Blog

Nood aan een oogtest?

Net als je jaarlijkse afspraak bij de tandarts, is een bezoek aan de oogarts aan te raden. Want ook je ogen veranderen doorheen de jaren. Wist je dat je bij Helan terugbetalingen krijgt voor een nieuwe bril, lenzen of oogcorrectie? Er is ook korting voor Helan-leden bij een hele reeks opticiens.

Hoe goed is een online oogtest?

Online bestaan er verschillende oogtesten. Die testen vind je vaak terug bij verschillende opticiens als Hans Anders of Pearl Opticiens. Het is een online tool om na te gaan of je zicht al dan niet is verslechterd, zowel voor bijziendheid als verziendheid. Aan de hand van bepaalde oefeningen wordt nagegaan of jouw zicht van de norm afwijkt. Wat je moeten weten is dat deze testen zeker niet de klassieke bezoekjes aan de oogartsen vervangen. Enkel een oogarts kan vaststellen hoeveel je ogen precies verslechterd of verbeterd zijn. Met die gegevens trek jij naar de winkel voor een paar lenzen of een nieuwe bril. Of overweeg je eerder een oogcorrectie? Ontdek hoe Helan precies jou helpt. Download ook ons e-book over oogproblemen.

Een nieuwe bril

Heb je nood aan een nieuwe bril? Bij erkende opticiens krijg je maar liefst 15% korting op de aankoop van brillenglazen en een nieuw montuur. Indien je langsgaat bij een opticien, neem dan zeker een witte kleefzegel mee als bewijs van je aansluiting bij ons ziekenfonds. Dan wordt de korting onmiddellijk verrekend.

En er is meer! Elke twee jaar geven wij je een tegemoetkoming, zowel voor jong als oud. De enige voorwaarde die hier geldt is dat de nieuwe bril moet voorgeschreven zijn door een oogarts. Bovendien is de tegemoetkoming niet geldig voor leesbrillen en zonnebrillen zonder sterkte. Naast een extra tegemoetkoming is er ook een wettelijke terugbetaling, de voordelen daarvan vind je hier terug.

Ook wanneer je montuur zou breken of beschadigd raken is er geen reden tot paniek! Je kunt je bestaande glazen eenvoudig in een nieuw montuur plaatsen. Wie jonger is dan 18 jaar geniet van een vooraf bepaalde terugbetaling die éénmaal hernieuwbaar is. Meer weten over de voorwaarden van een nieuw montuur? Ontdek ze hier.

Alain, klant

Als lid van Helan krijg ik 15 procent korting bij mijn opticien. Altijd leuk om een mooi montuur te kunnen kiezen en binnen mijn budget te blijven.

Lenzen

Beweeg je vrijer zonder bril en sport je liever met lenzen? Dan hebben we goed nieuws, ook je lenzen worden gedeeltelijk terugbetaald! De voorwaarden zijn bijna dezelfde als voor brillenglazen. Wil je weten waarop jij recht hebt? Alle informatie over lenzen vind je terug op onze website.  

Oogcorrectie

Lenzen of bril? Sommige mensen willen geen van beide meer. Kies dan voor een oogcorrectie. Ook hiervoor voorziet Helan een vergoeding. Wij betalen éénmalig 100 euro per oog terug voor de chirurgische correctie van een oogafwijking of het plaatsen van intra-oculaire lenzen. De ingreep moet wel door een oogarts voorgeschreven zijn en plaatsgevonden hebben in België. Hoe krijg je deze ingreep nu terugbetaald? Wel, bezorg ons de originele factuur voorzien van een witte kleefzegel. Vermeld duidelijk dat het gaat om een ooglaserbehandeling of het plaatsen van een lensimplantaat.

Of het nu gaat om een nieuwe bril, lenzen of een oogcorrectie: Helan geeft op elk van je vragen een passend antwoord. 

Alles wat je moet weten over oogproblemen

Wil je meer weten met welke oogproblemen je te maken kunt krijgen? Wil je meer weten met welke oogproblemen je te maken kunt krijgen? Download ons e-book. Met ons e-book over oogproblemen geven we graag een overzicht van de voornaamste oogproblemen en bijhorende symptomen. 

Welke oogproblemen kunnen optreden? 

Lees er alles over in ons e-book

Download het e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Een multifocale bril: jouw alles-in-één oplossing

Het kan gebeuren. Je ziet niet goed in de verte maar daarbovenop is het voor jou ook moeilijk om scherp te zien van dichtbij. Je bent met andere woorden bijziend én verziend. Je kunt in dat geval kiezen voor twee brillen. Maar het kan ook makkelijker: met een multifocale bril.

Blog

Wat betekent het om bijziend te zijn?

Als je bijziend bent, dan kun je goed zien van dichtbij. Voorwerpen die zich in de verte bevinden, zie je wazig. Maar wat is bijziendheid nu juist? Hoe komt het dat je bijziend wordt? En hoe kun je bijziendheid verhelpen?

Blog

Wat betekent het om verziend te zijn?

Ondervind je de laatste tijd problemen met lezen? Van ver zie je alles nog haarscherp maar van dichtbij gaat het wat moeizamer. Dan is het mogelijk dat je verziend bent. Als je wilt weten wat dat juist is en hoe dat komt, lees dan zeker verder.

Blog

Deze oogaandoeningen komen het vaakst voor

Je ogen gebruik je vanaf het moment dat je opstaat tot het ogenblik waarop je in slaap dommelt. Als er iets mis is met je zicht, merk je dat vrijwel meteen. Er zijn verschillende oogaandoeningen die kunnen optreden. En de ene oogaandoening is al makkelijker te genezen dan de andere. We sommen hieronder even kort de meest voorkomende op.