
 • Snowboarden buiten de piste of op een gesloten artificiële piste

Ben je van plan een gevaarlijke sport te beoefenen tijdens de wintersportvakantie? Controleer dan eerst of je verzekering deze sport dekt en sluit indien nodig een extra verzekering af. 

Welke medische kosten dekt je verzekering bij een wintersportongeval? 

Als lid van Helan ontvang je een onbeperkte terugbetaling voor de volgende zorgen bij een wintersportongeval: 

 • Ziekenhuisopname
 • Repatriëring
 • Kosten voor het vervoer van de patiënt (bijvoorbeeld van de plaats van het ongeval naar een buitenlands ziekenhuis)
 • Ambulante medische kosten (behandelingen waarvoor geen hospitalisatie nodig is, zoals medicatie)

Lees hier hoe je een terugbetaling voor zorg in het buitenland aanvraagt.

Wat te doen als repatriëring noodzakelijk is? 

Is repatriëring medisch noodzakelijk? Bel ook dan eerst met Mediphone Assist, zij regelen vervolgens alles. Repatriëring gebeurt over het algemeen met het vliegtuig of met een taxi

Neem je attest van de EZVK mee

Heb je medische zorg nodig op skivakantie, al dan niet door een ski-ongeval, dan is het handig als je een attest van de EZVK (Europese ziekteverzekeringskaart) op zak hebt. Met dat attest bewijs je in het buitenland dat je in orde bent met de Belgische ziekteverzekering. De EZVK is niet verplicht, maar ze zorgt er wel voor dat je je bij medische zorgen in het buitenland minder zorgen hoeft te maken over het papierwerk én de kosten.

Verblijf je niet langer dan 3 maanden in het buitenland, dan kun je snel zelf een attest van de EZVK downloaden via Mijn Helan. Je ontvangt het attest onmiddellijk via je inbox in Mijn Helan. 

Opgelet: Bel, ook met een EZVK op zak, altijd eerst naar Mediphone Assist bij een wintersportongeval. Helan regelt dan de administratie en kan in veel gevallen onderhandelen over de prijs die je betaalt. 

Goed verzekerd naar het buitenland

Vakantieplannen? Of voor een tijdje naar het buitenland? Bekijk met onze landentool welke info of documenten je nodig hebt voor jouw bestemming. Kies je bestemming, en je bent vertrokken!

Alles wat je moet regelen voor een zorgeloze vakantie

Heb je nog bijkomende vragen over wat je moet regelen voor een zorgeloze vakantie? In ons gratis e-book kom je er alles over te weten.

Wat moet je regelen voor een zorgeloze vakantie? 

Lees er alles over in ons e-book

Download het e-book

Deel dit artikel

Tags
Sporten

Verder lezen

vrouw aan het lopen
Blog

Buiten sporten? Daarom!

Als de temperaturen het toelaten, zetten we buitensporten maar al te graag op de agenda. Want dat is niet alleen leuk, maar levert je ook heel wat andere extra voordelen op.

gewicht
Blog

Cardio of krachttraining?

Of je voor cardio of krachttraining kiest, hangt vooral af van je persoonlijke interesse. Maar ook je doelstellingen spelen een rol!

Blog

Thuis bewegen

Geen tijd om naar een fitnessclub of sportvereniging te gaan? Geen nood, er bestaan tal van eenvoudige oefeningen voor thuis. Het belangrijkste is dat je oefeningen kiest die je graag doet.

Blog

Start met zwemmen

Als je wilt sporten of gewoon meer wilt bewegen, dan is het aanbod heel groot. Kies voor een beweegvorm of sport die je graag doet en waarbij je ook kunt genieten, zoals zwemmen.