vrouw weegt zweet af
Blog

Weet wat je zweet

In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!

Het ene zweet is het andere niet

Er zijn 2 soorten zweten: zweten om af te koelen en zweten door stress. Bij afkoelingszweten is zweten een functie om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Je lichaam werkt optimaal bij ongeveer 37 graden. Wordt je lichaam warmer, bijvoorbeeld omdat je koorts hebt, aan het sporten bent of omdat het buiten warm is, dan zal je lichaam zweten om die overtollige warmte kwijt te raken. De zweetkliertjes op je huid geven dan vocht af. Als dat vocht verdampt, kan je lichaam afkoelen.

Angst- of stresszweet ontstaat anders. Als je nerveus bent, wordt de aanmaak van adrenaline in de bijnieren gestimuleerd, waardoor je hartslag omhoog gaat. Als automatische respons krijg je een hogere lichaamstemperatuur, en dus ga je zweten. Zweet door stress of angst kan plots optreden, en als een ‘zweetaanval’ voelen. Het verschil zit in de klierenHet voornaamste verschil tussen afkoelings- en angstzweet zit in de klieren waarlangs het vocht verdampt wordt.

Afkoelingszweet 

  • Komt uit de eccriene klieren.
  • Eccriene klieren komen voor op je hele huidoppervlak.
  • Eccriene klieren zijn kleiner en monden uit in de poriën op de huid.
  • Zweet uit eccriene klieren bestaat uit vocht. 

Stresszweet

  • Komt uit de apocriene klieren.
  • Apocriene klieren komen vooral voor onder de oksels, op je handpalmen en voetzolen.
  • Apocriene klieren zijn groter en monden uit in de haarzakjes op de huid.
  • Zweet uit apocriene klieren bevat naast vocht ook vetzuren en eiwitten.

Raak je afvalstoffen kwijt door te zweten?

Helaas! Dat is niet het geval. Zweet bestaat voor 99% uit vocht en een beetje zout, maar bevat geen afvalstoffen. Detoxen doe je dus niet door een uurtje in de sauna door te brengen. Eigenlijk is het onze lever die afvalstoffen afbreekt om ze dan via de nieren uit het lichaam te loodsen. Wil je dit proces een handje helpen? Dan is er maar één oplossing: veel water drinken en plassen!

Zweet zelf is geurloos

Zweet zelf ruik je aanvankelijk niet. Maar zodra het in contact komt met bacteriën op je huid of in je kleding, kan het wel gaan ruiken. De kans dat dit gebeurt met stresszweet is wel groter, omdat dit ook bepaalde vetzuren en eiwitten bevat én op lichaamsplekken voorkomt waar meer bacteriën kunnen voorkomen. 

Zijn geurtjes dan een reden tot ongerustheid?

Als je op het einde van een werkdag licht naar zweet ruikt, is dat écht niet abnormaal. Daar hoeft niemand zijn neus voor op te halen. Maar ruik je heviger dan anders of heeft je zweet een andere geur? Dan kan dat een onschuldige oorzaak hebben, zoals medicatie, voeding of gewoon te veel koffie. Maar als het probleem aanhoudt, laat je dit beter checken door de dermatoloog. 

Deel dit artikel

Tags
Sporten

Verder lezen

Blog

Is koud douchen ook op jouw lijf geschreven?

Klokslag zeven uur je bed uitspringen om vervolgens een heerlijke koude (je leest het goed…) douche te nemen. Voor velen het ideale scenario voor een horrorfilm. Toch is er al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar koud (af)douchen, en blijkbaar levert het straffe fenomeen nogal wat gezondheidsvoordelen op.

vrouw aan het lopen
Blog

Buiten sporten? Daarom!

Als de temperaturen het toelaten, zetten we buitensporten maar al te graag op de agenda. Want dat is niet alleen leuk, maar levert je ook heel wat andere extra voordelen op.

gewicht
Blog

Cardio of krachttraining?

Of je voor cardio of krachttraining kiest, hangt vooral af van je persoonlijke interesse. Maar ook je doelstellingen spelen een rol!

Blog

Thuis bewegen

Geen tijd om naar een fitnessclub of sportvereniging te gaan? Geen nood, er bestaan tal van eenvoudige oefeningen voor thuis. Het belangrijkste is dat je oefeningen kiest die je graag doet.