vrouw aan het yogaën
Blog

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. Van voedingsadvies tot een leidraad om je geluksgevoel te vergroten, Gezond Leven presenteert haar informatie altijd op dezelfde herkenbare en toegankelijke manier: in een driehoek. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.

Eind vorig jaar communiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie nieuwe aanbevelingen om te bewegen. En die brachten goed nieuws voor iedereen: elke stap die je zet, hoe klein ook, heeft al een positieve impact op je gezondheid. Het Vlaams Instituut Gezond Leven ging met de richtlijnen van de WHO aan de slag en sneed ze op maat van de Vlaming.

Bewegen is goed voor iedereen!

Van je fit en gezond voelen tot minder kans op een depressie. De voordelen van voldoende bewegen zijn niet min, ongeacht je leeftijd, geslacht of andere individuele kenmerken. Zelfs als je een chronische aandoening hebt, kan je eventuele pijn- en andere klachten verlichten door genoeg te bewegen.

Dr. Ragnar Van Acker Vlaams Instituut Gezond Leven

Er is sterk bewijs dat bewegen en minder stilzitten het risico op een depressie verkleint, en de symptomen van een bestaande depressie verlicht. Bovendien hebben fysiek actieve mensen een sterker immuunsysteem.”

 

Bewegen, dat is ook minder stilzitten

Wil je gezond leven? Beperk stilzitten en beweeg. Een gezonde mix wisselt zitten, staan en bewegen met elkaar af. Hoe je dat het best aanpakt, geeft de bewegingsdriehoek helder weer.

Aanbevelingen Gezond Leven:

Elke dag:

 • Onderbreek stilzitten elke dertig minuten.
 • Probeer zoveel mogelijk licht intensief te bewegen.

Elke week:

 • Beweeg 150 tot 300 minuten matig intensief of 75 tot 150 minuten hoog intensief.
 • Of combineer beide aanbevelingen.

 

Hoe weet je of je licht, matig of hoog intensief beweegt?

Licht intensief:

 • Je ademt niet sneller.
 • Je hartslag blijft normaal.
 • Je kan nog normaal praten.

Matig intensief:

 • Je gaat sneller ademen.
 • Je hart gaat sneller.
 • Je bent niet buiten adem.
 • Je kan nog gewoon praten.

Hoog intensief:

 • Je ademt veel sneller.
 • Je hartslag gaat sterk omhoog.
 • Je begint te zweten.
 • Je kan nog moeilijk praten.

Geldt hetzelfde beweegadvies voor kinderen en ouderen?

De bewegingsdriehoek is voor iedereen, al kunnen de individuele aanbevelingen wel verschillen per leeftijd. Ontdek het beweegadvies, aangevuld met de voordelen en beweegtips en -tricks per leeftijdsgroep:

Meer tips om te bewegen?

10.000 stappen per dag lijkt soms onhaalbaar. Maar alle beetjes helpen!

Download het e-book

Deel dit artikel

Tags
Bewegen

Verder lezen

peuter aan het spelen
Blog

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.

kind aan het skaten
Blog

Beweegadvies voor je kinderen en tieners

Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.

volwassenen aan het sporten
Blog

Beweegadvies voor volwassenen

Een gezond en lang leven, daar zit beweging in. Wie voldoende beweegt ondervindt daar veel gezondheidsvoordelen van. Van ontspannen met yoga tot je grenzen verleggen met een looptraining. Welke activiteit kies jij?

Blog

11 tips om te beginnen met lopen

Wil jij beginnen met lopen? Proficiat! Meer bewegen is een stap in de goede richting naar een gezondere levensstijl. Lopen is een goedkope en evidente keuze voor beginnende sporters. Je kunt deze sport rustig opbouwen en langzaamaan je conditie optimaliseren. Bovendien heb je enkel een goed paar loopschoenen nodig om aan de slag te gaan.