ooglaseren of bril?
Blog

Ooglaseren of toch maar een bril?

Brilglazen die aandampen boven een tas thee, je bril die druppels regen vangt of altijd vuil lijkt… elke brildrager weet hoe lastig het kan zijn. Het gemak van een leven zonder bril of lenzen is dan ook de belangrijkste reden voor een ooglaserbehandeling. Maar is het een goede keuze? We vertellen je wat ooglaseren precies inhoudt.

Hoe gaat ooglaseren in zijn werk?

Een ooglaserbehandeling duurt amper enkele seconden tot een minuut. Maar er komt een hele voorbereiding aan te pas. Eerst doet de oogarts een grondig vooronderzoek, met precieze metingen. Hij gaat onder meer na of het oog gezond is, of de tranenfilm normaal is, of het hoornvlies dik genoeg, normaal gekromd en regelmatig is en of er geen andere gezondheidsproblemen zijn. Als je contactlenzen draagt, moet je die één tot drie weken op voorhand opbergen.

De dag van de operatie krijg je een kalmerend geneesmiddel toegediend. Ook je ogen worden verdoofd met oogdruppels. De ingreep is pijnloos. Tijdens de ooglaserbehandeling worden de oogleden opengehouden door een ooglidsperder, zodat je niet kunt knipperen. Dan kijk je naar een lichtpuntje terwijl de laser zijn werk doet. Je hoort een knetterend geluid en soms ruik je een lichte brandgeur. Na een half uur rust en een controle mag je naar huis. Je regelt wel best een chauffeur, want zelf met de auto rijden mag niet meteen na de ingreep. Als nabehandeling moet je nog enkele dagen oogdruppels met antibiotica en cortisone gebruiken.

Welke ooglasertechnieken bestaan er?

De twee meest gebruikte ooglasertechnieken zijn PRK (photorefractieve keratectomie) en LASIK (laser assisted in situ keratomileusis). Recent is daar een derde techniek bijgekomen, SMILE (small incision lenticule extraction).

  • Bij PRK wordt het hoornvlies met een laser aan de oppervlakte behandeld. Een oppervlakkig laagje van het hoornvlies wordt verwijderd om dat vlies platter te maken.
  • Bij de LASIK-techniek wordt met een andere soort laser eerst een dun flapje van het hoornvlies losgemaakt. Dat wordt opengeklapt zodat de laser onder het flapje de behandeling kan uitvoeren in een diepere laag van het hoornvlies. Nadien wordt het flapje teruggeplaatst.
  • Bij de SMILE-techniek wordt niet met een flapje gewerkt, maar met een kleine incisie.

Download het e-book over oogcorrecties

Is ooglaseren veilig?

Een ooglaserbehandeling is een zeer veilige en efficiënte techniek. Complicaties zijn zeldzaam als er op voorhand een grondige screening wordt uitgevoerd. Aan ooglaseren zijn er echter wel enkele voorwaarden verbonden, zo moet bijvoorbeeld de correctie van de ogen gedurende minstens één jaar stabiel zijn.
 
Ooglaseren wordt enkel toegepast bij patiënten tussen 18 en 60 jaar. De zichtafwijking van wie ouder en jonger is, evolueert nog te veel. Wie zwanger is of borstvoeding geeft, wordt aangeraden te wachten tot nadien. 

Zijn er ook nadelen aan ooglaseren?

Na een ooglaserbehandeling kan je last hebben van droge ogen. Dat is doorgaans tijdelijk. Ook kan het enkele dagen duren voor je optimaal ziet. Vooral bij de PRK-techniek kan het enkele weken duren voordat de gezichtsscherpte perfect is.

Voorgoed van je bril of lenzen af na een ooglaserbehandeling?

Jonge twintigers wiens ogen stabiel zijn, zijn makkelijk voor een jaar of twintig van hun bril of lenzen verlost. Maar een ooglaserbehandeling heeft geen invloed op de normale evolutie van het oog. Zoals iedereen die goed ver ziet, zal ook iemand die een ooglaserbehandeling ondergaat, na zijn veertigste een leesbril nodig hebben.

Wat kost het?

Bij het UZ Leuven kost een laserbehandeling met PRK 1.430 euro per oog. Een ooglaserbehandeling met de femto-LASIK-techniek kost 1.600 euro per oog. Een eventuele bijbehandeling binnen de twaalf maanden is in die prijs inbegrepen. Sommige ziekenfondsen betalen een klein gedeelte van dat bedrag terug. En je spaart er natuurlijk ook jaren van brillen of contactlenzen kopen mee uit. 

Wil je jouw ogen laten laseren? De kosten voor deze ingrepen om je zicht te verbeteren kunnen soms snel oplopen, daarom voorziet Helan Ziekenfonds een interessante terugbetaling

Verzorg je ogen 

Lees meer over de wettelijke terugbetaling voor brilglazen.

Alles wat je moet weten over oogproblemen

Wil je meer weten met welke oogproblemen je te maken kunt krijgen? Download het e-book. We geven je graag een overzicht van de voornaamste oogproblemen en bijhorende symptomen.

Deel dit artikel

Tags
Ogen

Verder lezen

Blog

Een multifocale bril: jouw alles-in-één oplossing

Het kan gebeuren. Je ziet niet goed in de verte maar daarbovenop is het voor jou ook moeilijk om scherp te zien van dichtbij. Je bent met andere woorden bijziend én verziend. Je kunt in dat geval kiezen voor twee brillen. Maar het kan ook makkelijker: met een multifocale bril.

Blog

Nood aan een oogtest?

Net als je jaarlijkse afspraak bij de tandarts, is een bezoek aan de oogarts aan te raden. Want ook je ogen veranderen doorheen de jaren. Wist je dat je bij Helan terugbetalingen krijgt voor een nieuwe bril, lenzen of oogcorrectie? Er is ook korting voor Helan-leden bij een hele reeks opticiens.

Blog

Wat betekent het om bijziend te zijn?

Als je bijziend bent, dan kun je goed zien van dichtbij. Voorwerpen die zich in de verte bevinden, zie je wazig. Maar wat is bijziendheid nu juist? Hoe komt het dat je bijziend wordt? En hoe kun je bijziendheid verhelpen?

Blog

Wat betekent het om verziend te zijn?

Ondervind je de laatste tijd problemen met lezen? Van ver zie je alles nog haarscherp maar van dichtbij gaat het wat moeizamer. Dan is het mogelijk dat je verziend bent. Als je wilt weten wat dat juist is en hoe dat komt, lees dan zeker verder.