Blog

Start met wandelen: zo zet jij 10.000 stappen per dag

Het is wetenschappelijk bewezen dat je jouw gezondheid fundamenteel verbetert als je minstens 10.000 stappen per dag te zet. Klinken die 10.000 stappen per dag intimiderend? Wij helpen je op weg met tips die het makkelijker maken om je doel te behalen.

Daarnaast motiveren we je om door te zetten door de voordelen van wandelen nog eens op te lijsten. En wist je dat afvallen met wandelen veel makkelijker gaat dan met een andere sport?

De voordelen van wandelen

Niet iedereen is even sportief, maar wandelen kunnen we allemaal. Wandelen is de minst belastende van alle duursporten en het kan altijd en overal. Regelmatig wandelen heeft bovendien veel voordelen voor je gezondheid:

 • Het werkt ontspannend.
   
 • Het houdt je brein jong.
   
 • Het versoepelt je gewrichten.
   
 • Afvallen met wandelen kost weinig inspanning en is zeer effectief.

Haal je stapschoenen dus snel uit de kast, stel jezelf een doel en begin met wandelen! Lees hier hoeveel calorieën je verbrandt met wandelen in vergelijking met andere vormen van beweging.  

Tips om de 10.000 stappen per dag te halen

Het zetten van 10.000 stappen per dag staat gelijk aan een afstand van ongeveer 7 km. Dat zijn dus aardig wat meters. Om je te helpen om de 10.000 stappen te halen geven we je wat leuke beweegtips:

 • Doe je boodschappen te voet.
   
 • Zet het eten niet op tafel, maar maak er een ‘walking dinner’ van.
   
 • Neem de trap in plaats van de lift.
   
 • Zet de televisie uit en maak een avondwandeling.
   
 • Laat je op sleeptouw nemen door je hond.
   
 • Ga je wat drinken met vrienden? Doe dat dan eens staand in plaats van zittend.
   
 • Moet je iemand bellen? Wandel dan tijdens het bellen wat door de ruimte.

Gezonder leven dankzij voldoende beweging

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Afvallen met wandelen of met lopen?

Wil je afvallen? Dan kan wandelen effectiever zijn dan joggen. Met joggen verbrand je weliswaar meer calorieën per minuut, maar het verbranden van calorieën is niet hetzelfde als het verbranden van lichaamsvet.

Tijdens het bewegen verbrand je namelijk behalve vetten ook suikers. Hoe intensiever je beweegt, hoe meer suikers je verhoudingsgewijs verbrandt. 

Wil je vet verbranden? Dan kun je dus beter wandelen of rustig joggen. Door 5 km te wandelen verbrand je meer vet dan door 5 km te joggen, hoewel het calorieverbruik ongeveer hetzelfde is. Het enige nadeel van afvallen met wandelen is dat je er langer mee bezig bent.

Tel je stappen

Om jezelf gemotiveerd te houden, is een stappenteller een fijne bondgenoot. Zien hoeveel je elke dag bewogen hebt, zal je stimuleren om je nieuwe gewoonte vol te houden, of om na een rustige  periode weer actiever te worden. Heb je een zittend beroep, of ben je op dit moment niet gewoon om te bewegen, dan kan een stappenteller je helpen om je aantal stappen geleidelijk op te voeren.

Een voordelige stappenteller 

Wandelen heeft dus veel voordelen. Met behulp van een stappenteller weet je altijd precies hoeveel stappen je al gezet hebt. Als lid van Helan heb je dankzij de Preventiebonus bovendien de kans om van acties te profiteren als je jouw beweegmeter in de Helan Zorgwinkel koopt.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In ons e-book kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Afvallen en lopen: wat moet je weten?

Afvallen en lopen. Het zijn twee termen die vaak met elkaar in verband worden gebracht. Lopen is een effectieve manier om gewicht te verliezen. Als je wil afvallen door te lopen zijn er bepaalde dingen die je in het achterhoofd moet houden. Lees dus zeker verder want in deze blog geven we je allerlei handige tips mee zodat jij kunt afvallen door te lopen.

Blog

Een stappenteller kopen: waarom is dit een goed idee?

Goede voornemens om meer te gaan bewegen? Top! Je hoeft niet meteen een fitnessabonnement te kopen of je in te schrijven voor de eerstvolgende marathon. Meer wandelen, de trap nemen in plaats van de lift of te voet inkopen doen, is al een goede eerste stap. Een stappenteller zal dit alleen maar leuker én uitdagender maken.

vrouw aan het yogaën
Blog

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.

peuter aan het spelen
Blog

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.