Blog

Tips om meer te bewegen bij koud weer

Met het koude en natte weer wordt sporten minder aantrekkelijk. De dagen verkorten en wanneer je ‘s avonds thuiskomt, is het vaak al donker. Bovendien associëren we de herfst en winter met gezelligheid, een tijd om te cocoonen. Het gevolg? Bij velen onder ons komt sporten op een lager pitje te staan. Maar niet getreurd, dankzij deze tips kom je sportief door de herfst en winter.

1. Sport binnen de muren van je huiskamer

Krijg je jezelf maar niet uit je zetel tijdens de koudere maanden van het jaar? Beoefen je sportactiviteiten dan binnen de muren van je eigen woning.

Dankzij verschillende indoor sportaccessoires, houd je jezelf fit tijdens de winter. Kies voor oefeningen op een sportmat met gewichtjes of koop je favoriete fitnesstoestellen online. Blijf in beweging op een bureaufiets, roeitoestel of wandelband.

Een excuus vinden om niet te hoeven sporten, was nog nooit zo moeilijk!

2. Wandelen in een prachtig herfst- of winterdecor

Wandelen kan natuurlijk het hele jaar door, maar niets is zo mooi als wandelen tussen de herfstbladeren of in een prachtig sneeuwdecor. Gezien de korte periodes zonlicht, is een stevige wandeling het ideale moment voor een lichtbad, want dat hebben we nodig om energiek te blijven en goed te slapen. Bovendien helpt de frisse buitenlucht voor de zuurstofopname van je lichaam.

3. Neem een fitnessabonnement

Buiten sporten in de kou is niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het najaar een goed moment om je lokale fitnessclub eens uit te testen. Zo vind je heel wat verschillende sportmogelijkheden binnen de muren van een verwarmde sportzaal, voor ieder wat wils! Bovendien betaalt Helan je lidgeld gedeeltelijk terug wanneer je aansluit bij een sportclub.

4. Beoefen een (lokale) wintersport

Niets leuker dan het beoefenen van een wintersport. En tegelijk een goede manier om meer te bewegen! Gelukkig hoef je daar niet per se voor naar het buitenland. Zo kan je een bezoekje brengen aan de schaatsbaan in je buurt of kan je skiën of snowboarden in één van de overdekte skipistes in eigen land.

5. Ga zwemmen

Zwemmen kan elk seizoen, maar aangezien de meeste zwembaden in België zich binnen bevinden, is zwemmen een ideale sport voor de koudere maanden. Je hoeft geen rekening te houden met het weer én je traint meteen alle spieren in je lichaam. Bovendien is zwemmen de aangewezen sport voor wie last heeft van pijnlijke gewrichten.

Ben je na het lezen van deze tips nog niet gemotiveerd om meer te bewegen in de koudere maanden? Parkeer je wagen dan eens wat verder van je bestemming, neem je fiets in plaats van de wagen of zoek een sportmaatje. Motivatie verzekerd!

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? Lees er alles over in ons e-book. Veel lees- én sportplezier!

Deel dit artikel

Verder lezen

vrouw aan het yogaën
Blog

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.

vrouw met baby
Blog

Beweegadvies voor je baby

Wist je dat je baby al vanaf de geboorte heel wat beweging kan gebruiken? Ontdek het beweegadvies voor je baby van 0-6 maanden en vanaf 6 maanden.

peuter aan het spelen
Blog

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.

kind aan het skaten
Blog

Beweegadvies voor je kinderen en tieners

Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.