Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Zwaarlijvigheid of obesitas is overal ter wereld een groot probleem voor de gezondheidszorg. Ook in België werpt obesitas steeds meer gewicht in de schaal, vaak door een combinatie van ongezonde voedingsgewoontes en te weinig lichaamsbeweging. Maar liefst 1 op de 2 Belgen heeft overgewicht.
Het percentage rokers onder de Belgen is verder gedaald tot 19,4 %. In vergelijking met de eerste metingen in 2001 zijn er ook bij jongeren van 15 tot 24 jaar minder rokers. Ook het percentage landgenoten dat alcohol drinkt, is verder afgenomen. In 2018 gaat het om 76,6 % van de Belgen ouder dan 15 jaar dat alcohol drinkt, tegenover 82 % in 2013. Al waarschuwt Sciensano wel dat alcohol en tabak ook in kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het instituut roept de overheden dan ook op om maatregelen te blijven nemen.
In België lijdt bijna één persoon op twee aan overgewicht. Naast een louter esthetische bekommernis is het vooral de gezondheid die op het spel staat, wanneer de kilo’s zich beginnen op te stapelen.
Overgewicht of obesitas is de term die gebruikt wordt wanneer je gewicht hoger ligt dan gunstig is voor je lengte. Het is een chronische aandoening die in de eerste plaats gekenmerkt wordt door een opeenstapeling van overtollig vet. Om te bepalen of een persoon aan overgewicht lijdt, doen gezondheidsprofessionals een beroep op de berekening van de Body Mass Index (BMI).
Elk overgewicht is steeds terug te brengen tot een combinatie van fysieke en psychosociale factoren. De kern van het probleem ligt bij de verstoring van de energiebalans: je absorbeert veel meer energie dan dat je verbrandt. De overtollige calorieën worden als reserve opgeslagen in de vorm van vet, waardoor je verdikt.
Bij appelvormige of androïde obesitas ligt het lichaamsvet vooral rond de buik en het bovenlichaam. Het vet ligt vooral onderhuids en rond de organen opgeslagen onder de vorm van ingewandsvet. Het is deze vetmassa die de kans op diabetes en cardiovasculaire ziektes danig verhoogt.
In het geval van peervormige of gynoïde obesitas ligt het vet vooral opgestapeld onder de gordel, rond de heupen en dijen, wat vaak artrose en spataderen veroorzaakt. Deze vorm van obesitas is typisch vrouwelijk. Om de hoeveelheid vet te meten bestaat er een eenvoudige methode: het meten van de buikomtrek.
Er zijn genoeg ziektes die terug te brengen zijn tot obesitas. Elk gewichtsverlies, hoe klein ook, kan al een positieve impact hebben op je gezondheid en de risico’s op ziektes doen verminderen. Het gewichtsverlies moet uiteraard behouden blijven. Elke vorm van extreem gewichtsverlies of -toename is niet gezond.
TIP ! Weet dat Helan je ondersteunt om voldoende te bewegen en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.
Ontdek tips om gezonder te eten in ons gratis e-book.
Verder lezen
We gaan vaak naar een diëtist als we wat kilootjes willen verliezen. Maar een diëtist helpt je niet alleen om te vermageren. Ook voor gezond en evenwichtig voedingsadvies kun je bij een diëtist terecht. Lees hier meer over..
Te veel vet ter hoogte van de buik blijkt een bron te zijn van allerlei kwaaltjes. Ontdek hier hoe je je buikje binnen gezonde limieten houdt.
Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar koud (af)douchen, en blijkbaar levert het straffe fenomeen nogal wat gezondheidsvoordelen op.
De meeste diëten focussen op wat je eet. Bij ‘intermittent fasting’ draait het om wanneer je eet. Tal van (inter)nationale beroemdheden pakken op sociale media uit met het dieet. Wij vroegen ons af: is ‘intermittent fasting’ meer dan een hype?