vrouw zit onderuit gezakt met magazine voor het hoofd
Blog

Vlot in én uit je zetel

Is het moeilijk om vlot in en uit je zetel te komen? Door stramme spieren of pijnlijke gewrichten, door je leeftijd of gezondheidsproblemen? Het beste advies bij lichaamsklachten is blijven bewegen. Maar daarnaast is extra aandacht voor je zitcomfort een goede aanvulling.

Voldoende bewegen

Bewegen is gezond. Voor het lichaam en de geest. En op elke leeftijd. Maar liefst 1 op 5 Belgen kampt met (lage)rugklachten. En als je ouder wordt verlies je spierkracht, lenigheid en evenwicht. Door eenvoudige krachtoefeningen of een vast wandelmoment te plannen, geniet je al van heel wat gezondheidsvoordelen. Met kleine en gezonde gewoontes maakt je een groot verschil.

Aandacht voor je zithouding

Blijven bewegen is dus belangrijk. Maar ook werken aan je zithouding kan klachten voorkomen of verlichten. Want lang zitten kan je klachten erger maken. Een goede zithouding geeft je lichaam de juiste steun, waardoor je spieren ontspannen. Je komt tot rust in je hoofd, maar ook in je nek, rug, schouders, knieën en zelfs tenen.

Misschien wist je al dat een goede zithouding begint bij rechtop zitten. Maar bij correct gezond zitten let je ook op dat:

  • Je voeten op de grond staan en je knieën lager dan je heupen zijn.
  • Je een vuistruimte vrij hebt tussen het zitgedeelte en je knieën.
  • De lage rugsteun van je stoel net boven je broeksband komt.
  • Je schouders steunen tegen de rugleuning.

Zo kom je vlot uit je (relax)zetel

Heb je moeite met opstaan uit je zetel? Dan kan een relaxzetel de oplossing zijn. Zo’n ergonomische zetel is uitgerust met een sta-op-functie: je kan de zetel licht naar voor hellen, zodat je eenvoudig uit de zetel stapt. Ook geeft een relaxzetel de juiste ondersteuning aan je lichaam. De zetel kan achteruit kantelen, je onderrug blijft gesteund, je benen liggen in een optimale hoek ten opzichte van je bovenlichaam. En met een nekkussen krijgt ook je nek de juiste ondersteuning. Je zit dus comfortabel, je lichaam kan ontspannen. Maar je kan ook vlot in beweging komen.

Een relaxzetel op maat

Naast standaard relaxzetels, kan je ook een relaxzetel op maat laten maken. Deze zetel wordt gemaakt op basis van jouw lichaamsafmetingen, jouw eventuele gezondheidsklachten en andere noden. Ook kan je de afwerking zoals kleuren en stoffen kiezen. Want zalig zitten is een persoonlijke zaak.

Bij Helan Zorgwinkel krijg je advies op maat door onze klantenexperten. In de winkel kan je verschillende relaxzetels testen, op jouw tempo. Je kunt kiezen uit standaardmodellen, of een relaxzetel op maat laten maken. Kom langs tijdens de openingsuren, of maak een afspraak.

Bewegen voor een gezonder leven?

Lees er alles over in ons handig e-book!

Download ons e-book

Meer bewegen, minder stilzitten?

Dat klinkt misschien moeilijker dan het hoeft te zijn. Benieuwd hoe je meer beweging in je dagelijkse leven kunt krijgen? Helan helpt je op weg. Met beweegvoordelen, informatie en enkele eenvoudige tips. 

Lees meer

 

Deel dit artikel

Verder lezen

vrouw aan het yogaën
Blog

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.

vrouw met baby
Blog

Beweegadvies voor je baby

Wist je dat je baby al vanaf de geboorte heel wat beweging kan gebruiken? Ontdek het beweegadvies voor je baby van 0-6 maanden en vanaf 6 maanden.

peuter aan het spelen
Blog

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.

kind aan het skaten
Blog

Beweegadvies voor je kinderen en tieners

Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.