Blog

Hoorapparaat kopen

Moet je soms moeite doen om mensen te verstaan? Ben je de tv ongemerkt steeds luider gaan zetten? Of heb je last van oorsuizen? Dit zijn allemaal signalen die er op kunnen wijzen dat je een hoorapparaat nodig hebt. Weet je niet goed wat voor soort hoortoestel voor jou geschikt is? Op deze 4 zaken moet je zeker letten wanneer je voor het eerst een hoorapparaat koopt.

Op wat moet je letten bij de aankoop van een hoorapparaat?

  1. Selectiviteit

    Moderne hoorapparaten werken selectief. Ze filteren het geluid en versterken de positieve geluiden, zoals spraak. Negatieve geluiden, zoals achtergrondgeluid, verzwakken ze juist. 

    Er bestaan zelfs gehoorapparaten die geluid filteren op basis van de richting waar het geluid vandaan komt. Komt het van voren? Dan versterkt het hoortoestel het geluid. Komt het van opzij of van achteren? Dan zal het gehoorapparaat het geluid juist verzwakken. Deze functie is vooral handig voor mensen die zich regelmatig in een omgeving met veel verschillende geluiden bevinden, zoals een kantoor. 

    Hoe geavanceerder de technologie van het gehoorapparaat, hoe duurder het is. Vraag je dus af welke functies jij in jouw situatie nodig hebt.  

  2. De levensduur van de batterij van het gehoorapparaat

    Niets zo vervelend als een hoorapparaat dat het opeens begeeft. Vraag voordat je een gehoorapparaat koopt dus altijd eerst wat voor soort batterijen erin zit en wat de levensduur van de batterijen is. 

    Een gehoorapparaten werkt altijd op batterijen. Je kan kiezen uit wegwerp of oplaadbare batterijen. Het voordeel van een oplaadbare batterij is dat deze langer meegaat dan een wegwerpbatterij. Je hoeft je hoortoestel dus minder vaak op te laden. 

    Een nadeel van een oplaadbare batterij is dat deze op een bepaald moment vervangen moet worden en dit kan je niet zelf doen. Een lithium-ion batterij gaat ongeveer vijf jaar mee. Een Z-power batterij gaat ongeveer een jaar mee. 

  3. Hoe kleiner, hoe beter? 

    De meeste hoorapparaten zijn tegenwoordig zeer discreet. In veel gevallen zie je niet eens dat iemand een gehoorapparaat draagt. Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor het kleinste en minst opvallende hoortoestel te kiezen, is dit niet altijd verstandig. Kleine gehoorapparaten zijn namelijk niet geschikt voor alle vormen van gehoorverlies

    Bij zwaarder gehoorverlies heb je meestal een groter achter het oor-apparaat nodig. Een onzichtbaar hoorapparaat dat in het oor geplaatst wordt, zal het geluid niet voldoende kunnen versterken. 

  4. Kan je het hoorapparaat bijsturen of upgraden?

    Als je een hoorapparaat koopt, krijg je altijd vijf jaar garantie. In die vijf jaar zal je gehoor waarschijnlijk nog achteruit gaan, het is dus belangrijk dat het hoortoestel kan worden bijgestuurd om deze achteruitgang op te vangen. Bij de meeste hoorapparaten zal dit geen probleem zijn, maar vraag er voor de zekerheid toch naar. 

    Sommige hoortoestellen kan je na verloop van tijd upgraden. Je begint dan met een goedkoper basismodel en naar gelang van de evolutie van je gehoor, kan je het hoortoestel tegen betaling upgraden. Zo spreid je de kosten

Prijzen vergelijken

Bij het maken van de keuze voor een hoorapparaat speelt de prijs natuurlijk ook een rol. De gemiddelde kostprijs van een hoorapparaat ligt tussen de 1500 en 1600 euro. Je kan echter al basistoestellen vinden voor een bedrag rond de 750 euro. 

De meest geavanceerde hoortoestellen kosten zo'n 2500 euro. Ook hier is het dus weer belangrijk dat je een afweging maakt en kiest voor een hoortoestel dat past bij jouw levensstijl en levensfase

Terugbetaling hoorapparaat

Bij Helan weten wij hoe belangrijk je oren zijn. Daarom maken wij de kost van een hoorapparaat een stuk draaglijker. Of je recht hebt op een wettelijke terugbetaling hoorapparaten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Je leeftijd
  • Het soort toestel
  • Of je audicien al dan niet geconventioneerd is

Deel dit artikel

Tags
Gehoor

Verder lezen

Blog

Hoorapparaten: van werking tot prijzen

Kiezen voor een hoorapparaat kan je leven aangenamer maken. Wij spraken met Ivan Dierickx, audioloog bij Lapperre.

Blog

Doe de test: heb jij gehoorschade?

Beter voorkomen dan genezen, ook op gehoorschade is het van toepassing. Online kun je testen of jij je oren goed beschermt en of je risico loopt op schade aan je oren. De tests zijn niet sluitend, dus heb je een vermoeden van gehoorschade, ga dan zeker langs bij de dokter.

Blog

Schade aan je oren: de symptomen

Hoe sneller je gehoorproblemen vaststelt, hoe sneller de schade behandeld of hersteld kan worden. Wat is gehoorschade nu juist? Hoe herken je de symptomen zo snel mogelijk? En welke soorten schade aan je oren bestaan er?

Blog

De Tuut van Tegenwoordig over gehoorschade

Nogal wat jongeren worden vandaag geconfronteerd met gehoorschade. Het belang van oordoppen wordt onderschat, en steeds meer jongeren kampen met oorsuizen. Er is dus nood aan een informatie. En dat heeft ook Bert Lecomte begrepen. Wanneer hij enkele jaren geleden zelf werd geconfronteerd met oorsuizen, besloot hij de Tuut van Tegenwoordig op te richten.